07 Μάι #βγαίνουμε_από_το_σπίτι του klik
https://www.klik.gr/gr/el/vgainoumeapotospiti/ainola-terzopoulou-ola-mporoun-na-sumboun-tipota-den-mporei-na-problefthei-me-akribeia-2-2-2/?fbclid=IwAR14rJdcw_UND8nHMsTizuux-xm4ooB_8jMj4FQ6x90Pvh8Bl9I0IhgLOjw
Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις οδηγούν στην σταδιακή και με προφυλάξεις άρση των μέτρων. Κι έτσι κάποια στιγμή, θα βγούμε όλοι μας έξω. Σε προσωπικό επίπεδο, η φοβία είναι εκείνη που θα πρέπει να διαχειριστούμε, γιατί δυστυχώς τίποτα και κανείς ακόμα δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό και την ψυχή μας…
Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, αρχίζει η σταδιακή και προσεκτική επάνοδος μας στην κάποια καινούργια “κανονικότητα”, καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε στις μέρες της καραντίνας, αποφεύγοντας τις τραγικές σκηνές που παρακολουθήσαμε στις μεγάλες χώρες της Δύσης.
Η στήλη #μένουμε_σπίτι του klik, αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Λίγο πριν την αυγή της νέας ζωής μετά την καραντίνα, ετοιμάσαμε μια νέα στήλη, #βγαίνουμε_από_το_σπίτι και φιλοξενούμε αξιόλογες προσωπικότητες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, να μας απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις.
Ας δούμε τί μας είπε η κα Αϊνόλα Τερζοπούλου.
Τι θα κάνετε άνετα και τι θα φοβάστε να κάνετε τώρα που τέλειωσε η καραντίνα και θα κυκλοφορούμε έξω;
Λόγω του λοκντάουν και τις περιορισμένες μετακινήσεις, αυτό που θέλω να κάνω είναι να βρεθώ με την οικογένεια μου και τους αγαπημένους μου φίλους. Να περπατήσουμε μαζί, να πιούμε ένα καφέ μαζί, να φάμε μαζί. Να πάω στη θάλασσα, να απλώσω την πετσέτα μου στην άμμο, να ξαπλώσω και να αφεθώ. Να πάρω το αυτοκίνητο και να κάνω μια μεγάλη βόλτα στην ύπαιθρο η οποία μπορεί να με βγάλει μέχρι τον Πόρο. Αυτό που δεν θα έκανα είναι να βρεθώ σε κλειστά μέρη, αρκετά κλειστήκαμε- ευτυχώς σε αυτό βοηθάει ο ωραίος καιρός και θα αποφύγω τα πολύσυχναστα μέρη.
Τι θα σας λείψει από τις μέρες της καραντίνας;
Η καραντίνα και η απομόνωση, οχι απο επιλογή, ήταν κάτι δυσάρεστο και ισως για αρκετούς επωδυνο. Ωστόσο απο πρακτικής πλευρας, μας έδειξε τη διαφορετική όψη μιας μεγαλούπολης που “κοιμάται”. Την ησυχία. Από τα αυτοκίνητα. Της καθαρότητα της ατμόσφαιρας. Απο τους ρύπους των καυσαερίων. Την απουσία των αστέγων και των ναρκομανών. Με την αποτελεσματική συμβολή του δήμου σε θέματα πρόνοιας. Μένω στην Αθήνα και όλο αυτό το διάστημα περπάτησα ακόμα περισσότερο στο κέντρο της. Τελείως διαφορετικη αίσθηση είχαν η πλατεία Κάνιγγος, η Ομόνοια, η Πατησίων, η Πειραιώς και όλοι οι δρόμοι και τα δρομάκια σε μία μεγάλη ακτίνα.
Στη στήλη #μένουμε_σπίτι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι ο εγκλεισμός ήταν μια ευκαιρία για εσωτερική ενδοσκόπηση, για να δούμε επιθυμίες και αλήθειες που ίσως πριν είχαμε βάλει στην άκρη. Εσάς, αυτή η περίοδος, σε τι σας ωφέλησε και σε τι σας ζημίωσε ;
Δεν μπορώ να απαντήσω με την έννοια της ωφέλειας και της ζημίας. Σε όλες τις δύσκολες και ανατρεπτικές κατάστασεις, οπου μία είναι και αυτή, υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Αναλόγως που το πιάσεις. Όμως αυτό συμβαίνει έτσι και αλλιώς στη ζωή και προσωπικά το γνωρίζω πολύ καλά. Τις ενδοσκοπήσεις μου τις κάνω εδώ και χρόνια. Μπορεί να #βγαίνουμεαποτοσπίτι, ο κορωναϊός ωστόσο είναι ακόμα εδώ και για καιρό ακόμα. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί δεν εξαρτάται από εμάς. Το #μένουμεσπίτι μ` έκανε να (ξανά) βρω την εσωτερική μου δύναμη. Να αναδιπλώνω τον εαυτό μου και να το αντιμετωπίζω. Η γιόγκα, σαν στάση ζωής, και το nlp με έχουν βοηθήσει σε αυτό πρακτικά. Με έχει βοηθήσει να διαβάζω φιλοσοφία, πνευματικά κείμενα και ιστορία. Όλα μπορούν να συμβούν και τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Ωστόσο προχωράμε κάνοντας ότι μπορούμε καλύτερο κάθε φορά. Να (ξανα) θυμηθώ τη δημιουργική μου πλευρά. Και να (ξανα) δω με ποιους ανθρώπους είμαστε πραγματικά κοντά. Με ποιους, το νοιάξιμο και η αγάπη είναι αμοιβαία.
Ποια πράγματα θα θέλατε να αλλάξουμε στην καινούργια “κανονικότητα” σε σχέση με το παρελθόν;
Αυτή η ερώτηση έρχεται σαν συμπληρωματική στη δεύτερη. Μου αρέσει που το θέτετε ως καινούρια “κανονικότητα” επειδή πράγματι η πανδημία καθορίσε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τηρούνται, να γίνονται και να λειτουργούν τα πράγματα. Σε προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Έδειξε τον βαθμό τόσο της πολιτικής ευθύνης όσο και της ατομικής. Είδαμε τι σημαίνει πειθαρχία, σεβασμός, ανθρωπιά. Και ίσως κάποιοι από μας, μετά απο ενδοσκόπηση, να βρήκαμε την πραγματική ουσία των πραγμάτων