Το αποτύπωμα της σοκολάτας Ντουμπάι στις αγορές, την ζαχαροπλαστική, το κλίμα και την τσέπη μας

Η παγκόσμια φρενίτιδα για την σοκολάτα Ντουμπάι και όχι μόνο, αλλά και για τα τσουρέκια Ντουμπάι, τα μπισκότα Ντουμπάι και άλλα γλυκίσματα, δημιουργεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην διεθνή αγορά της ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα, έχει σημαντικές οικολογικές προεκτάσεις και φυσικά επιβαρύνει με διάφορους τρόπους την τσέπη μας.

της Αλεξίας Σβώλου

Οι γιορτές του Πάσχα ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένες με συγκεκριμένα προϊόντα της ζαχαροπλαστικής, τα κουλουράκια, τη σοκολάτα (αυγά λαγουδάκια κτλ) και τα τσουρέκια. Τα τελευταία χρόνια η νέα «μανία» με τη σοκολάτα Ντουμπάι (Dubai) έχει αναγάγει την σοκολατένια απόλαυση αυτών των ημερών σε άλλα επίπεδα, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές αναταράξεις σε διαφόρους τομείς, εμπορικούς αλλά και οικονομικούς.

Η ιδέα να ασχοληθώ δημοσιογραφικά με την φρενίτιδα για τη σοκολάτα Ντουμπάι και τις πολυδιάστατες προεκτάσεις της γεννήθηκε την μεγάλη Παρασκευή όπου κάνοντας βόλτα στο νησί του Πόρου, για ολιγοήμερες διακοπές διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι ότι στα μεγάλα παραλιακά καταστήματα πώλησης παγωτού (gelateria) έλειπε η αγαπημένη μας γεύση, το παγωτό φιστίκι!

Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη παγωτού με γεύση φιστίκι που οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για την παρασκευή σοκολάτας Ντουμπάι (και όχι μόνο, αλλά και για τσουρέκια και μπισκότα και κουλουράκια Ντουμπάι) σε συνδυασμό με την έντονη ακαρπία των δέντρων λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής.

Αυτό το παγκόσμιο trend, η μανία με τη σοκολάτα Ντουμπάι έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά, την ζαχαροπλαστική και φυσικά στον πλανήτη, καθώς όλα αυτά είναι αλληλένδετα.

Ας πιάσουμε όμως τον μίτο από την αρχή. Η σοκολάτα Ντουμπάι σαν γλύκισμα και σαν διατροφική τάση άρχισε να διαδίδεται το 2023, ωστόσο δεν πρωτοπαρασκευάστηκε τότε. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 2021, όταν η έγκυος τότε Σάρα Χαμούντα λιγουρεύτηκε ένα σοκολατένιο γλυκό με φιστίκι και φύλλο κανταϊφι και το παρασκεύασε με τον σύζυγό της ως μια χειροποίητη λιχουδιά. Αργότερα βέβαια το πούλησαν ως σοκολάτα Ντουμπάι.

Το γλύκισμα γνώρισε τεράστια αποδοχή, έγινε πασίγνωστο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα στα πέρατα του κόσμου και προκάλεσε έναν καταιγισμό από συνέπειες. Πρώτα απ’ όλα οι τιμές του φιστικιού εκτοξεύτηκαν, επίσης καταγράφηκε μεγάλη έλλειψη στις αγορές με αποτέλεσμα το φιστίκι να γίνεται πλέον δυσεύρετο για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παρασκευή της σοκολάτας Ντουμπάι.

Υπάρχουν και σοβαρές οικολογικές προεκτάσεις τις οποίες θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, καθώς ήδη η σοδειά φιστικιού έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή, όπως άλλωστε ισχύει και για τους καρπούς του κακαόδεντρου, του «χρυσού» των Αζντέκων. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό πως ο αρχαίος πολιτισμός των Αζντέκων χρησιμοποιούσε τους καρπούς του κακαόδεντρου σαν νόμισμα και έφτιαχνε ένα θεραπευτικό παχύρρευστο και πικρό ρόφημα, τον πρόγονο του σημερινού ροφήματος σοκολάτας. Επιστρέφοντας στο φιστίκι, η πρώτη χώρα σε παραγωγή φιστικιού στον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην Καλιφόρνια όπου βρίσκονται οι περισσότερες φιστικιές, η σοδειά μειώθηκε κατά 20% από την κλιματική αλλαγή που δυσκολεύει την συλλογή καρπού γιατί τα δέντρα αργούν να καρπίσουν και συνολικά καρπίζουν λιγότερο.

Ακολούθως η ζήτηση του φιστικιού εκτοξεύτηκε στο Ιράν που είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή και εξάγει μαζικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ειδικεύονται πλέον στην παραγωγή της σοκολάτας Ντουμπάι. Φέτος η ζήτηση σε φιστίκι στο Ιράν αυξήθηκε κατά 40% με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα καρπού και να «τσιμπήσει» ανοδικά η τιμή του. Ήδη το φιστίκι πωλείται κατά 20% ακριβότερο φέτος και αυτή η αύξηση της τιμής έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των προηγούμενων ετών που λόγω της ακαρπίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όλοι οι ξηροί καρποί είχαν ακριβύνει. Επιπλέον, η φιστικιά σαν δέντρο χρειάζεται πολύ νερό για να καλλιεργηθεί και να καρπίσει και με την παρατεταμένη λειψυδρία των τελευταίων ετών υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσο θα μπορέσουν να διατηρηθούν οι καλλιέργειες φιστικιάς.

Αντίστοιχες ελλείψεις στην παραγωγή φιστικιού καταγράφηκαν στην Τουρκία, τρίτη χώρα παραγωγός στον κόσμο και στην Ελλάδα η οποία είναι η τέταρτη χώρα παραγωγός φιστικιού. Βλέπουμε πλέον να υπάρχουν σοβαροί κλυδωνισμοί στην παραγωγή άλλων γλυκισμάτων όπως είναι ο μπακλαβάς, το κανταϊφι, το παγωτό με γεύση φιστίκι, τα τσουρέκια με γεύση ή επικάλυψη φιστικιού, το φιστικοβούτυρο που ειδικά στις ΗΠΑ είναι το πιο δημοφιλές προϊόν επάλειψης και χρήσης σε κρέπες, μπισκότα, μπάρες δημητριακών (είναι για τους Αμερικανούς ό,τι είναι το ταχίνι για εμάς). Οτιδήποτε φιστίκι αρχίζει να γίνεται δυσεύρετο εξαιτίας της μαζικής παραγωγής σοκολάτας Ντουμπάι.

Η παγκόσμια φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι πέρα από αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά ζαχαροπλαστικής και την επιβάρυνση του κλίματος από την αυξημένη κατανάλωση νερού για την καλλιέργεια φυστικιών έχει και άλλες συνέπειες που δεν θα φανταζόμασταν εύκολα. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Καθώς η σοκολάτα Ντουμπάι αρχίζει να γίνεται λιγάκι σαν χρηματιστηριακό είδος, οι φανατικοί της οπαδοί ξεκινούν να την αναζητούν σε πιο προσιτές τιμές για εύλογους λόγους. Η αυθεντική σοκολάτα Ντουμπάι σαν χειροποίητο παρασκεύασμα με καθαρή σοκολάτα, τριμμένο φιστίκι και κανταϊφι στην κλασική μπάρα των 150 γραμ. πωλείται στα 17 -18 €. Για την σύγκριση να πούμε ότι μια απλή σοκολάτα υγείας τέτοιου μεγέθους πωλείται περίπου στην τιμή του 1,5-2 ευρώ. Άρα η σοκολάτα Ντουμπάι έχει 9πλάσια τιμή. Άρχισαν λοιπόν να βγαίνουν στο eBay ή σε άλλες πλατφόρμες προσφορές όπου μπορείς να αγοράσεις την αυθεντική σοκολάτα Ντουμπάι σε χαμηλότερες τιμές οι οποίες για την μπάρα των 150 γραμμ. μπορούν να φτάσουν τα 4-5 ευρώ. Δυστυχώς όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κάτι εμφανίζονται και απατεώνες, που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από την επιθυμία και τον καημό του καθενός! Έτσι υπάρχουν και κάποια site-μαϊμούδες που δελεάζουν τους καταναλωτές πωλώντας δήθεν σοκολάτα Ντουμπάι σε πολύ χαμηλές τιμές τα οποία υποκλέπτουν αφού οι χρήστες πατήσουν κάποιον σύνδεσμο. Πηγαίνει δηλαδή να αγοράσεις φθηνά σοκολάτα Ντουμπάι και σου αδειάζουν την πιστωτική κάρτα.

Χρειάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις προσοχή, και θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον καθώς αν αυτή η μανία συνεχιστεί με την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή, το φιστίκι και οι καρποί του κακαόδεντρου θα γίνουν ακόμα πιο δυσεύρετοι και η τιμή τους θα πάρει (ακόμα περισσότερο) φωτιά!

(πηγή:https://medly.gr/to-apotypoma-tis-sokolatas-ntoubai-stis-agores-tin-zacharoplastiki-to-klima-kai-tin-tsepi-mas/)