Τι είναι το σύνδρομο FOMO, που υποφέρουν και οι ενήλικες;

Συνδεδεμένο με την κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου το σύνδρομο FOMO (του φόβου να χάσεις κάτι) αφορά στην εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φυσικά δεν έχει πλέον όρια ηλικίας, καθώς αγγίζει νήπια, παιδιά, εφήβους νέους και ενήλικες.

Ένα νέο πείραμα που διεξάγεται σε σχολείο του Canterbury στη Μ. Βρετανία, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Kent θα διερευνήσει τις αντοχές μαθητών να μείνουν μακριά από τα κινητά τους τηλέφωνα για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με προγενέστερα ευρήματα βρετανικής έρευνας 9 στα 10 παιδιά ηλικίας 11 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο και φυσικά αναπτύσσουν εξάρτηση κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η εξάρτηση αφορά το σύνδρομο FOMO ένα φαινόμενο των καιρών. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «Fear of Missing Out» (δηλαδή τον φόβο να χάσεις κάτι, τον φόβο να μείνεις πίσω, τον φόβο να μείνεις εκτός). Το σύνδρομο FOMO μελετήθηκε πολύ πρόσφατα και μόλις το 2013 η λέξη FOMO προστέθηκε ως όρος στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης. Ουσιαστικά, το σύνδρομο αναφέρεται στο άγχος που μας καταλαμβάνει πως είμαστε ανεπαρκείς όταν δεν είμαστε διαρκώς καλωδιωμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να λαμβάνουμε αυτήν την πολυπόθητη αίσθηση ικανοποίησης από την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (που προκαλείται από τα likes). Επίσης ο όρο FOMO αναφέρεται και στο άγχος ότι δεν ζούμε την ….τέλεια ζωή που «φαίνεται» να ζουν οι άλλοι μέσα από τις αναρτήσεις τους.

Η επιφανειακή τελειότητα στις αναρτήσεις πολλών ανθρώπων, πως περνάνε τέλεια, γευματίζουν σε πανάκριβα εστιατόρια, πίνουν ακριβά ποτά, διασκεδάζουν σε ωραία μπαρ και κλαμπ, ταξιδεύουν κλτ δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα. Ωστόσο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά τα άτομα μικρότερης ηλικίας δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα ότι αυτό το λαμπερό και αψεγάδιαστο «φαίνεσθαι» είναι μια πλαστή εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Επιπλέον όλα αυτά δημιουργούν και θυμό στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους των πιο χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, που νιώθουν εντελώς αποκομμένοι από αυτή την κοινωνική τάξη. Έτσι, εντείνεται η αίσθησή τους πως βρίσκονται στο περιθώριο και πως αποτελούν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», δηλαδή πολίτες 2ης κατηγορίας που δεν πρόκειται ποτέ να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους. Προφανώς υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα κράτη, αλλά όταν οι άνθρωποι δεν φιλτράρουν αυτές τις εικόνες χλιδής και υπερ-ευδαιμονίας που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε στους φτωχότερους, το άγχος, ο θυμός και το μίσος μπορεί να γιγαντωθούν. Αυτό το τελευταίο το βλέπουμε και στις συμμορίες ανηλίκων που επηρεάζονται από αυτό το ψευδές φαίνεσθαι.

Είναι, βέβαια, απολύτως φυσικό να θέλουμε να ενημερωνόμαστε για τους κοντινούς μας ανθρώπους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και το να χαζεύουμε τις ζωές των διάσημων, των σταρς, των ινδαλμάτων μας και να νιώθουμε μια κάποια ζήλια, γιατί η δική μας καθημερινότητα ή τρέχουσα κατάσταση δεν είναι τόσο τέλεια όσο η δική τους. Για να περιορίσουμε την τοξική αυτή επίδραση, οι ειδικοί συστήνουν παροδική αποτοξίνωση από τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όχι να τα κόψουμε τελείως, αυτό άλλωστε δεν γίνεται, αλλά να κάνουμε διαλείμματα στην χρήση τους, όπως επιχειρεί το βρετανικό πείραμα σε σχολείο του Canterbury. Εκεί, οι μαθητές θα μείνουν χωρίς κινητά τηλέφωνα, άρα χωρίς σόσιαλ μήντια για μια εβδομάδα, ώστε μετά ανάλογα και με την εμπειρία τους να το… δουν αλλιώς. Σε αυτή την διαφορετική ματιά που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι, είναι πολύ σημαντική η απόφαση να ακολουθούμε on line ανθρώπους που μάς εμπνέουν, που με την στάση τους και το έργο τους έχουν κάτι να πουν. Όχι τον οποιοδήποτε που δείχνει να περνά καλά.

Αυτά τα πειράματα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά σε μαθητές γιατί στους ενήλικες είναι πολύ δύσκολο να τους πεις να κλείσουν σε ένα ντουλάπι το κινητό τους τηλέφωνο για μια-δυο μέρες, πόσω μάλλον για μια εβδομάδα. Πλέον η ζωή μας, με πληρωμές on line, έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων on line, παραλαβή OTP για οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, επικοινωνία προσωπική, επαγγελματική, με τα ανήλικα μέλη της οικογένειας, είναι συνυφασμένη με την χρήση του κινητού. Λέμε συχνά πως όλη μας η ζωή είναι μέσα στο κινητό μας τηλέφωνο, όμως θα πρέπει να μην επιτρέψουμε σε μια συσκευή να ελέγχει εντέλει την ζωή μας.

(πηγή: https://medly.gr/ti-einai-to-syndromo-fomo-apo-to-opoio-ypoferoun-paidia-kai-enilikes/)