22 Οκτ Συμβάλλει το πιλάτες στην ανάρρωση του καρκίνου του μαστού;
Μία ημέρα σύμβολο είναι η 25η Οκτωβρίου για όλες τις γυναίκες. Είναι η ημερομηνία που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι μία ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο, στέκονται απέναντι του, τον αντιμετωπίζουν και συνεχίζουν με θάρρος και δύναμη.
Στον καρκίνο του μαστού, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί ενάντια στον καρκίνο. Γιατί η αντιμετώπισή του και η θεραπεία του σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται αν διαγνωστεί εγκαίρως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια α’ βαθμού συγγενής τους έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι 1 στις 10 Ελληνίδες νοσούν από καρκίνο του μαστού.
Πριν τρία χρόνια, το 2017, είχα τη χαρά να προσφέρω μαθήματα πιλάτες στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΜΑΝΑ που δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη και τη δωρεάν κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών των γυναικών με καρκίνο του μαστού ή γυναικολογικό καρκίνο. Πέρα από τη φυσική άσκηση, το πιλάτες είναι μία μέθοδος που βοηθάει πολύ στην αποκατάσταση. Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση θα σας εξηγήσει τους λόγους
Αρχικά είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι είναι η μέθοδος πιλάτες. H μέθοδος αυτή αποτελεί ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων ενδυνάμωσης μα συνάμα και διάτασης, της οποίας δημιουργός της ήταν ο Τζόζεφ Πιλάτες. Είναι μια μορφή στατικής άσκησης που δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, χαρίζει ευλυγισία και ισορροπία και τέλος συντονίζει σώμα και μυαλό.
Το ερώτημα είναι, γιατί μια γυναίκα να επιλέξει τη μέθοδο πιλάτες ως τρόπο εκγύμνασης στη περίοδο της μετεγχειρητικής αποκατάστασης λόγω επέμβασης καρκίνου του μαστού; Η απάντηση είναι ότι το πιλάτες, ως μια ήπια μορφή άσκησης, μπορεί να βοηθήσει την εκάστοτε ασθενή να προσαρμόσει τα όρια και τις δυνατότητες της στις ασκήσεις της μεθόδου.
Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα που ξεκινάει μετά από καιρό άσκηση ή μετά από μια δύσκολη θεραπεία καρκίνου του μαστού θα διαπιστώσει ότι με τη μέθοδο αυτή θα βελτιώσει τη δύναμη και την ευλυγισία κυρίως της προσβεβλημένης πλευράς αλλά και σε όλη την περιοχή των ωμοπλατών, της πλάτης, που είναι τα βασικότερα σημεία που επηρεάζονται μετά από μια επέμβαση καρκίνου του στήθους. Μετά από την επέμβαση καρκίνου του μαστού η κίνηση του χεριού και του ώμου μπορεί να γίνει επώδυνη. Το διάστημα εκείνο υπάρχει συσσωρευμένη κούραση, ακαμψία, περιορισμένη κινητικότητα, αδυναμία στους μύες και δυσκολίες στη σωματική στάση. Συχνά παρατηρείται έσω στροφή του ώμου. Οι ασκήσεις αποκατάστασης να στοχεύουν στο “άνοιγμα” της άρθρωσης του ώμου και ταυτόχρονα να μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επανακτήσουν και να διατηρήσουν το εύρος κίνησης του ώμου και την κινητικότητα του βραχίονα και όλου του χεριού συνολικά. Ένας άλλος στόχος είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων έτσι ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία και η βελτίωση της στάσης του σώματος. Με λίγα λόγια το πιλάτες “ξαναχτίζει” ό,τι η θεραπεία “γκρέμισε” μιλώντας πάντα όσον αφορά το σωματικό και ψυχολογικό κομμάτι. Η γυναίκα αισθάνεται και φαίνεται καλύτερα. Το συναισθηματικό όφελος που αισθάνεται είναι εξίσου σημαντικό όπως και η σωματική της ανάκαμψη. Η συμμετρία επιστρέφει και η μέθοδος γίνεται ένα πρώτο βήμα βοήθειας για επιστροφή στη κανονικότητα της ζωής.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η ένταξη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα της γυναίκας μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Ωστόσο το πότε είναι ο ιδανικός χρόνος να ξεκινήσουν τα μαθήματα καθορίζεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μετεγχειρητικά και μετά το πέρας της θεραπείας η γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη της λήψης μιας υποστηρικτικής φροντίδας ώστε να ξεπεράσει τόσο τα πρακτικά όσο και τα συναισθηματικά εμπόδια που ίσως η επέμβαση ή η αντίστοιχη θεραπεία μπορεί να επιφέρουν.
Τέλος, όπως έλεγε και ο δημιουργός της μεθόδου, η υγεία δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση αλλά είναι καθήκον μας όχι μόνο να την επιτύχουμε αλλά και να τη διατηρήσουμε.
Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση, είναι μπαλαρίνα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη μέθοδο πιλάτες, γιόγκα και γιόγκα για παιδιά, trx & bosu καθώς και prenatal & postnatal fitness instructor και της αρέσει να γράφει
Σπίτι του Μάνα: Ρηγίλλης, Αθήνα 106 74, τηλ: 210-729 5546
(Πηγή: Άλμα Ζωής, Άγιος Σάββας)