16 Ιούν Πόσο υγιείς είσαστε για την ηλικία σας;
[dropcap]Μ[/dropcap]έχρι τώρα για να δούμε πόσο καλά φαινόμαστε για την ηλικία μας, συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, παραβλέποντας αν είμαστε καλά στην υγεία μας. Για τους ερευνητές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και ψάχνουν σε βάθος για να βρουν τις απαντήσεις. Ο Δρ. Τζιλ Άτζμον της ιατρικής σχολής του κολλεγίου Albert Einstein της Νέας Υόρκης με την ανάπτυξη μία τεχνικής που την παρομοιάζει σαν ένα «γενετικό θερμόμετρο» και η οποία θα μετράει το μήκος των τελομερών, ελπίζει ότι θα έχουμε καλύτερη αξιολόγηση της υγείας μας. Διότι το μειωμένο μήκος των τελομερών στα υγιή κύτταρα έχει σχετιστεί με πολλές ασθένειες, μορφές καρκίνου, ακόμα και με κατάθλιψη.
«Σκεφτείτε το μήκος των τελομερών σαν ένα θερμόμετρο που θα μετρά την υγεία του γενετικού σας υλικού. Θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε την υγεία του ασθενή, να συλλέγουμε πληροφορίες, να συγκρίνουμε δεδομένα, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο δείκτη με μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί ο ίδιος.
Η βιολογία των τελομερών είναι ένα πολύ νέο πεδίο έρευνας. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, το 2009, η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, ο Τζον Σζόστακ και η Κάρολ Γκρέντερ πήραν το Βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή της στην ανακάλυψη των τελομερών.
Τα τελομερή είναι δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων οι οποίες προστατεύουν την ακεραιότητα τους και συμμετέχουν στην αντιγραφή του DNA και στην αναπαραγωγική γήρανση. Πιο απλά, φανταστείτε τα σαν την πλαστική ταινία που προστατεύει τις άκρες των κορδονιών. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το μήκος των τελομερών κονταίνει καθώς τα σωματικά κύτταρα έχουν περιορισμένο αριθμό διαιρέσεων, φέρνοντας τη γήρανση των κυττάρων. Όταν φτάσουν σ’ ένα κατώτατο όριο, το κύτταρο πεθαίνει. Για αυτό και θεωρούνται ως το ρολόι που μετρά το χρόνο ζωής του κυττάρου και κατά επέκταση και της ίδιας της ζωής μας.
Το μηχανισμό που προστατεύει το μήκος των τελομερών τον παρέχει η τελομεράση, ένα ένζυμο με την ικανότητα, όχι να αντιγράφει γενετική πληροφορία, αλλά να συμπληρώνει και πάλι σε μήκος το τελομερές. Όμως και η δραστηριότητα της τελομεράσης μειώνεται με το χρόνο, η οποία σε μακρές περιόδους τοξικού στρες μειώνεται ακόμα περισσότερο, επιταχύνοντας τη γήρανση. Την ίδια επίδραση στο μήκος των τελομερών και στη δράση της τελομεράσης φέρνει να έχει το κάπνισμα και οι παρατεταμένες δίαιτες αδυνατίσματος.
« Ο άνθρωπος δεν θα ζει περισσότερο, δεν έχει σχεδιαστεί για να ζει ογδόντα ή εκατό χρόνια. Με όλες τις επιστημονικές παρεμβάσεις, τώρα ζούμε τόσα χρόνια όσα δεν έχει προβλέψει η φύση. Αλλά όντως υγιής και αυτάρκης θα λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος.» όπως λέει ο Τζέρρυ Σέυ, επιστήμονας και καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ.
(πηγή: Newswise, internet)