14 Ιαν Πώς μπορείτε να κρατήσετε την απόφαση να γυμνάζεστε;
[dropcap]Ξ[/dropcap]έρετε ότι πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Πως; Επειδή σας το υπενθυμίζουν όλα γύρω σας. Είτε πρόκειται για τα περιοδικά που γράφουν «επίπεδη κοιλιά με 3 ασκήσεις», το λέει ο γιατρός, οι φίλοι σας ή εγώ μέσα από δω. Γνωρίζετε ακόμα πως η άσκηση κάνει καλό και είναι για το καλό σας. Δίνει ενέργεια, ενδυναμώνει το σώμα, βελτιώνει το μεταβολισμό, χάνετε κιλά, συμβάλλει αρνητικά στο άγχος, συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία, καλυτερεύει τον ύπνο και τη σεξουαλική ζωή, προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει διάφορες αρρώστιες και τον καρκίνο και ένα σωρό άλλα πράγματα. Έχει τόσο εκπληκτικά αποτελέσματα η άσκηση, που μελέτες έχουν δείξει ότι 10 λεπτά καθημερινής άσκησης, μας κάνει πιο υγιείς και πιο αισιόδοξους.
Εκτός από ένα πράγμα. Δεν γίνεται μόνη της. Πρέπει να την προγραμματίσετε. Να βρείτε την ημέρα, την ώρα, το μέρος, να μην έχετε φάει προηγουμένως, να φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα και να κινήσετε το σώμα σας. Η εποχή του power plate, οπού στατικά γυμνάζει το σώμα, δεν κράτησε πολύ. Η άσκηση, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, προϋποθέτει κίνηση, δυσκολία, εφίδρωση, κούραση, λαχάνιασμα, συγκέντρωση, πειθαρχία, έλεγχο, δέσμευση, οργάνωση. Λόγω της μίας μου ιδιότητας ως δασκάλα πιλάτες και bodyArt, έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν όλη τη διάθεση και τη χαρά να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης, γνωρίζοντας τα οφέλη της, μετά από λίγο καιρό όμως το αφήνουν, επειδή έρχονται αντιμέτωποι και με την άλλη πλευρά. Και νιώθουν ενοχές, ένα συναίσθημα που τους βάζει σ’ ένα φαύλο κύκλο.
Θεωρώντας ότι η άσκηση/γυμναστική δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους, θα έλεγα να είσαστε πραγματικά ειλικρινής με τον εαυτό σας για να μην έχετε αυτό το συναίσθημα. Αν ωστόσο έχετε κάποιους στόχους και η άσκηση είναι ένα από τα μέσα για να τους πετύχετε, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει
Ας μιλήσουμε για δικαιολογίες
Οι δικαιολογίες είναι η Νο 1 αφορμή για να μην ασκηθείτε. Σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συντρέχουν να ακυρώσετε το μάθημα ή την προπόνηση σας, αλλά γνωρίζετε ότι τελικά είναι δικαιολογίες για να μην κάνετε αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε. Για να μη χρειαστεί να βρείτε μία δικαιολογία, πρέπει να βρείτε ποια είναι η πραγματική αλήθεια, έτσι δεν θα νιώθετε και το συναίσθημα της ενοχής. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες;
“Δεν έχω χρόνο”
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλω να κάνω. Γιατί αν σας έλεγαν ότι σας προφέρουν ένα μασάζ, είμαι σίγουρη ότι θα βρίσκατε το χρόνο. Ο χρόνος πραγματικά τρέχει και πιέζει, αλλά για να βρείτε το χρόνο να γυμνάζεστε, δείτε την άσκηση σαν… δουλειά! Συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, δεν έχω γνωρίσει κανέναν (ακόμα και αθλητές), που να σηκώνεται από το ζεστό του κρεβάτι από τα χαράματα, γεμάτος ενέργεια, όρεξη και χαρά έτοιμος να ασκηθεί ή να αρχίσει την προπόνηση του. Οι άνθρωποι που ασκούνται δεν είναι ότι έχουν περισσότερο χρόνο, αλλά ότι βρίσκουν το χρόνο. Θέτοντας την άσκηση ως μια προτεραιότητα, την εντάσσουν μέσα στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Για να βρείτε λοιπόν χρόνο, θέσετε την ερώτηση στον εαυτό σας «πόσο σημαντική είναι για σας»
“Είμαι πολύ κουρασμένη/ος”
Πιο πολύ από τη σωματική κούραση- το σώμα κουράζεται όταν κάθεται πολλές ώρες- είναι η πνευματική και η ψυχική. Το μυαλό μας απασχολείται διαρκώς με χίλιες δύο σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς και με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, ρίχνουν τη διάθεση και επηρεάζουν αρνητικά τη ψυχολογία μας. Η εξάντληση είναι προειδοποιητικό σημάδι για τη φροντίδα του εαυτού σας και γνωρίζοντας ότι το στρες βλάπτει σοβαρά την υγεία, η μόνη λύση αν δεν κερδίσετε το λαχείο, είναι να αρχίσετε να ασκείστε. Η άσκηση αυξάνει την ενέργεια και ενεργοποιεί συγκεκριμένες ορμόνες που θεωρούνται της χαράς και της ευτυχίας. Εντάξτε το πρωινό στη ζωή σας που θα σας δώσει το καύσιμο να ξεκινήσετε την ημέρα σας, έχετε μαζί σας ένα σνακ, κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράσετε το μυαλό σας, περπατείστε, ακούστε μουσική και βεβαιωθείτε ότι ο βραδινός σας ύπνος είναι επαρκής.
“Δεν έχω ιδέα τι κάνω”
Για να έχετε ιδέα τι κάνετε, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας την ερώτηση «τι θέλετε να πετύχετε». Αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα χρειαστεί να κάνετε καρδιο-αναπνευστική άσκηση ή μία διαλειμματική προπόνηση, αν θέλετε να γραμμώσετε, προσθέστε ασκήσεις με βαράκια. Για να βελτιώσετε την ευκαμψία και την ευλυγισία βοηθούν τα μαθήματα πιλάτες και γιόγκα, αν νιώθετε ότι έχετε περισσότερο ανάγκη από κάτι πιο ήρεμο δοκιμάστε το τάι-τσι. Μπορείτε να κάνετε ένα συνδυασμό ασκήσεων και προγραμμάτων για να επιτύχετε μία καλή, γενική φυσική κατάσταση. Σκεφτείτε ποιος είναι ο στόχος σας και αν δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, ξεκινήστε να περπατάτε. Είναι και αυτό μία αρχή.
“Τίποτα δεν φαίνεται να δουλεύει, οπότε ποιο είναι το νόημα”
Ως (και) δημοσιογράφος, εξακολουθεί να με παραξενεύουν άρθρα σε περιοδικά που υπόσχονται να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά, στητούς γλουτούς, υπέροχα πόδια σε τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα. Μα πιο πολύ με εντυπωσιάζει που υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να γίνουν. Και περνάει ο καιρός, δεν βλέπει τα επιθυμητά αποτελέσματα και απογοητεύεται. Όπως τα περισσότερα πράγματα για να γίνουν χρειάζονται χρόνο, έτσι και η άσκηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Για να δείτε αλλαγές, η εμπειρία μου λέει πως μπορεί να πάρει και μέχρι ένα χρόνο, τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα. Όμως το πρόγραμμα σπάνια μένει σταθερό. Διακόπτεται από γιορτές και διακοπές, από αρρώστιες, από επαγγελματικές υποχρεώσεις, ταξίδια κ.α. Για αυτό, μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπέρασμα και συνεχίστε την προσπάθεια. Ο χρόνος είναι με το μέρος σας.
Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο;
Μπορεί να υπάρχουν και άλλες δικαιολογίες. Εξετάστε τις και ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι αληθινός αυτός ο λόγος. Συχνά οι δικαιολογίες κρύβουν κάτι βαθύτερο. Όπως ο φόβος, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε μία αρνητική συναισθηματική αντίδραση και να εκδηλώνεται ως άγχος. Από το φόβο της εμφάνισης και της σύγκρισης, πως θα φαίνεστε με το κολάν ή πως είναι το σώμα σας τώρα έχετε πάρει κάποια έξτρα κιλά, μέχρι το φόβο του τραυματισμού, της αποτυχίας ή αν θα είσαστε σε θέση να κάνετε την προπόνηση. Ειδικά αν ξεκινάτε κάτι ή έχει περάσει αρκετός καιρός. Είναι απόλυτα φυσικό. Απλώς αποδεχτείτε ότι κάποιες ημέρες δεν θα είσαστε σε φόρμα και κάντε ένα πιο εύκολο πρόγραμμα. “No pain, no gain” λένε αλλά δεν χρειάζεται να είσαστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Το σημαντικό είναι να βρείτε τι μπορείτε να κάνετε σε τακτική βάση ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας. Ξεχάστε, λοιπόν, το χθες και το αύριο και εστιάστε στο σήμερα. Σήμερα είναι η μέρα και δεν έχετε δικαιολογία!