14 Μάι Ποια είναι 5 πράσινα λαχανικά που συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους
Μπορεί να χαθεί η κοιλίτσα; Είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουμε αυτή την εποχή όταν κοιτάζουμε το σώμα μας στον καθρέφτη. Είναι και το θέμα που μας απασχολεί αυτό τον καιρό γιατί κακά τα ψέματα, η κοιλιά είναι το μέρος του σώματός μας που θα ήθελαν να διορθώσουν οι περισσότερες γυναίκες. Ο καιρός έχει ζεστάνει για τα καλά, οι περιορισμοί του λοκντάουν καταργούνται, οι μετακινήσεις επιτρέπονται, τι πιο ωραία ιδέα για μία βόλτα στην παραλία αλλά και για μία βουτιά στη θάλασσα. Πως όμως θα εμφανιστούμε, σκεφτόμαστε
Το λίπος στην κοιλιακή περιοχή δεν επηρεάζει μόνο την εικόνα και την αυτοπεποίθηση μας, ενέχει κινδύνους και για την υγεία μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει λίπος με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ένα φανερό και ένα κρυφό. Το λίπος που φαίνεται είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο. Το λίπος που δεν φαίνεται βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή, και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Αυτό το είδος λίπος βοηθάει στην προστασία των οργάνων που βρίσκονται στην περιοχή αλλά όταν είναι παραπάνω μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι το έξτρα λίπος σε αυτή την περιοχή, αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων επιπλοκών. Ωστόσο, η κοιλίτσα δεν οφείλεται μόνο στο παραπάνω φαγητό (που σημαίνει κάποια κιλά παραπάνω) αλλά και στην κακή διατροφή. Για να απαλλαγούμε χρειάζεται να ελαττώσουμε την ποσότητα φαγητού και να κάνουμε ένα συνδυασμό άσκησης και υγιεινής διατροφής. Εντάσσοντας περισσότερα λαχανικά στο πιάτο μας τα οποία περιέχουν πολλές βιταμίνες, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Και αν το πράσινο δεν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, διαβάστε τους λόγους που μπορεί να γίνει.
5 πράσινα λαχανικά που βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους
Τα λαχανικά έχουν πολλές φυτικές ίνες και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βασικά μέταλλα και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα μας να βελτιώσει το μεταβολισμό και στη συνέχεια να κάψει λίπος στην κοιλιά. Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας. Συνήθως, προσλαμβάνουμε περίπου τη μισή συνιστώμενη ποσότητα, κάτι που όσο και αν ακούγεται παράξενο, συμβάλλει στο φαινόμενο της παχυσαρκίας.
Φασολάκια
Σε πολλούς δεν αρέσουν, δεν θα πω ότι είναι το αγαπημένο μου πράσινο λαχανικό, αλλά είναι το λαχανικό που θεωρείται ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Αρκεί να μην το συνοδεύεται με ψωμί όπως συνηθίζεται. Τα πράσινα φασολάκια προστατεύουν και κατά του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με μία έρευνα, οι ουσίες από τον βλαστό της φασολιάς προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστροφικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η συστηματική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Αποτελούν βασική πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα, φυλλικό οξύ, φλαβονοειδή και σε βιταμίνες Α, Κ και C. Στο περίβλημά τους έχουν εντοπιστεί ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, οι ισοφλαβόνες που περιέχουν θεωρούνται ότι έχουν σημαντικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Σπανάκι
Το σπανάκι θωρείται από τα πιο θρεπτικά πράσινα γιατί αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που έχει σημαντική δράση στην υγεία των οστών. Κάτι ήξερε ο Ποπάΰ που το έτρωγε για να δυναμώσει. Ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και έξι φορές περισσότερο. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μαγνήσιο και ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σπανάκι περιέχει και σίδηρο, ωστόσο για να αυξήσουμε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, μπορούμε να το καταναλώσουμε με βιταμίνη C.
Σπαράγγια
Το σπαράγγι θεωρείται το φυσικό διουρητικό λόγω της ασπαραγίνη, ένα βασικό αμινοξύ που εκδηλώνει αυτή τη δράση. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C και Α), που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων, καθώς και βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Επίσης, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.
Μπρόκολο
Το καλό με το μπρόκολο είναι ότι μπορούμε να το βρούμε όλες τις εποχές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή του ίσως αποτρέπει την αλλοίωση των κυττάρων και άρα να παρεμποδίζει ή να καθυστερεί την ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου. Επίσης, θεωρείται σύμμαχος για τον οργανισμό καθώς έχει προστατευτική δράση κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο λόγος είναι οτι περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Α, C, E και K, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως καροτενοειδή. Επιπλέον, εκδηλώνει αντιφλεγμονώδη δράση και έχει βρεθεί ότι προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ευθύνεται για το έλκος στομάχου, λόγω ότι περιέχει σε μεγάλη ποσότητα σουλφοραφάνη που βελτιώνει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου.
Αγγούρι
Το αγγούρι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό θεωρείται εξαιρετικό για την ενυδάτωση του οργανισμού και για καλή διαχείριση βάρους. Κρύβει όμως και άλλα θρεπτικά οφέλη. Η κορυφαία θρεπτική ουσία που περιέχουν είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι βασική για την υγεία των οστών. Ένα φλιτζάνι αγγούρι με φλούδα εξακολουθεί να παρέχει πάνω από το 20% του συνιστώμενου ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη Κ. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και λιγνάνες οι οποίες μετατρέπονται σε ενώσεις που δεσμεύονται στους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να προστατεύσουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη.
Συμβουλή: Το παραπάνω άρθρο, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών, παρέχει γενικές πληροφορίες μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ειδικευμένη ιατρική γνώμη. Να συμβουλεύστε πάντα έναν ειδικό ή τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
(πληροφορίες iatronet.gr, vita.gr)