05 Μάι Ποια άσκηση θεωρείται εξαιρετική επιλογή για την εμμηνόπαυση;
Σε μας τις γυναίκες υπάρχουν δύο σημαντικές, βιολογικές μεταβάσεις στη ζωή μας. Η πρώτη είναι η αρχή της έμμηνος ρύσης. Η δεύτερη, η αρχή της εμμηνόπαυσης. Και οι δύο μεταβάσεις προκαλούν πολλές, μεγάλες αλλαγές στο σώμα μας που μας επηρεάζουν σωματικά και ψυχικά. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας και να τις διαχειριστούμε σωστά. Ωστόσο δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα.
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μπαίνει στην εμμηνόπαυση
Οφείλω να ομολογήσω ότι ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που δεν είχα ιδιαίτερα θέματα ούτε με την έμμηνο ρύση ούτε και με την εμμηνόπαυση, όταν μπήκα, αν εξαιρέσουμε κάποιες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Οι περισσότερες γυναίκες θα αντιμετωπίσουν εξάψεις. Από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι αλλαγές στη διάθεση, στην λίμπιντο και στον ύπνο. Και αρκετές γυναίκες θα βιώσουν αύξηση του βάρους λόγω της αλλαγής του μεταβολικού ρυθμού, ίσως παρατηρήσουν ότι συγκεντρώνεται περισσότερο στην περιοχή του κέντρου και δουν κάποιες αλλαγές στο σχήμα του σώματος εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών. Ο οργανισμός σταματάει να παράγει κολλαγόνο, το σώμα χάνει τη σφριγηλότητα του και εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης. Εκτός όμως από τα παραπάνω συμπτώματα, στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται προκαλώντας απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας.
Δεν είναι μία εύκολη περίοδος η εμμηνόπαυση με τις τόσες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει. Μπορούμε όμως να φροντίσουμε το σώμα μας βρίσκοντας τρόπους που θα βοηθήσουν να περάσουμε αυτή την προκλητική και νέα περίοδο της ζωής μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η άσκηση με τα οφέλη που προσφέρει, συμβάλλει σημαντικά να κάνετε το διάστημα αυτό, το καλύτερο της ζωής σας.
Γιατί η μέθοδος πιλάτες θεωρείται η καλύτερη άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα γυμναστικής για γυναίκες που πλησιάζουν ή βιώνουν την εμμηνόπαυση; Ενδυνάμωση για την υγεία των οστών, καρδιαγγειακή άσκηση για τη διαχείριση του βάρους αλλά με μέτρο λόγω των εξάψεων, ασκήσεις ισορροπίας, διατάσεις, σωστή αναπνοή αλλά και χαλάρωση για μείωση του στρες. Ως δασκάλα πιλάτες και έχοντας ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, το πιλάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή διότι δεν καλύπτει μόνο όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις αλλά ξεχωρίζει και σε κάτι ακόμα. Όλες οι ασκήσεις ξεκινούν από το κέντρο του σώματος μας, το κέντρο δύναμης όπως αποκαλείται ή powerhouse που περιλαμβάνει τους μυς της κοιλιακής χώρας, της πυέλου, των ισχίων και των γλουτών. Μία ομάδα που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή της μέσης. Συγχρόνως όμως, δουλεύονται όλοι οι μυς του σώματος. Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει επίσης και ουρογυναικολογικές δυσλειτουργίες. Συμπτώματα είναι η ακράτεια, η πρόπτωση, πόνος ή μειωμένη αίσθηση κατά τη σεξουαλική πράξη, δύο άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος του σώματος μας που δουλεύουμε στο πιλάτες είναι το πυελικό έδαφος και στην ενίσχυση του ώστε να βοηθήσουμε στη μείωση των συμπτωμάτων.
Επενδύστε στην ψυχική σας ευεξία
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της άσκησης δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Η άσκηση και προλαβαίνει πόνους, αρρώστιες και νόσους και βελτιώνει. Και είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τη διάθεση σας, κάτι που επιβεβαιώνετε από πολλές έρευνες (Mayo Clinic Exercise: 7 benefits of regular physical activity). H σωματική δραστηριότητα συσχετίζεται ακόμα με καλύτερη ποιότητας ζωής πόσο περισσότερο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αν γυμνάζεστε, συνεχίστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος (εκτός εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι) ότι σε αυτή την περίοδο πρέπει να επιβραδύνουμε το ρυθμό ή να σταματήσουμε τη γυμναστική. Η ζωή συνεχίζεται. Ένα άλλο στοιχείο του πιλάτες βασίζεται στη σύζευξη μυαλού και σώματος. Ο Τζόζεφ Πιλάτες πίστευε ότι ο ιδανικός τρόπος ζωής είναι μέσω της ισορροπίας σώματος, πνεύματος και ψυχής.
Μία από τις φιλοσοφίες της μεθόδου είναι η μείωση του στρες μέσα από το σώμα. Μέσα από τις ασκήσεις, χωρίς να καταπονείτε το σώμα, οι μυς τεντώνουν καθώς τους δουλεύετε ώστε στο τέλος να επιτύχετε και τόνωση και χαλάρωση.
Όμως το πιο σημαντικό από όλα, είναι να αποδεχτούμε αυτές τις φυσικές αλλαγές. Και να ευχαριστούμε κάθε μέρα το σώμα μας που κάνει ότι καλύτερο για να μας κρατάει ζωντανούς.