20 Απρ Ποια είναι η σχέση σας με τη ζυγαριά;
[dropcap]Δ[/dropcap]εν ξυπνήσατε κακοδιάθετη σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν πήγατε στο μπάνιο, με μία χαρούμενη ανυπομονησία ανεβήκατε στη ζυγαριά για να δείτε πως πάει η δίαιτα που έχετε αρχίσει. Όμως ο αριθμός που έδειξε, δεν ήταν εκείνος που περιμένατε. Να δείξει παραπάνω; Έστω και αν η απόκλιση βάρους ήταν μικρή, ήταν αρκετή για να σας χαλάσει τη διάθεση και να αισθανθείτε άσχημα με τον εαυτό σας.
Για τις περισσότερες γυναίκες η σχέση που έχουν με τη ζυγαριά μπορεί να είναι από αδιάφορη ως τελείως εξαρτημένη. Αν και η τακτική παρακολούθηση ενδείκνυται για τον έλεγχο του βάρους και βοηθάει σε περιόδους δίαιτας να αξιολογείται η πρόοδος, εν τούτοις ή δεν σας ενδιαφέρει ή τείνει να ζυγιζόσαστε κάθε μέρα, ακόμα μετά από γυμναστική, φαγητό ή όπου σας δοθεί η ευκαιρία. Μία συμπεριφορά των άκρων που από τη μία δεν ωφελεί αν θέλετε να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος, γιατί συνήθως τα λίγα, παραπανίσια κιλά προστίθενται αθόρυβα και από την άλλη, η εμμονή με τη ζυγαριά μπορεί όχι μόνο να δώσει λάθος εκτιμήσεις αλλά και να οδηγήσει σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Δεν μετράει το βάρος σας σε κιλά, αλλά καθορίζει το βάρος που δίνετε στον αυτοπροσδιορισμό της ελκυστικότητας και της αυτοεκτίμησης που έχετε. Το σώμα είναι ένα περίπλοκο σύστημα και μία μικρή απόκλιση που θεωρείται συνηθισμένο φαινόμενο και έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες εκτός του φαγητού, είναι ικανή να δημιουργήσει άγχος, συναισθήματα δυσαρέσκειας , ενοχής και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Καλό είναι λοιπόν να μη ξεχνάμε ότι ο σκοπός που ζυγιζόμαστε είναι η διατήρηση της υγείας μας. Το υπερβολικό ζύγισμα μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει. Το πιο σημαντικό που έχουμε να κάνουμε, είναι να αναπτύξουμε μια καλή σχέση με το σώμα μας, να ξεφύγουμε από την παγίδα του μετρήματος και να μη ξεχνάμε πως η ψυχική ευτυχία δεν καθορίζεται από έναν αριθμό.
4 σημάδια που δείχνουν ότι δίνετε μεγάλο βάρος σε αυτή τη σχέση:
• Ανησυχείτε συνέχεια τι θα δείξει η ζυγαριά.
Όταν κάνετε δίαιτα είναι φυσικό να θέλετε να δείτε πάνω στη ζυγαριά την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει, αλλά να ανησυχείτε συνεχώς τι θα δείξει μπορεί να καταντήσει εμμονή.
• Ζυγίζεστε παραπάνω από μία φορά την ημέρα.
Το βάρος ποτέ δεν είναι σταθερό και μπορεί να μεταβληθεί από μέρα σε μέρα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σας βάλει σε μία διαδικασία που τη μία φορά θα αισθανόσαστε καλά και την άλλη δυσάρεστα.
• Ανά πάσα στιγμή γνωρίζετε με ακρίβεια το βάρος σας.
Άλλο ένα σημάδι που φανερώνει πόσο στενή σχέση έχετε με τη ζυγαριά.
• Η ψυχολογική διάθεση της ημέρας υπαγορεύεται από τον αριθμό που θα δείξει.
Αν δείχνει κάτω είσαστε το πιο χαρούμενο άτομο, όταν όμως ανέβει τα βάφετε μαύρα. Πως θα αισθανόσασταν αν δεν είχατε ζυγισθεί;
Tip: Κάθε πότε συνιστάται να ζυγιζόμαστε; Μία φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα θεωρείτε ότι είναι αρκετό στην παρακολούθηση του βάρους σας. Ιδανικά είναι να ζυγίζεστε το πρωί όταν ξυπνήσετε αφού όμως έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα, χωρίς ρούχα και φυσικά πριν πάρετε πρωινό