30 Μαρ One small thing – choose joy
Χαρά. Μία μικρή λέξη με τόση μεγάλη σημασία για την ψυχή μας. Ό,τι κάνουμε (ή δεν κάνουμε) είναι για την αναζήτηση της χαράς. Γιατί η χαρά δεν είναι στο κάνω αλλά στο είμαι. Πως είμαι μέσα μου, τι αισθάνομαι. Η χαρά είναι ένα από τα βασικά και πιο δυνατά συναισθήματα.
Ο Γκέροντ Πάρροτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Νότιας Καρολίνας, στο βιβλίο του Emotions in Social Psychology πραγματοποίησε μία έρευνα για τα συναισθήματα και έγραψε ένα μεγάλο κατάλογο από συναισθήματα. Με βάση τα έξι βασικά (η χαρά περιλαμβάνεται μαζί με την αγάπη, το θυμό, το φόβο, τη λύπη, την έκπληξη), περιέγραψε δευτερεύοντα και τριτογενή συναισθήματα που αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, μερικά δευτερογενή και τριτογενή συναισθήματα της χαράς είναι το κέφι, η ζέση, η ολοκλήρωση, η διασκέδαση, η ευδαιμονία, η ευθυμία, η τέρψη, η απόλαυση, η ευτυχία, η αγαλλίαση, η ικανοποίηση, η εφορία, ο ενθουσιασμός, η χαρμοσύνη, η ευχαρίστηση, η αισιοδοξία, η ελπίδα κα. Η λίστα είναι μεγάλη, όπως βλέπετε, υπάρχουν τόσες πολλές λέξεις που μπορούν να υποκαταστήσουν τη χαρά και να περιγράψουν την αίσθηση της χαράς. Και αν η χαρά συνδέεται με την έκκριση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, των ορμονών της ευτυχίας όπως έχουν χαρακτηριστεί και οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος, τότε γιατί δεν επιλέγουμε να νιώθουμε χαρά;
Η χαρά είναι θέμα επιλογής και όχι τύχης.
Αν πιστεύετε ότι πρέπει να είναι όλα τέλεια στη ζωή σας και μόνο όταν θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα θα είσαστε χαρούμενοι, τότε αυτός είναι λόγος να μη ζείτε τη ζωή καλά. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα γύρω μας, γνωρίζω ανθρώπους που έχουν όλα τα καλά και πολλά άλλα και παρόλα αυτά δεν είναι χαρούμενοι. Τις εξωτερικές καταστάσεις μπορούμε να τις διαχειριστούμε ως ένα βαθμό. Το υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου όταν πέφτω ψυχολογικά. Ωστόσο, μπορούμε να διαχειριστούμε τις εσωτερικές. Στο NLP (νευρο-γλωσσικό-προγραμματισμό), στη σχετικά νέα επιστήμη της ανθρώπινης συμπεριφοράς ο Ρίτσαρντ Μπάντλερ, ο ένας από τους δύο δημιουργούς του NLP, στο βιβλίο του Using Your Brain For A Change, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια δυνατή σύνδεση μεταξύ του νευρικού μας συστήματος το πως δηλαδή σκεφτόμαστε και της γλώσσας (λεκτική και μη-λεκτική) που επικοινωνούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν λοιπόν, ρωτάγατε το μυαλό σας πως θα ήθελε να νιώθει, σίγουρα θα απαντούσε χαρούμενο. (Εκτός αν υποσυνείδητα σας «εξυπηρετεί», το αντίθετο). Και αν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του νου μας, τότε ας επιλέξουμε να νιώθουμε χαρά δημιουργώντας μία χαρούμενη κατάσταση μέσα μας.