29 Οκτ One small thing- αφαιρέστε τη λέξη «προσπαθώ» από το λεξιλόγιο σας
«Προσπάθησα, αλλά…», πόσες φορές δεν έχετε πει, όπως κι εγώ, αυτή τη φράση! Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε έχουν δύναμη. Το «προσπαθώ» ωστόσο, είναι μία αδύναμη λέξη. Φανερώνει ναι μεν καλή διάθεση «προς» κάτι και πραγματικά θέλετε να δοκιμάσετε αλλά κρύβει αμφιβολία ή και φόβο. Αν είσαστε σε θέση να προχωρήσετε αυτό που σας ζητήθηκε έστω κι αν είναι δύσκολο αλλά επειδή είναι δύσκολο δεν είσαστε διατεθειμένοι ή να δεσμευτείτε να κάνετε κάτι αντί να μην κάνετε κάτι.
Αν είχατε δει την ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων», ο δάσκαλος Τζεντάι Γιόντα είχε πει «Κάνε ή μην κάνεις. Δεν υπάρχει προσπάθεια». Και πράγματι αυτή η στάση ισχύει για όλα τα θέματα και τομείς που θέλουμε να επιτύχουμε, γιατί συχνά, προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι και ύστερα απορούμε που δεν το καταφέρνουμε.
«Θα προσπαθήσω» λέτε, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλετε να καταβάλετε καμία προσπάθεια. Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ «προσπαθώ» και «κάνω». Η μία νοοτροπία και η άλλη κίνητρο. Στο βιβλίο Μη σκέφτεσαι τα Σάπια Πορτοκάλια του Μάρτιν Σέρβινγκτον (εκδόσεις Τερζόπουλος) έχει ένα σχήμα με στόχους και γράφει «προσπάθησε ν’ αγγίξεις το κέντρο αυτού του στόχου». Χωρίς καμία αμφιβολία ήταν εύκολο με το δάκτυλο να αγγίξουμε το κέντρο του στόχου. Αυτό, όμως, όπως λέει ο συγγραφέας, ήταν το άγγιγμα του στόχου, όχι η προσπάθεια να τον αγγίξουμε. Αν κάνουμε την προσπάθεια να τον ξαναγγίξουμε και τον αγγίξουμε, δεν κάναμε προσπάθεια να προσπαθήσουμε πολύ δυνατά. Βλέπετε, όλα ξεκινούν από το μυαλό, όπως εξηγεί η νευροεπιστήμη. Και όσο κι αν σας μπερδεύει, έτσι είναι. Η δύναμη της λέξης «προσπαθώ» πώς σαμποτάρει τις προσπάθειές σας. Είναι σαν να λέτε ότι θα προσπαθήσετε να μη φάτε τσιπς στην επιθυμία σας να αδυνατίσετε και μαντέψτε τι γίνεται, τρώτε τσιπς. Πόσο αποφασισμένοι είσαστε να μην φάτε τσιπς ή απλώς «προσπαθείτε» να μην φάτε τσιπς;
Διαγράφοντας το ρήμα «προσπαθώ» από το λεξιλόγιο σας, θα σταματήσετε να προσπαθείτε και θα αρχίσετε να ενεργείτε. Στη θέση της χρησιμοποιείστε λέξεις ενεργητικές όπως «κάνω», «μπορώ», «δουλεύω», «δοκιμάζω», «ενεργώ», «δεσμεύομαι». Μπορείτε να ακούσετε τη διαφορά στη δύναμη τους; Πόσο πιο ισχυρές είναι; Πόσα περισσότερα μπορείτε να πετύχετε;
Είναι λέξεις που δίνουν στον εγκέφαλο το σωστό μήνυμα, ότι καταπιάνεστε με κάτι να καταφέρετε και δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας!