Ο τρόπος σκέψης είναι το μπαλκόνι μας προς τη ζωή: Εσύ τι θέα θέλεις να έχεις;

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA[dropcap]Θ[/dropcap]α ξεκινήσω αυτό το άρθρο με ένα γάμο! Θα παντρέψω δυο διάσημες ρήσεις, που συνδυασμένες τονίζουν την ουσία όσων θα διαβάσεις παρακάτω. Ο Καρτέσιος είχε πει «Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Ο αγαπημένος Όσκαρ Ουάιλντ, είχε ζωγραφίσει με τη φράση «Το να ζήσεις είναι από τα πιο σπάνια πράγματα στον κόσμο.. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν, απλά υπάρχουν».Τώρα, κάνε τη σύνδεση: Σκέψη = Ύπαρξη… καλό ακούγεται! Θετική Σκέψη = Ζωή… μήπως αυτό ακούγεται καλύτερο;

Όταν η απαισιοδοξία υψώνει κτίρια και κρύβει τον ορίζοντα

Μεταξύ μας, και ο ίδιος μέσα σου ξέρεις πως δεν θα μπορούσες να προσβλέπεις σε κάτι όμορφο όταν απαίσιο-δοξείς. Το ερώτημα είναι, πώς δέχεσαι να κουβαλάς στο μυαλό σου το στοιχείο του «απαίσιου», όταν η ζωή εκεί έξω είναι τόσο πλούσια και ποικιλόμορφη; Η αρνητική οπτική των γεγονότων δηλητηριάζει τα σχέδια για το μέλλον.

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν ό,τι άσχημο συμβαίνει με τον εαυτό τους, νιώθουν ενοχή και τύψεις και πιστεύουν πως είναι υπεύθυνοι για την επικείμενη καταστροφή. Πιστεύουν πως η ζωή είναι ένας δρόμος γεμάτος προβλήματα, με αναλαμπές ευτυχίας και χαράς που πάντα είναι περαστικές. Η μόνιμη κατάσταση για αυτούς είναι η άσχημη, με την τύχη να τους απαρνείται, με την απειλή των κακοτοπιών πανταχού παρούσα, με τη θλίψη καρφωμένη στα μάτια τους.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του απαισιόδοξου:

Δεν εκτιμάει αυτά που έχει και στέκεται σε όσα δεν έχει, η φύση του είναι ανικανοποίητη και η ευτυχία ένα άπιαστο όνειρο.

Παραπονιέται για τα πάντα: για τα άσχημα, για τα καλά που αποκλείεται να είναι καλά και μάλλον κρύβουν κάτι άσχημο, για τον καιρό, για την ανεργία, για την κίνηση στο φαρμακείο, για το φαγητό που βγήκε πιο πικάντικο.

Το αποτέλεσμα: Βλέπει το δέντρο (πρόβλημα) αλλά χάνει το δάσος (ευκαιρίες).

Ο αισιόδοξος παίρνει πάντοτε την καλύτερη θέα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον αισιόδοξο άνθρωπο. Για αυτόν τα πάντα είναι δυνατότητες οφέλους, είναι πόρτες για κάτι καλύτερο, είναι αφορμές για ευτυχία! Ο οπτιμισμός άλλωστε μαρτυρά την ιδιότητά του από τη λέξη την ίδια (optimus στα λατινικά σημαίνει το καλύτερο) Ο αισιόδοξος άνθρωπος δεν σταματάει να κάνει σχέδια για το μέλλον, είναι μελλοντολάγνος! Αν απολυθεί από τη δουλειά του, δεν θα αποκτήσει υπαρξιακά, σκεπτόμενος ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλά (απαισιόδοξος), αλλά θα εκλάβει το αρνητικό αυτό γεγονός ως ευκαιρία να μεταπηδήσει σε άλλη επιχείρηση ή ακόμα καλύτερα, να ξεκινήσει μια δραστηριότητα μόνος του, από το μηδέν.

Η θετική οπτική των πραγμάτων περιορίζει τις άσχημες σκέψεις και αφήνει περισσότερο χώρο στο μυαλό μας για όνειρα. Άσχημα γεγονότα φυσικά θα συμβούν, σημασία έχει όμως πώς θα τα εκλάβει κανείς: ως σταθερά χαρακτηριστικά της ζωής του (απαισιόδοξος) ή ως σημάδια στην πορεία μιας ζωής που έρχονται για να φύγουν και όχι να μείνουν (αισιόδοξος);

Αν είσαι αισιόδοξος, τότε σχεδιάζεις, τονίζεις και εμπνέεις τα καλά πράγματα στη ζωή.

Νιώθεις πως τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από την επιτυχία, την ευτυχία και την επίτευξη των στόχων σου.

Βλέπεις το μέλλον γεμάτο ευκαιρίες.

Πιστεύεις στην αφθονία της ζωής!

Το αποτέλεσμα: Το μπαλκόνι σου βλέπει σε έναν ορίζοντα τόσο βαθύ, που η φαντασία αρχίζει να ζηλεύει.

Άλλαξε οπτική για να αλλάξεις τη ζωή σου!

Ευτυχώς, δεν γεννιέται κανείς απαισιόδοξος, ή αισιόδοξος. Η οπτική των πραγμάτων είναι επιλογή. Έτσι, εσύ είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου, για τον τρόπο που σκέφτεσαι και που μεταφράζεις τα γεγονότα. Στην ουσία, αυτό που πρέπει να κάνεις, αν ανήκεις στους αρνητικά σκεπτόμενους, είναι να αλλάξεις παράθυρο! Δηλαδή, ξεκίνα να κοιτάς τη ζωή με άλλο μάτι, επιδιώκοντας να βρεις τη θέα που ποθείς.

Θετική σκέψη σημαίνει: πιο ισορροπημένη ψυχολογία, καλύτερη σωματική κατάσταση (καταπολέμηση αρνητικών ψυχολογικών επιδράσεων όπως κατάθλιψη), άρα καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις, πρόοδος στην εργασία, προσωπική επάνοδος και γαλήνη στην οικογένεια! Φυσικά δεν είναι όλα τόσο όμορφα! Αποτυχίες συμβαίνουν. Όμως πίσω από μια αποτυχία, βρίσκονται πάντα ευκαιρίες. Μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει ή «κάθε εμπόδιο για καλό», ο λαός μας δεν σκαρφίστηκε τυχαία αυτές τις φράσεις! Δίνε λοιπόν σημασία στα θετικά μιας κατάστασης, σε όσα μπορούν να σε ωφελήσουν, σε όσα σου δίνουν βήμα για δημιουργία και στοχοθεσία. Το κόλπο έγκειται στον τρόπο σκέψης!

www.tsemperlidou.gr