16 Μαρ Ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει 100 χρόνια παράδοσης
Τρελαίνομαι για ταχίνι. Κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, είτε είναι απλό, ή με μέλι ή με κακάο. Είναι η λιχουδιά μου, με το κουταλάκι κατευθείαν από το βαζάκι. Και επειδή μου αρέσει πολύ το ταχίνι δεν μπορώ να αντισταθώ στην γλυκιά απόλαυση του χαλβά, ειδικά τώρα που έχει τιμητική θέση ως ένα από τα κύρια γλυκά της Σαρακοστής.
Χαλβάς, μία λέξη γνωστή σε όλο τον κόσμο
Ο χαλβάς θεωρείται ένα από τα πιο γλυκά επιδόρπια που η ονομασία του χάνεται στους αιώνες. Πολύ πιθανόν η ετυμολογία της λέξης «χελβά» να είναι τουρκική που σημαίνει γλυκό στη γλώσσα. Τη λέξη «χαλαβά» συναντάμε στα σανσκριτικά, «χαλαουά» στα αραβικά, «χαλβάχ» στα εβραϊκά η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει τελικά σχετιστεί με το όνομα του γλυκού. Σύμφωνα με την ιστορία, η μέθοδος φτιαξίματος έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λένε ότι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είχε φτιάξει μία ειδική κουζίνα δίπλα στο παλάτι του που την είχε ονομάσει «Το σπίτι του χαλβά» (Helvahane). Τον 17ο αιώνα η υψηλή τάξη της Κωνσταντινούπολης διοργάνωνε πλούσια δείπνα γνωστά ως δείπνα του χαλβά και σερβίριζαν τον χαλβά ως ένα είδος διαλείμματος μεταξύ των συζητήσεων. Από αυτές τις κουζίνες ο χαλβάς έγινε γνωστός από τη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν και έφτασε μέχρι την Αμερική. Αν και συναντιέται ίδιος, κάθε χώρα έχει προσθέσει κάτι διαφορετικό στα συστατικά ώστε σήμερα συναντάται με αρκετές παραλλαγές. Ωστόσο , υπάρχει ένας χαλβάς που παραμένει πιστός εδώ και 100 χρόνια στην ιστορία του και στην οικογενειακή παράδοση.
Μακεδονικός Χαλβάς, 100 χρόνια παράδοσης, γεύσης και ποιότητας
Ο Μακεδονικός Χαλβάς παράγεται με το ίδιο μεράκι και την ίδια παραδοσιακή συνταγή που έφερε η οικογένεια Χαΐτογλου από τη Μικρά Ασία. Με πρώτη ύλη το πιο διαλεχτό σουσάμι που αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία και δίνει το καλύτερο Μακεδονικό Ταχίνι, ο Μακεδονικός Χαλβάς ζυμώνεται στο χέρι, διατηρώντας τη μοναδική γεύση και απαράμιλλη ποιότητά του αναλλοίωτες στο χρόνο.
Με αφορμή των 100 χρόνων, μας κάλεσε στο εστιατόριο Malvazia, στο Γκάζι, για να γιορτάσουμε μαζί σε ένα δημοσιογραφικό γεύμα με νηστίσιμες γεύσεις οπού είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ποικιλίες των γεύσεων του Μακεδονικού Χαλβά και των γλυκών φτιαγμένων από ταχίνι, αλλά και για να μοιραστεί μαζί μας τη δική του ιστορία, με μια ευχή: να συνεχίσει η Καθαρά Δευτέρα ( αλλά και κάθε μέρα, θα πρόσθετα) να μας φέρνει κοντά, κάθε γενιά, γύρω από ένα τραπέζι.
Με ανανεωμένη την εικόνα του με νέο λογότυπο και συσκευασίες, με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοσή του, μας υπενθύμισε την πετυχημένη πορεία που έχει διανύσει από το 1924 έως σήμερα, παραμένοντας μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αναζητώντας πάντα τρόπους για να προσφέρει στην κοινωνία, με δράσεις και πρωτοβουλίες για τον τόπο του, φέτος πρωτοστατεί στην ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος,με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής. Με την κίνηση αυτή, ο Μακεδονικός Χαλβάς δηλώνει έμπρακτα τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες που προωθούν τις σωστές διατροφικές συνήθειες και δημιουργούν ένα υγιεινό και ευεργετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.
(για να μάθετε την ιστορία των 100 χρόνων Μακεδονικού Χαλβά, επισκεφτείτε το σάιτ www.100xroniamazi.gr)