14 Φεβ Ο έρωτας περνάει (και) από το στομάχι
[dropcap]Α[/dropcap]νέκαθεν, η απόλαυση του φαγητού συσχετιζόταν µε αυτήν του έρωτα. Δεν είναι τυχαίο, πως την ηµέρα των ερωτευµένων όλα τα εστιατόρια επιστρατεύουν «αφροδισιακά» µενού, ενώ το καλύτερο δώρο για τον αγαπημένο µας ή την αγαπηµένη µας είναι ένα κουτί σοκολατάκια σε σχήµα καρδιάς. Ωστόσο, είναι ικανή µια µερίδα στρείδια να απογειώσει την ερωτική µας επιθυµία ή η τελετουργία του δείπνου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά; Λογοτέχνες, ποιητές & σεναριογράφοι υµνούν µέσα από τα έργα τους τις απολαύσεις του φαγητού και του έρωτα, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσµούς και την αµφίδροµη σχέση τους. Πράγµατι, ο έρωτας έχει …γεύση! Μπορεί να είναι πικρός ή γλυκός. Ενδεικτικό της σχέσης µεταξύ φαγητού και έρωτα, είναι η συχνή χρήση εκφράσεων όπως: µια σχέση για να ευδοκιμήσει «µαγειρεύεται», αν είναι στάσιµη µοιάζει µε «ξαναζεσταµένο φαγητό» και αν δεν µας αντιπροσωπεύει πια, ακολουθεί η γνωστή «χυλόπιτα».
Η προσπάθεια σύγκλισης των δύο αυτών απολαύσεων παρατηρείται από την αρχαιότητα. Από τότε ο άνθρωπος συνέδεε κάποιες τροφές µε την αύξηση της ερωτικής επιθυµίας. Οι αποκαλούµενες «αφροδισιακές» τροφές, το όνοµα των οποίων προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της οµορφιάς, συνιστούν παµπάλαια και µάλιστα παγκόσµια πρακτική.
Κατά διαστήµατα, έχουν αποδοθεί σχεδόν σε όλες τις τροφές «µαγικές» ιδιότητες. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε άκρως αφροδισιακές τις φακές µε το σαφράν, οι Αρχαίοι Έλληνες ενίσχυαν το κρασί τους µε σκόρδο και τυρί, ενώ ο θρυλικός εραστής Καζανόβα, πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, έπινε πάντα µια κούπα ζεστή σοκολάτα. Ακόµη και οι πατάτες, όταν πρωτοέφτασαν από την Αµερική στην Ευρώπη, κρίθηκαν θαυµατουργές σε σχέση µε τη σεξουαλική επιθυµία, καθώς είχαν πρωτόγνωρη γεύση.
Οι Ευρωπαίοι, µέχρι και τον 18ο αιώνα, ακολουθούσαν κατά γράµµα τις θεωρίες του Γαληνού, ο οποίος υποστήριζε πως τα περισσότερα φαγητά µπορούν να εντείνουν τη σεξουαλική διάθεση, αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσµό. Ακόµη και ο Άγιος Θωµάς ο Ακινάτης, µοναχός που έζησε τον 13ο αιώνα, είχε τη δική του θεωρία για το θέµα, καθώς υποστήριζε πως αφροδισιακές είναι οι τροφές που εµπνέουν το ζωηρό πνεύµα και ευνοούν την υγεία. Σ’ αυτές, συμπεριελάμβανε το κρέας και το κρασί.
Ερωτικές τροφές
Είναι φανερό, πως ο άνθρωπος έψαχνε και εξακολουθεί να αναζητά µέσα από τις τροφές τρόπους για να διασφαλίσει γονιµότητα, σεξουαλική ρώµη και, συνεπώς, ερωτική απόλαυση.
Σύµφωνα όµως µε την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο κυρία Αναστασία Δ. Κόκκαλη, η αντίληψη για τις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφών αντιµετωπίστηκε µε σκεπτικισµό από την επιστηµονική κοινότητα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αµφισβητούν την επίδρασή τους στην ανθρώπινη λίµπιντο.
Κατά κύριο λόγο, αφροδισιακά θεωρούνται τα τρόφιµα που µας δηµιουργούν ευφορία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίµατος ή προκαλούν υπεραιµία στις «ευαίσθητες» περιοχές. Συνεπώς, τροφές που περιέχουν βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, πρωτεΐνες, µαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταµίνη C και E µπορούµε να πούµε πως- ως ένα βαθµό- «πυροδοτούν» την βιοχηµική αλυσίδα, που είναι υπεύθυνη για το σεξ. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι πανάκεια, ούτε υπάρχει ενδεδειγµένη δοσολογία. Η υπερβολική κατανάλωση µάλιστα, αναµένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Αν, για παράδειγµα, τρώµε κάθε µέρα πολλές σοκολάτες, είναι πιθανότερο να αποκτήσουµε σάκχαρο παρά να ανεβάσουµε τη λίµπιντό µας στα ύψη.
Αν πρέπει λοιπόν, να δώσουµε έµφαση σε κάτι διατροφικό σχετικά µε τη σεξουαλική «εγρήγορση», σίγουρα αυτό δεν είναι η περιστασιακή κατανάλωση συγκεκριµένων τροφών. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η υιοθέτηση µιας ισορροπηµένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και µε βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο, είναι το καλύτερο «εισιτήριο» για υγιή σεξουαλική ζωή, σύµφωνα µε την ειδικό, καθώς θα βοηθήσει στην εύρυθµη λειτουργία των αδένων και του αναπαραγωγικού συστήµατος.
Αντίστοιχα, ό,τι επιβαρύνει την υγεία και τα κιλά µας κρίνεται ως «αντισεξουαλικό». Η συχνή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ζωικό λίπος και αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το κάπνισµα, επηρεάζουν αρνητικά, εκτός από την υγεία, και την ερωτική µας διάθεση. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως η υπερλιπιδαιµία (αυξηµένα τριγλυκερίδια – χοληστερόλη) και η αθηρωµάτωση (διαδικασία εναπόθεσης «πλάκας» στο εσωτερικό των αγγείων), αποτελούν παθήσεις που συνδέονται άµεσα µε τη στυτική δυσλειτουργία. Είναι ενδεικτικό ότι, ένα µεγάλο ποσοστό ανδρών από αυτούς που εµφανίζουν στυτική δυσλειτουργία, πάσχει από δυσλιπιδαιµία και παρουσιάζει σηµαντική αθηρωµάτωση, αναφέρει η διαιτολόγος. Οι καρδιολόγοι συµφωνούν ότι η εµφάνιση σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας αποτελεί σηµάδι καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αφροδισιακός… συµβολισµός
Αν όµως το «κλειδί» για τη βελτίωση της σεξουαλικής µας επιθυµίας είναι η σωστή διατροφή, το «αντικλείδι» είναι σίγουρα η ψυχική µας διάθεση. Και είναι γνωστό ότι το φαγητό, όπως και το τελετουργικό του, συµβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της λίµπιντο.
Σοκολάτα που ρέει, τυρί που λιώνει, µαρµελάδα που κυλά αργά και ενσωµατώνεται µε µια λαχταριστή βάση για τάρτα… Ο συµβολισµός του φαγητού, της ερωτικής κουζίνας, των γεύσεων, της εικόνας και της µυρωδιάς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική επιθυµία. Πολλές φορές, η προετοιµασία ενός γεύµατος είναι από µόνη της µια άκρως ερωτική διαδικασία, ενώ η γεύση µιας καινούργιας συνταγής είναι ικανή να διεγείρει τις αισθήσεις και τον ουρανίσκο µας.
Πιο σηµαντικό όµως, είναι το τελετουργικό που συνοδεύει ένα δείπνο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα διαπιστώσουµε πως εκτός από τις λεγόµενες «αφροδισιακές» τροφές, ιδιαίτερη έµφαση δινόταν στο δείπνο αυτό καθαυτό. Στην αρχαία Ελλάδα, σε κάθε γεύµα- πολλώ µάλλον στα συµπόσια- τα φαγητά καταναλώνονταν αργά και σερβίρονταν µε συγκεκριµένη, µελετηµένη σειρά. Στο τέλος, η όλη διαδικασία δηµιουργούσε µια άκρως ευφορική ατµόσφαιρα. Οι συνδαιτυµόνες, έτρωγαν µάλιστα µε τα χέρια, προκειµένου να διεγείρεται, µέσω του αγγίγµατος, η ερωτική διάθεση.
Αλλά και σήµερα, ένα δείπνο µε ένα ποιοτικό φαγητό και καλό κρασί, ασφαλώς και µπορεί να λειτουργήσει αφροδισιακά, επισηµαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθώς βοηθά τον στρεσαρισµένο και εργασιοµανή άνθρωπο να άρει τις αναστολές του, µε αποτέλεσµα να αρχίσει να επικοινωνεί, να φλερτάρει, να παίζει, να φαντασιώνεται, να απελευθερώνεται και να αποκτά σεξουαλική επιθυµία.
Συνεπώς, ένα καλό τραπέζι είναι µια ευφορική διαδικασία, τόσο σε συµβολικό όσο και σε βιοχηµικό επίπεδο. Οι γεύσεις, οι µυρωδιές, το αλκοόλ, και η χαλαρή ατµόσφαιρα, ακόµη και οι συνειρµοί στη διάρκεια ενός δείπνου, µάς απεγκλωβίζουν από το δεσποτικό Εγώ µας και µάς χαλαρώνουν από το «συντηρητισµό» που µας επιβάλλει ο κοινωνικός µας ρόλος. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο οργανισµός αντιδρά συνθέτοντας ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της ερωτικής µας διάθεσης. Η δύναµη του νου είναι τόσο ισχυρή, που µία τροφή µπορεί και να λειτουργήσει ακόµη και ως placebo (ψευδοφάρµακο). Μπορεί, δηλαδή, να θεωρήσουµε πως συµβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικότητά µας, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνεται αυτή, άλλο το µυαλό µας.
Αν ένας φίλος µας πει πως έφαγε µύδια µε µια υπέροχη σάλτσα και έκανε πέντε φορές έρωτα, θα το δοκιµάσουµε. Ίσως, µάλιστα, να καταφέρουµε να σπάσουµε και το… ρεκόρ του. Σύµφωνα µε τον κ. Κωνσταντινίδη, «πολλές φορές αυτό που ακούµε, το πιστεύουµε πολύ περισσότερο από αυτό που διαβάζουµε, καθώς επικαλούµαστε την εµπειρία του άλλου».
Μήπως λοιπόν η πίστη µας σε κάτι, σε συνδυασµό µε τη σωστή διατροφή και την καλή ψυχική υγεία είναι τελικά τα καλύτερα «αφροδισιακά»;
7 + 1 Συµβουλές για το ιδανικό δείπνο
• Οι γεύσεις που θα επιλέξετε θα πρέπει να ικανοποιούν και τους δύο.
• Εκτός από τα κυρίως πιάτα, καλό θα είναι να υπάρχει ποικιλία από σαλάτες.
• Επιλέξτε το επιδόρπιο να έχει ως βάση τη ζεστή σοκολάτα
• Απαραίτητο συστατικό του δείπνου, πρέπει να είναι ένα ένα καλό, κόκκινο κρασί.
• Τα πιάτα πρέπει να σερβιριστούν ζεστά, ώστε να αναδειχθούν τα αρώµατά τους.
• Η διακόσµηση του πιάτου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φροντισµένη για να τέρπει την όραση.
• Η δηµιουργία µιας χαλαρής ατµόσφαιρας, θα ενισχύσει την καλή ερωτική διάθεση.
• Περισσότερο και από µία αφροδισιακή αστακοµακαρονάδα, απαραίτητα συστατικά για ένα επιτυχηµένο δείπνο είναι η ηρεµία, η επιθυµία και η συναισθηµατική επικοινωνία µεταξύ του ζευγαριού.
Οι τροφές της Αφροδίτης
• Στρείδια: Θρυλική αφροδισιακή τροφή, µε µεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και ασπαρτικό οξύ, που επιδρά στον εγκέφαλο, βοηθώντας στην απελευθέρωση κάποιων ορµονών και συµβάλλοντας στην αύξηση της λίµπιντο.
• Σπαράγγια: Περιέχουν φυτοοιστρογόνα, κι αυτό µπορεί να δράσει ως …ορµονική θεραπεία, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Λέγεται ότι µε σωστές συνθήκες, τα σπαράγγια µπορούν να µεγαλώσουν 22 εκατοστά σε ένα 24ωρο. Ίσως σε αυτό να οφείλεται η φήµη τους.
• Ξηροί καρποί: Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίµατος και είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο. Το άρωµά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.
• Σέλινο: Πλούσιο σε βιταµίνη Α, C, µέταλλα και ιχνοστοιχεία, θεωρείται αφροδισιακή τροφή από την αρχαιότητα.
• Τζίνσενγκ: Η αφροδισιακή του δράση αποδίδεται στην οµοιότητα της ρίζας µε το ανθρώπινο σώµα.
• Τσίλι: Η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές θεωρείται «τονωτικό» της σεξουαλικότητας. Γενικά, οι καυτερές τροφές ανεβάζουν την θερµοκρασία του σώµατος και οδηγούν σε υπεραιµία.
• Σοκολάτα: Ίσως η πιο γνωστή αφροδισιακή τροφή παγκοσµίως. Διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσια σε φαινυλαιθυλαµίνη. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί την θεωρούν υποκατάστατο του σεξ, αφού κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθηµα χαράς και ικανοποίησης.
• Κρασί: Σε µικρές ποσότητες, το αλκοόλ µειώνει τις αναστολές µας. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίµατος.
• Αρωµατικά Φυτά: Αφροδισιακές ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε διάφορα αρωµατικά φυτά, όπως ο βασιλικός, ο µάραθος, το πράσο και ο γλυκάνισος. Όλα τα παραπάνω, περιέχουν πολλές βιταµίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, που δίνουν στον οργανισµό την αίσθηση της σωµατικής και ψυχικής ευεξίας, ενώ παράλληλα συντελούν στην καλή κυκλοφορία του αίµατος.
H Νάντια Γιαννούλη είναι δημοσιογράφος
(πηγή: LifePositive)