Μελάνωμα, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος

article-2328425-19F149C5000005DC-558_634x388

[dropcap]Γ[/dropcap]νωρίζετε ότι το 90% των περιπτώσεων μελανώματος, εάν διαγνωσθούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά; Σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ipsos για τη La Roche Posay τον προηγούμενο χρόνο σε 20.000 σχεδόν άτομα, η οποία εξέτασε τις συμπεριφορές ως προς την έκθεση στον ήλιο και την πρόληψη καρκίνου του δέρματος σε 23 χώρες, το 88% των ερωτηθέντων γνωρίζει τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όταν εκτίθεται χωρίς προστασία, παρόλα αυτά μόλις ένας στους δύο έχει επισκεφτεί δερματολόγο για να εξετάσει τις ελιές του και ένας στους τέσσερις δεν τις έχει ποτέ ελέγξει.

Το μελάνωμα είναι ο πλέον κακοήθης καρκίνος του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ταχεία εξέλιξη και πολλαπλές μεταστάσεις και προκαλείται από την κακοήθη αύξηση των μελανοκυττάρων. Εμφανίζεται ως μετεξέλιξη των σπίλων (ελιών) που υπάρχουν στο σώμα. Πιο ευπαθείς είναι οι σπίλοι που παρουσιάζουν δυσπλασία ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και σε σημείο του δέρματος στο οποίο δεν υπήρχε τίποτα προηγουμένως.

Χαρακτηριστικά των σπίλων και αντιμετώπιση τους

Οι σπίλοι μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματος εκ γενετής, ν’ αναπτυχθούν ή να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Δυσπλαστικοί, άτυποι ή ασυνήθιστοι σπίλοι ονομάζονται όσοι έχουν ακανόνιστη ή/και ανώμαλη επιφάνεια και ανομοιογενή χρωματισμό. Είναι αυτοί που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης τους σε κακοήθες μελάνωμα. Οι γιατροί συστήνουν να αφαιρούνται επίσης οι σπίλοι που λόγω της θέσεως τους τραυματίζονται συχνά, όπως και εκείνοι που παρουσιάζουν φαγούρα, πόνο, αιμορραγία, αλλάζουν γρήγορα χρώμα και σχήμα. Η αφαίρεση τους πρέπει πάντοτε να γίνεται χειρουργικά και οι αφαιρούμενοι σπίλοι να υποβάλλονται σε βιοψία.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται το ανοιχτό δέρμα, η παρουσία ενός και πλέον συγγενών σπίλων (ελιές εκ γενετής ή που αναπτύχθηκαν στην πορεία), ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει για τα άτομα που έχουν υποστεί πάνω από τρία ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Γνωρίζοντας το τελευταίο, είναι ανησυχητικό ότι οι έφηβοι μεταξύ 15-19 ετών είναι πιο απρόσεκτοι στη συμπεριφορά τους ως προς την αντηλιακή προστασία. Τα συχνότερα σημεία που εμφανίζονται τα κακοήθη μελανώματα είναι η πλάτη για τους άνδρες και οι κνήμες για τις γυναίκες.

Ο ήλιος και το δέρμα σας

– Έντονο κοκκίνισμα, φαγούρα, πόνος στο δέρμα, σημαίνει ότι το δέρμα έχει υποστεί ζημιά. Συμβουλή είναι να σταματήσετε αμέσως να εκτίθεστε στον ήλιο.

– Τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται, όχι με σκοπό την ατελείωτη παραμονή κάτω από τον ήλιο.

– Η προστασία είναι απαραίτητη ακόμα και αν κάθεστε κατά από σκιά.

– Μην είσαστε φειδωλοί στη ποσότητα που θα φορέσετε.

– Ακόμα και στη διάρκεια της κολύμβησης χρειάζεστε αντηλιακή προστασία. Επειδή το δέρμα είναι βρεγμένο και δροσερό, μπορεί να μην καταλαβαίνετε τη ζημιά που παθαίνει.

– θυμηθείτε ότι ο ήλιος είναι πιο δυνατός μεταξύ 12-5μμ, να φοράτε καπέλο και γυαλιά.

(πηγή: περιοδικό «Γυναίκα»)