07 Μαρ Με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας»
Όταν ο παππούς μου πριν από εβδομήντα σχεδόν χρόνια εξέδωσε τη «Γυναίκα» ήταν ένα περιοδικό επαναστατικό για εκείνη την εποχή. Η άποψη των περισσότερων ήταν πως οι γυναίκες δεν χρειάζονται να έχουν ένα δικό τους περιοδικό. Μια άποψη που βρίσκει σύμφωνους ακόμα πολύ κόσμο, όχι αν οι γυναίκες έχουν ανάγκη από γυναικεία περιοδικά, αλλά αν έχουν ανάγκη και δικαιώματα για πολλά πράγματα. Γυναίκες τιμωρούνται επειδή πηγαίνουν σχολείο και κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά επειδή εκφράζουν τις επιθυμίες τους, φορούν μίνι φούστα ή βγαίνουν ασυνόδευτες. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί οικονομική ισότητα στην εργασία και υπάρχει ακόμα διαφορά σε θέσεις εργασίας.
Χρειάζεται να γιορτάζεται η «Ημέρα της Γυναίκας»; Χρειάζεται, είναι η απάντηση μου, σαν αναγνώριση και τιμή , όταν στις 8 Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες που εργάζονταν σε μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εκατόν είκοσι χρόνια μετά, το 1977 αυτή η μέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Υπάρχουν, όμως, ακόμα αρκετά στερεότυπα που πρέπει να ξεπεραστούν. Αναφέρθηκαν σε αυτά στο λόγο τους οι Δρ. Μαρία Αντωνοπούλου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Διδάσκουσα/Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, η Δρ. Μαρία Σταμέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο Marburg Γερμανίας και Υπεύθυνη του Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» και η Δρ. Ιωάννα Τζουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής με έμφαση στην Επιδημιολογία, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ιmperial College Λονδίνου. Τρεις σπουδαίες Ελληνίδες ερευνήτριες που τα ξεπέρασαν στο χώρο της επιστήμης και οι οποίες βραβεύτηκαν για το πολύτιμο έργο τους, στην 10η απονομή των Ελληνικών Βραβείων L’ Oréal- Unesco «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ζάππειο. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και έχω την χαρά να παραβρίσκομαι καλεσμένη από τότε. Εντάσσονται στο διεθνές πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλλει στην ίση εκπροσώπηση των δύο φύλλων στον κόσμο της επιστήμης. Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε συνεργασία με την L’ Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco θέλοντας να στηρίξουν τις γυναίκες επιστήμονες να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, να επιβραβεύσουν την αριστεία σε έναν τομέα που οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και να παρακινήσουν τις νέες γυναίκες να επιδιώξουν επιστημονική σταδιοδρομία.
Αναγνώριση, υποστήριξη και ενθάρρυνση είναι τα βραβεία για τον κόπο και την προσπάθεια. Με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας», διοργανώνεται το πρώτο Greek Topwomen Awards, στη Στέγη του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου, τιμώντας είκοσι διακεκριμένες Ελληνίδες γυναίκες-δημιουργοί από το χώρο των επιστημών, των τεχνών, των γραμμάτων, τον αθλητισμό, το διαδίκτυο, τα media, το επιχειρείν και την κοινωνία. Η ιδέα ήταν της Ειρήνη Νικολοπούλου, φίλη και καταξιωμένη δημοσιογράφος, δημιουργός των sites eirinika.gr και Made in Greece news. Όπως λέει και η ίδια έμπνευση της διοργάνωσης αποτελούν οι γυναίκες που φωτίζουν το παρόν μιας αναδυόμενης από την κρίση Ελλάδας και οι διαχρονικές Ελληνίδες που δείχνουν τον δρόμο της αριστείας και της αξιοσύνης. Πρόκειται (κατά αλφαβητική σειρά) για τις Δρ Κατερίνα Ακασόγλου, κορυφαία ερευνήτρια για την σκλήρυνση κατά πλάκας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την κοινωνική της προσφορά, την Αλίκη Βασιλοπούλου για την Food Cross, την Μαρίνα Βερνίκου ως φωτογράφος, την Αντωνία Καρρά δημιουργός κοσμημάτων, την Χαρά και Κατερίνα Κάτσου και την Λίλα Δημοπούλου από την Ποτοποιία Avaentes, τη Σία Κοζώνη από το χώρο των μήντια, την Χρύσα Κουβελιώτου αστροφυσικός της NASA, την Νίκη Κουτσιανά δημιουργός της Apivita, την Ιωάννα Κουρμπέλα και τη Σήλια Κριθαριώτη στο χώρο της μόδας, την Βασιλική Μιλλούση παγκόσμια πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου «πρέσβειρα» της ελληνικής κουζίνας, την Έλλη Παπαεμμανουήλ γενετίστρια-βιολόγος, επικεφαλής ερευνήτρια για την παιδική λευχαιμία, την Κατερίνα Τσεμπερλίδου συγγραφέας, την Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύτρια, την Μαρία Σάκκαρη διεθνής τενίστρια, την Βάσω Τρίγκα ζωγράφος-εικαστικός, την Άννα Χλιουρα δημιουργός καινοτόμων ελληνικών ποδηλάτων και την Αφροδίτη Φλώρου και Γιάννα Ματθαίου για τα ελληνικά βότανα Anasa.