29 Μαρ Κρατήστε μακριά τις αλλεργίες
[dropcap]Ε[/dropcap]ποχή των αλλεργιών είναι η άνοιξη και μία από τις μεγαλύτερες παγίδες αλλεργιογόνων ουσιών είναι το σπίτι μας, καθώς στους χώρους του συσσωρεύονται οι έρνοχοι για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Ακάρεα της σκόνης, μύκητες και οργανικές ή ανόργανες ουσίες με έντονη οσμή είναι οι πιο «συνήθεις ύποπτοι».
«Με την έλευση της άνοιξης παρατηρείται έξαρση και στα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, αφού ο αέρας γεμίζει με τις γύρεις από τα πεύκα και το αγριόχορτο, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας διευκολύνει τη δημιουργία υγρασίας μέσα στο σπίτι, κυρίως στο μπάνιο και στην κουζίνα», επισημαίνει κ κ. Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, παθολόγος- αλλεργιογόνος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Άσθματος και Κλινικής Ανοσολογίας. Η συσσώρευση αλλεργιογόνων στον αέρα που αναπνέουμε δεν ευθύνεται μόνο για τον «παροδικό» πονοκέφαλο των εποχικών αλλεργιών, αλλά ενοχοποιείται και για την επιδημία άσθματος που πλήττει κυρίως τα παιδιά των αστικών περιοχών, τα οποία δεν έρχονται τακτικά σε επαφή με τη φύση. Σε ακόμη πιο δυσμενή θέση βρίσκονται τα παιδιά που ζουν με γονείς καπνιστές σε πολλά σπίτια με υγρασίες και σε χώρους που δεν αερίζονται τακτικά, με πολλά και βαριά υφάσματα επιπλώσεων που δεν τινάζονται και δεν πλένονται συχνά και με μοκέτες ή μεγάλα χαλιά στρωμένα μονίμως.
Η δρ. Αργυρώ Λαγούδη, χημικός-περιβαλλοντολόγος, δίνει πολύτιμες συμβουλές για να κρατήσουμε έξω από το σπίτι μας τους βασικότερους ενόχους των αλλεργιών που κρύβονται όχι μόνο στα σκονισμένα στρώματα των κρεβατιών και στο τέλος των χαλιών, αλλά και σε πολλά αναλώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα υπερενισχυμένα καθαριστικά αλλά και σε φαινομενικά χρήσιμες συσκευές σαν τους ιονιστές. «Ειδικότερα οι τελευταίοι περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν, καθώς εκπέμπουν ιονισμένα σωματίδια (σκόνης) ή UV ακτινοβολία ή καρκινογόνο όζον στο χώρο», εξηγεί κ κ. Λαγούδη, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της σκόνης, αυτή μετά κολλά στους τοίχους οπότε ουσιαστικά πετυχαίνουμε μία τρύπα στο νερό. Από τις χάι-τεκ συσκευές καθαρισμού ή αποστείρωση της ατμόσφαιρας, αξιόπιστα είναι μονάχα τα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα, τα οποία περιέχουν τα ειδικά φίλτρα (σκόνης για τα ακάρεα, ενεργού άνθρακα για τις οσμές, φωτοκαλυτικής οξείδωσης για τις πτητικές οργανικές ουσίες ή «απόλυτα» φίλτρα για αντιμικροβιακή προστασία) που απορροφούν και παγιδεύουν τα ένοχα αλλεργιογόνα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον έτερο «συνήθη ύποπτο» για την εμφάνιση αλλεργιών, τα υπερενισχυμένα οικιακά καθαριστικά και πρωτίστως τους λεγόμενους «λιποκαθαριστές», η κ. Λαγούδη συνιστά να προτιμούμε για την απολύμανση και τον καθημερινό καθαρισμό του σπιτιού την απλή χλωρίνη, στην οποία το υποχλωριώδες άλας περιέχεται σε μεγάλη αραίωση και τα καθαριστικά απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλες σαν δραστική ουσία. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά προϊόντα που διαθέτουν το ειδικό σήμα eco label. Αντίθετα, να αποφεύγουμε τα καθαριστικά που έχουν αλδεϋδες (φορμαλδεϋδη ή γλουταραλδεϋδη) σαν βάση τους και να μην αναμειγνύουμε ποτέ διαφορετικά καθαριστικά. Τέλος, πρέπει να μη θεωρούμε αθώα τα απολυμαντικά με πολύ έντονα αρώματα φρούτων ή λουλουδιών, καθώς κάτω από τη δυνατή τους οσμή υποκρύπτουν ένα κοκτέιλ αλλεργιογόνων.
Συμβουλές για κάθε δωμάτιο
Στην κουζίνα: Αλλάζουμε τακτικά το φίλτρο του απορροφητήρα γιατί μαζεύει λάδι και μπουκώνει με συνέπεια να υπάρχει διπλός κίνδυνος, αφενός να πάρει φωτιά όταν μαγειρεύουμε και αφετέρου να εγκλωβίσει τις οσμές μέσα στο χώρο.
Στο σαλόνι: Αερίζουμε καθημερινά, απλώνουμε ριχτάρια επάνω στους υφασμάτινους καναπέδες που πλένονται τακτικά στους 60ο C, αποφεύγουμε τις μοκέτες, καθαρίζουμε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα, σφουγγαρίζουμε το πάτωμα με καλά στυμμένη σφουγγαρίστρα.
Στα υπνοδωμάτια: Δεν βάζουμε μοκέτα, αλλά μόνο μικρό χαλί που καθαρίζεται εύκολα, καθαρίζουμε τα παιδικά παιχνίδια και φροντίζουμε να τα τακτοποιούμε σε καλά κλεισμένα κουτιά αποθήκευσης, περιορίζουμε τα λούτρινα ζωάκια και τα πλένουμε τακτικά στο πλυντήριο. Χρησιμοποιούμε ειδικό κάλυμμα για το στρώμα του κρεβατιού με επεξεργασία κατά των ακάρεων, ενώ πλένουμε τακτικά και τινάζουμε τα κλινοσκεπάσματα. Τακτοποιούμε επίσης τα ρούχα και τα αξεσουάρ, καθώς η ακαταστασία ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης.
Στο μπάνιο: καθαρίζουμε τους αρμούς στα πλακάκια, προσέχουμε τις υγρασίες, αερίζουμε καλά μετά το ντους.
Και τέλος-αλλά όχι τελευταίο- σε όλο το σπίτι αλλάζουμε τακτικά φίλτρα στα κλιματιστικά και δεν καπνίζουμε μέσα.
(πηγή: aλivemag, Αλεξία Σβώλου, δημοσιογράφος)