27 Νοέ Κουνταλίνι workshop με την Γκλόρια Λάθαμ
«Και τώρα ας σηκωθούμε να κάνουμε μία πρακτική», μας είπε με τη γλυκιά της φωνή η καναδή γεννημένη στο Βανκούβερ Γκλόρια Λάθαμ, όταν τελείωσε την ομιλία της με θέμα “Break through your blocks”, στη γεμάτη αίθουσα στο Happy Yogi, για το πως μπορούμε να σπάσουμε παλιά μοτίβα που μας κρατούν και να δημιουργήσουμε καινούριες συνήθειες.
Αν «γκουγκλάρετε» τη λέξη κουνταλίνι θα διαβάσετε ότι πρόκειται για μία αρχαία πρακτική που σκοπό έχει να αφυπνίσει την πρωτογενή δημιουργική δύναμη που «κοιμάται» στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η δύναμη περιγράφεται ως ένα φίδι που βρίσκεται κουλουριασμένο στο μουλαντάρα-τσάκρα, στο πρώτο τσάκρα. Το πρώτο τσάκρα ή το τσάκρα της βάσης είναι το πρώτο από τα επτά κύρια τσάκρα και βρίσκεται ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα, στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Συνδέεται με το εσωτερικό ενεργειακό σύστημα μέσω του κόκκυγα. Είναι το κέντρο του Εγώ, της προσωπικότητας, της θέλησης για ζωή, του πάθους για δράση. Στοιχείο, είναι η γη. Σε αυτό δημιουργούνται οι απαραίτητες ικανότητες για την επιβίωση, τη διεξαγωγή αγώνων και τη φυγή, είναι υπεύθυνο για την αυτοσυντήρηση (διατροφή, επίθεση, άμυνα) και τη διαιώνιση του είδους. Έχει διαμορφωτική δράση σε όλες τις διαδικασίες της ζωής. Αν δεν είναι ισορροπημένο οι σκέψεις και οι πράξεις περιστρέφονται κυρίως γύρω από υλικά θέματα και θέματα ασφάλειας, την επιθυμία για κατοχή και τη δυσκολία να πετάξουμε πράγματα, τις αισθησιακές καταχρήσεις και απολαύσεις. Συχνά εκδηλώνεται με παχυσαρκία ή δυσκοιλιότητα. Επίσης, η δυσλειτουργία του προκαλεί φόβο, ενοχές, έλλειψη εμπιστοσύνης, απαισιοδοξία, ψυχικές μεταπτώσεις, μελαγχολία, πόνους στη μέση, στα γόνατα, πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη και την απόληξη του παχέως εντέρου.
Σαν συμβολισμό, το φίδι το συναντάμε πολλές φορές. Η ιδιότητα του να έρχεται σε επαφή με τον κάτω κόσμο, είναι που του έδωσε τρομερές δυνάμεις. Ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής, κρατά ένα μπαστούνι (βακτηρία), γύρω στο οποίο είναι τυλιγμένο φίδι, ενώ ο Ερμής έχει ως σύμβολο το κηρύκειο, ένα ραβδί, γύρω από το οποίο τυλίγονται δυο φίδια στο σχήμα της απεικόνισης του DNA, και αυτό το σύμβολο από πολύ νωρίς έγινε έμβλημα των γιατρών. Στη Βίβλο ο Θεός προστάζει το Μωυσή να φτιάξει ένα ραβδί στολισμένο με χάλκινα φίδια, προκειμένου να γίνονται καλά όσοι, δαγκωμένοι από φίδι, θα το κοίταζαν. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη (όπως και σε όλα τα πράγματα) η καταστροφική, που φέρνει το θάνατο. Αρκεί να θυμηθούμε τη Μέδουσα με μαλλιά από φίδια ή το προπατορικό αμάρτημα στον χριστιανισμό συμβολίζοντας το Διάβολο. Για αυτό και η κουνταλίνι γιόγκα έχει θεωρηθεί ως και μία επικίνδυνη πρακτική. Είναι όμως έτσι;
Ως πρακτική, η κουνταλίνι γιόγκα δεν έχει καμία σχέση με την κλασική χάθα γιόγκα. Όλη η δομή είναι διαφορετική. Δεν θα κάνετε πολεμιστές, ούτε στηρίξεις στο κεφάλι, ακόμα και η γλώσσα είναι διαφορετική. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η πρακτική της δεν είναι έντονη. Στις ασκήσεις, οι κινήσεις αν και απλές είναι επανειλημμένες και γίνονται αρκετά γρήγορα προκαλώντας το σώμα και επιδρώντας απρόβλεπτα στο νευρικό σύστημα. Ένας από τους λόγους που πιθανόν έχουν δημιουργήσει τους μύθους γύρω από αυτήν. Ηγετική φυσιογνωμία και θεμελιωτής του συστήματος ήταν ο γιόγκι Μπάτζαν, που τη δεκαετία του ’60 μετακόμισε στις ΗΠΑ, προκειμένου να μοιραστεί τα μυστικά της αρχαίας πρακτικής.
Πρώτο έκανα κουνταλίνι γιόγκα με τον Αλέξανδρο Surya Deva. Ντυμένος στα λευκά, επειδή το άσπρο χρώμα ενισχύει την αύρα, φορούσε επίσης ένα λευκό τουρμπάνι για να συγκρατεί την ενέργεια μέσα στο σώμα. Δίπλα του είχε ένα ρολόι για να μετράει το χρόνο. Αντίθετα τα μαθήματα που έκανα με την Έβελυν Ζώτου, τη δασκάλα μου γιόγκα, η προσέγγιση ήταν τελείως διαφορετική. Μαθήτρια η ίδια της Γκλόριας Λάθαμ, δεν φορούσε λευκά και έβαζε μουσική. Κάτι που μου άρεσε πολύ περισσότερο μιας και ακούω σχεδόν όλη την ημέρα μουσική. Υπήρχε αυτός ο συγχρονισμός όλων των ενεργειών που έκανε το μάθημα ξεχωριστό. Και όταν ήρθε η ίδια η Γκλόρια Λάθαμ στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Μάρθας Λάμαρη, ιδιοκτήτρια του http://happy-yogi.gr και δασκάλα της κουνταλίνι γιόγκα, για να κάνει δύο workshop δεν μπορούσα να μην παρακολουθήσω τουλάχιστον το ένα, λόγω κάποιων υποχρεώσεων που είχα. Είχα διαβάσει για την Γκλόρια και την είχα δει στο facebook και στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα είναι πιο γλυκιά και πιο μικροκαμωμένη. Αν και ξεκίνησε ως φαρμακοποιός, πριν από 25 χρόνια είδε ότι το δικό της μονοπάτι για καλή υγεία και για μία ισορροπημένη ζωή είναι μέσω της γιόγκα και του διαλογισμού. Βρήκε το πάθος της για την κουνταλίνι όταν ανακάλυψε πόσο άμεσο είναι τα οφέλη της πρακτικής. Δραστήρια, είναι δημιουργός και ιδιοκτήτρια των Semperviva Yoga Studios στο Βανκούβερ από όπου και κατάγεται, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για εκπαιδεύσεις, workshop και retreats και λατρεύει την Ελλάδα! Έκανε τα Κύθηρα δεύτερο σπίτι της και κάθε καλοκαίρι κάνει εκεί την εκπαίδευση δασκάλων.
Σε μία εβδομάδα, στις 3 Δεκεμβρίου, η Γκλόρια Λάθαμ θα ξανά είναι στην Αθήνα, προσκεκλημένη αυτή τη φορά της http://www.yogacademy.gr της Έβελυν Ζώτου. Σε ένα δίωρο workshop θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε το πραγματικό μας όραμα, και τη δύναμη που βρίσκεται μέσα μας για να ζήσουμε, μια ζωή προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες μας, μια ευτυχισμένη ζωή. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, κάνετε εγκαίρως κράτηση συμμετοχής καλώντας 693 7404474 ή επισκεφτείτε τον ιστότοπο.