“Καλοκαίρι & Covid-19”

 

1.Ανήκετε στη μερίδα του πληθυσμού που πιστεύει ότι ο κορωνοιός αποτελεί παρελθόν στην Ελλάδα; Αν όχι, τι θα θέλατε να πείτε σε εκείνους που έχουν αυτήν την πεποίθηση ;

Δεν ανήκω σε αυτή τη μερίδα. Ο κορωνοιός δεν είναι παρελθόν ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον κόσμο. Με τα άμεσα και αυστηρά μέτρα που πήραμε κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα και να διαχειριστούμε σωστά την πανδημία. Όμως, μέχρι να βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο οιός είναι εδώ και καιροφυλαχτεί. Το είδαμε με την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση τουλοκντάουν. Ήταν αναμενόμενο. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όσους πιστεύουν το αντίθετο, είναι ναπροσέχουν. «Φύλα τα ρούχα σου να έχεις τα μισά», λέει η παροιμία. Να βγαίνουν, να έχουν κοινωνικές συναναστροφές ωστόσο να προσέχουν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φύλαξης ακολουθώντας τους κανόνες. Είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί ώστε να ελαχιστοποιούμε τις απρόβλεπτες καταστάσεις και να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.

2.Ποιον θεωρείτε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό το καλοκαίρι και γιατί : 1) Τον κορωνοϊό 2) Ταοικονομικά προβλήματα και 3) Τα προβλήματα με την Τουρκία.

Αν και τα τρία είναι μεγάλα θέματα, θεωρώ το μεγαλύτερο τον κορωναϊό. Επειδή είναι ανεξέλεγκτος, ακόμα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την προέλευση του ιού, δεν έχει εξακριβωθεί η πορεία του, μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο, δεν έχει όρια στη μετάδοση του. Τα οικονομικά προβλήματα και τα
προβλήματα με την Τουρκία είναι διαπραγματεύσιμα. Έχουν να κάνουν με αναλύσεις, συζητήσεις και συμφωνίες.

3.Βγήκατε καθόλου για φαγητό ή σε μπαρ από τότε που επιτρέπεται;

Σε μπαρ δεν έχω πάει, αλλά δεν είμαι και πολύ τύπος του μπαρ. Έχω όμως πάει για φαγητό. Ήταν κάτι που είχα πεθυμήσει, πάνε σχεδόν δυόμισι μήνες από την τελευταία φορά που βγήκα έξω για φαγητό. Και έφυγα για το τριήμερο, είχα ανάγκη να βρεθώ στη θάλασσα και στη φύση.

4.Κάνετε τις αγορές που είχατε προγραμματισμένες πριν από την πανδημία ή λειτουργείτε ακόμη προσεκτικά;

Λειτουργώ ακόμα προσεκτικά. Δεν έχω προγραμματισμένες αγορές αλλά ούτε και τη διάθεση για αγορές, για αυτό και οι αγορές έχουν περιοριστεί στα απαραίτητα .

5.Θεωρείτε ότι οι τουρίστες πρέπει να έρχονται στην χώρα μας αφού έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοιό ή δεν το κρίνετε απαραίτητο;

Σαφώς και το κρίνω απαραίτητο. Για όλους τους παραπάνω λόγους. Μπορεί να έχει γίνει άρση των μέτρων και να ανοίγει σιγά- σιγά ο τουρισμός, αλλά τις τελευταίες μέρες ο αριθμός κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι ο ιός υπάρχει. Για αυτό και πρέπει να συνεχίζονται να επιβάλλονται οι έλεγχοι και η σωστή τήρηση των μέτρων σε όλα τα επίπεδα, η υγεία αφορά όλους.

6.Η πανδημία και το lock down πιστεύετε ότι βοήθησαν τον κόσμο να να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στις προσωπικές του σχέσεις ή τον μπέρδεψαν περισσότερο;

Όσο αισιόδοξη και ρομαντική μπορεί να είμαι, δεν είμαι από αυτούς που πίστευαν ότι ο κόσμος θα άλλαζε. Άλλωστε η ιστορία το αποδεικνύει. Πόσες πανδημίες έχουν υπάρξει, το ίδιο και πόλεμοι, η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει τεράστια βήματα, ανθρωπότητα όμως παραμένει στα πρώτα
βήματα, ακόμα για τα ίδια συγκρούεται ο άνθρωπος. Σε επίπεδο συμπεριφοράς παραμένει και βίαιος και σκληρός και καταστρεπτικός, το βλέπουμε κάθε μέρα. Το λοκντάουν ήταν μία κατάσταση που επιβλήθηκε. Είχε απομόνωση. Για πολλούς αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση ήταν αγριευτική. Δημιούργησε εντάσεις που έψαχναν να βρουν τρόπους εκτόνωσης. Ίσως με την πανδημία και με το λοκντάουν οι προσωπικές σχέσεις να ήρθαν στην πραγματική τους διάσταση και κατάσταση. Τώρα αν τις ξεκαθάρισε ή τις μπέρδεψε «Εκείνο που κάνεις δεν είναι κάτι χωριστό από εκείνο που όντως συμβαίνει» έχει πει ο Κρισναμούρτι. Έχει να κάνει με πολλά πράγματα.

7. «Οι άνθρωποι λέμε πολλά πράγματα το καλοκαίρι που δεν τα εννοούμε τον χειμώνα.» έχει πει ηΑμερικανίδα συγγραφέας Patricia Briggs. Θα ήθελα να σχολιάσετε.

Το καλοκαίρι έχουμε πιο ανάλαφρη διάθεση. Υπάρχει μία ξεγνοιασιά και μια ανεμελιά. Η ρήση μουθυμίζει τους καλοκαιρινούς έρωτες. Που ξεκινούν με πάθος, έρωτα, γέλια, παιχνίδια και τελειώνουν μετα πρώτα κρύα.

8.Νομίζετε ότι η ανευθυνότητα που δείχνουν πολλοί καθώς συχνά συγχρωτίζονται σε κέντραδιασκέδασης ή άλλους χώρους, μετά το άνοιγμα της καραντίνας μπορεί να μας ξαναφέρει ένακαινουργιο lockdown μέσα στο καλοκαίρι;

Θεωρώ ότι περισσότερο από την ανευθυνότητα είναι η μη συνειδητότητα. Καταλαβαίνω από τη μία μεριά ότι μπορεί να έχεις μπουχτίσει, να θέλεις να ξεσκάσεις, αλλά σε αυτό τον κόσμο δεν ζεις μόνος σου. Η ατομική ευθύνη έχει σαν προέκταση την κοινωνική ευθύνη, που βλέπω με λύπη ότι λίγοι έχουνκαι τα δύο. Ίσως γιατί το ένα πάει μαζί με το άλλο. Υπάρχει στα οικονομικά ένας πολύ γνωστός νόμος, ο νόμος του Pareto. Ο Βιλφρέντο Παρέτο ήταν Ιταλός οικονομολόγος που έζησε τον προηγούμενο αιώνα και έκανε μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Παρατήρησε ότι το 80% της του πλούτου στη χώρα του ανήκε στο 20% του πληθυσμού. Αυτό τo παρατήρησε και σε άλλα πράγματα όπως ότι το 20% περίπου του ατμοσφαιρικού αέρα περιέχειοξυγόνο ενώ το υπόλοιπο 80% αδρανές άζωτο. Διαπίστωσε δηλαδή, ότι λίγοι ζωτικοί παράγοντες (20%έχουν ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα (80%) και είδε ότι αυτή η αναλογία – με κάποιες παραλλαγές -ισχύει και σε άλλους τομείς της ζωής. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το νόμο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξανά υπάρχει ένα καινούριο λοκντάουν.