08 Αυγ Η χρυσή εποχή των λαχανικών
Κάθε πράγμα στην εποχή του, δεν λένε; Μπορεί τα λαχανικά να τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, αλλά τώρα το καλοκαίρι είναι στην καλύτερη στιγμή τους. Δεν είναι μόνο πιο μυρωδάτα και πιο γευστικά, αλλά τα συναντάμε και σε πιο μεγάλη ποικιλία.
Ντομάτες, αγγούρια, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, έχουν την τιμητική τους. Ωμά ή μαγειρεμένα, δίνουν χρώμα στο φαγητό και στις σαλάτες. Μπορείτε να φτιάξετε από τις πιο παραδοσιακές συνταγές μέχρι τις πιο δημιουργικές. Πολλοί σεφ θεωρούν τα λαχανικά από τα πιο σημαντικά υλικά της κουζίνας τους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, διαιτητικές ίνες και νερό και χαμηλά σε θερμίδες. Δεν περιέχουν χοληστερίνη, έχουν ελάχιστο νάτριο, βοηθούν για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και τα θρεπτικά τους οφέλη στον οργανισμό μας είναι πολλά. Για παράδειγμα, μισή πιπεριά Φλωρίνης, δίνει το 100% των αναγκών σε βιταμίνη C και η ντομάτα είναι η μόνη που περιέχει λυκοπένιο. Μια ουσία που δεν την παράγει ο οργανισμός και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. (Ωστόσο, το λυκοπένιο, μπορεί να απορροφηθεί μόνο αν το τρώμε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, όπως ελαιόλαδο. Υπάρχει μία σαλάτα πιο νόστιμη, δροσερή και χορταστική από τη χωριάτικη;) Απορροφάται επίσης καλύτερα αν ζεσταθεί. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή είναι η μαγειρευμένη ντομάτα).
Προσωπικά, προτιμώ να τα αγοράζω από μικρούς, τοπικούς παραγωγούς και θεωρώ ότι στην ελληνική κουζίνα τα λαχανικά έχουν τιμητική θέση. Από την απλή αγγουροντομάτα και τα γεμιστά μέχρι το μπριάμ και τις τάρτες. Φαντασία να υπάρχει! Η παρακάτω είναι μία καλοκαιρινή συνταγή από το βιβλίο «Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.
Ριζότο αλά μαρινάρα
(6 μερίδες)
½ κιλό γαρίδες
1 κιλό μύδια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. λάδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κιλό ντομάτες περασμένες από μύλο λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
½ κιλό ρύζι
110 γρ. λευκό κρασί
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Δεν τις βράζουμε. Τρίβουμε τα μύδια με σύρμα και κόβουμε τα «μουστάκια» τους. Τα περνάμε από πολλά νερά. Πετάμε όσα έχουν ανοίξει και βάζουμε τα υπόλοιπα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά, για να αχνιστούν και ανοίξουν. Τα βγάζουμε από το όστρακο, στραγγίζουμε το νερό τους, το οποίο κρατάμε και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό για να γίνουν 5 φλιτζάνια. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το μισό λάδι, μέχρι να μαραθεί και να αρχίσει να ξανθαίνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πολτοποιημένες ντομάτες και λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα για 40 λεπτά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια στη σάλτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 6 λεπτά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και, όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζεστό νερό μυδιών και λίγο αλάτι. Αφήνουμε το ριζότο να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Το βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με τα θαλασσινά. Το σερβίρουμε αμέσως.