04 Μάι Γιατί μας αρέσει να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά
Μία όμορφη ανάμνηση πρωτομαγιάς που έχω μικρή με τη γιαγιά και τον παππού μου, ήταν που ο παππούς μου ερχόταν και με έπαιρνε με το αυτοκίνητο από το σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που έμενα (και ακόμα μένει η μητέρα μου) και πηγαίναμε στο βουνό (που βουνό ήταν ο Υμηττός) να μαζέψουμε μαργαρίτες, να τις περάσουμε με χοντρή βελόνα σε σπάγκο για να φτιάξουμε στεφάνι. Βασικά το στεφάνι ήταν μία κορδέλα ενωμένη από τις δύο άκρες. Αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Σημασία είχε η χαρά που ένιωθα. Μπορεί να έχω χρόνια να φτιάξω στεφάνι από λουλούδια – τα πιο ευφάνταστα τα φτιάχνει η νονά του γιου μου, η Χριστίνα Καλλίτση, από παλιά υφάσματα για καλό σκοπό – αλλά νιώθω την ίδια χαρά όταν το ημερολόγιο δείχνει 1η Μαΐου. Ίσως, γιατί με την πιο μεγάλη γιορτή της άνοιξης, τις μεγάλες ημέρες και τον ωραίο καιρό, το καλοκαίρι είναι ένα βήμα πιο κοντά.
«Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι», λένε συνδέοντας το μήνα με τη λέξη μάγια. Η ονομασία του Μαΐου ταυτίζεται με τη νύμφη Μαία, την ομορφότερη από τις Ατλαντίδες, κόρες του Άτλαντα και μητέρα του θεού Ερμή. Και αν η λέξη μαία, που σημαίνει τροφός και μητέρα, δεν είναι τυχαίο που αυτό το μήνα γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας. Η μητέρα Γη (Γαία) αποτελεί την προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν υπέρτατη θεά.
Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, προέρχεται από τη λατινική λέξη μάγιορ, που είναι ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου μάγκνους που σημαίνει μεγάλος. Και μπορεί η 1η Μάϊου να έχει καθιερωθεί ως η μέρα του εργάτη, όταν 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», αποτελώντας μια μέρα ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο, ωστόσο από την αρχαιότητα τη μέρα αυτή γιορτάζεται η αναγέννηση της φύσης.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης, χαράς και λατρείας με δοξασίες και έθιμα. Τα ανθεστήρια, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων στην αρχαία Ελλάδα, η οποία γιορτάστηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες που κουβαλούσαν λουλούδια. Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα διατηρούν έθιμα, σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας, την τιμητική του έχει το Μαγιόξυλο.
Μάιος, μήνας της άνοιξης και του έρωτα, «Πρωτομαγιά, τα λουλούδια γιορτάζουν και τα πουλιά το ταίρι τους φωνάζουν», λέει η παροιμία. Δεν έχουμε παρά να το δούμε!
Υγ 1. Το στεφάνι θεωρείται ότι χαρίζει υγεία, καλοτυχία και ευφορία. Το έθιμο θέλει να το κρεμάτε στην εξώπορτα ή στο μπαλκόνι μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε στις φωτιές που ανάβουν την ημέρα της γιορτής.
Υγ 2. Τα στεφάνια που φτιάχνει η Χριστίνα Καλλίτση διατίθεται από τη Μέριμνα, την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των γονιών, που είτε ζουν με μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια, είτε θρηνούν την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 210- 6463367 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: administration@merimna.org.gr