10 Δεκ Για ποιο λόγο δεν πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας
Είναι η πιο αυθόρμητη και συνηθισμένη κίνηση που κάνουμε όταν μπει ένα σκουπιδάκι στα μάτια μας, όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν κλαίμε. Να τρίψουμε τα μάτια μας. ‘Όμως αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει μία πάθηση: τη διαταραχή του κερατοειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια όρασης. «Ο κερατόκωνος είναι μία σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και κυρίως στα αγόρια. Το πρόβλημα σχετίζεται με το τρίψιμο των ματιών, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν κοιμάται κάποιος μπρούμητα», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD, χειρουργός-οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Laser Vision και καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Καθισμένη μπροστά από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει η κλινική για να κάνω έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση οπτικής οξύτητας, κερατομετρία, τονομέτρηση, εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, πλήρης μελέτη βυθού οφθαλμού (οπτικό νεύρο, ωχρά κηλίδα, περιφέρεια) και διάθλαση και συνταγογράφηση γυαλιών, σκεφτόμουν ότι αυτή είναι πραγματικά η πρώτη φορά που κάνω τέτοιον έλεγχο.
Μέχρι τώρα πήγαινα για τον πιο κλασσικό, να διαβάσω τα γράμματα και τους αριθμούς. Και ενώ είμαι πολύ συνεπής στα ετήσια τσεκ-απ μου με άλλους γιατρούς, δεν είμαι καθόλου με τον οφθαλμίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η υγεία των ματιών είναι παραμελημένη στην Ελλάδα, όπως μου λέει η Αλεξία Σβώλου, φίλη και δημοσιογράφος υγείας. Και το κακό με πολλά οφθαλμικά προβλήματα είναι πως δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα.
Ο κερατοειδής είναι ο πρόσθιος διαφανής χιτώνας του ματιού. Είναι λείος και διαυγής όπως το γυαλί και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ισχυρός και ανθεκτικός. Βοηθάει τον οφθαλμό με δύο τρόπους: τον προστατεύει από τα μικρόβια, τη σκόνη και άλλες επιβλαβείς καταστάσεις και λειτουργεί ως παράθυρο που ελέγχει την είσοδο του φωτός μέσα στο μάτι συνεισφέροντας από 65 έως 75% της συνολικής ισχύος εστίασης. Κάθε, λοιπόν, κατάσταση που επηρεάζει τον κερατοειδή και τη καθαρότητά του, μπορεί να επηρεάσει και την όραση.
Σύμφωνα με τον γιατρό και καθηγητή, ο κερατόκωνος είναι μία συχνή πάθηση, ένας στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει κερατόκωνο και επειδή η διαταραχή έχει κληρονομικό υπόβαθρο σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν εντοπιστεί σε μία οικογένεια, θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι εξ αίματος συγγενείς τους ασθενούς. «Πρόκειται για ένα «ξεχείλωμα», που συμβαίνει κυρίως όταν το μάτι τρίβεται πολύ, επειδή παράγεται ισταμίνη η οποία ενεργοποιεί μία αλλεργική αντίδραση που επιδεινώνεται όσο περισσότερο τα τρίβουμε», επεξηγεί. Μία υποψία για κερατόκωνο δημιουργείται όταν υπάρχει αστιγματισμός.
Το αισιόδοξο είναι, ότι ο κερατόκωνος μπορεί να αντιμετωπιστεί αφού διαγνωσθεί έγκαιρα με μία ειδική φωτογράφιση κάνοντας έναν οφθαλμολογικό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος έχει πρωτοστατήσει σε αυτή τη θεραπεία, καθώς εισήγαγε το Πρωτόκολλο της Αθήνας, μία καινοτόμο τεχνική διασύνδεσης κερατοειδή σε συνδυασμό λέιζερ, η οποία έχει μειώσει την ανάγκη μεταμόσχευση κερατοειδούς κατά 80%. Η συμβολή του στη διάδοση αυτής της μεθόδου παγκοσμίως, έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς από το να καταφύγουν σε επεμβατικές λύσεις. «Για όλες τις παθήσεις στις ημέρες μας, η οφθαλμολογία έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες κατέχοντας μία μεγάλη εργαλειοθήκη στα χέρια της.
Για παράδειγμα, οι τεχνικές επέμβασης καταρράκτη έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στη φακοθρυψία, οπού χρησιμοποιείται υπέρηχος για τη διάλυση και αφαίρεση του καταρρακτικού φακού», συμπληρώνει.
Το 1999 ο Δρ. Κανελλόπουλος ήταν ο πρώτος χειρουργός-οφθαλμίατρος που έσπασε το φράγμα των 2 χιλιοστών στην τομή, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάρρωση και επαναφορά των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2019, ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας με το βραβείο Life Achievement Award, τη μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει η Αμερικανική Ακαδημία σε οφθαλμιάτρους στη συμβολή τους στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά της προγράμματα. Η LaserVision είναι η πρώτη κλινική στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (Ray Tracing) για την ακριβή διόρθωση όρασης με λέιζερ. Πρόσφατα, η LaserVision έγινε η πρώτη κλινική εκτός Γερμανίας και Ελβετίας που εντάχθηκε στο δίκτυο Sanoptis, έναν από τους κορυφαίους όμιλους οφθαλμολογικών κέντρων στην Ευρώπη. Η Sanoptis διαχειρίζεται πάνω από 300 κέντρα οφθαλμολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, στοχεύοντας στην παροχή υψηλής ποιότητας οφθαλμολογικής φροντίδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είχε πει η διευθύντρια της Sanoptis για την Ελλάδα Ίρμι Χάμπερ στη συνέντευξη τύπου «η συνεργασία με τη LaserVision βασίζεται σε κοινές αξίες, όπως η ποιότητα και η καινοτομία. Μαζί, στοχεύουμε να παρέχουμε σύγχρονες θεραπείες και λύσεις, διασφαλίζοντας ότι η υγεία των ματιών των ασθενών μας βρίσκεται στα καλύτερα χέρια».
(για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο https://www.laservision.gr/ )