One small thing -New Year’s resolutions, πώς να τις κρατήσω;

Santa Claus is coming to town και αφηνόμαστε να μας παρασύρει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των εορταστικών ημερών. Καθώς έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα και για τον ερχομό του νέου έτους κάνοντας τους απολογισμούς της χρονιάς, με το βλέμμα μπροστά νέες ελπίδες και προσδοκίες δημιουργούμε, για να πάρουμε τις αποφάσεις για όσα θέλουμε να κάνουμε. Να γυμναζόμαστε περισσότερο, να τρώμε καλύτερα, να κόψουμε μία βλαβερή συνήθεια, να αρχίσουμε μία νέα δραστηριότητα. Και τα γράφουμε.
Φτιάχνουμε όμορφες λίστες περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους θα είμαστε διαφορετικοί από τώρα και στο εξής – διακηρύσσοντας ότι η πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα θα είναι πράγματι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας. Για να υπάρχει όμως πραγματική αλλαγή δεν αρκεί μόνο η διάθεση, η επιθυμία και το κίνητρο. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, να εξασφαλίσουμε το αποτέλεσμα και να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας καλά, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι τρεις πρακτικές πράξεις – υπενθύμιση, επανάληψη και τελετουργία.

1. Υπενθύμιση
Υπενθύμιση είναι η πράξη που κάνω να θυμάμαι κάτι. Για παράδειγμα, γράφετε σ’ ένα χαρτί τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ ή σημειώνετε τα ραντεβού στο ημερολόγιο σας. Το ίδιο θα κάνετε και για τις αποφάσεις που θέλετε να τηρήσετε. Αν η επιθυμία σας είναι να γυμνάζεστε τακτικά, μπορείτε να το υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ορίζοντας την ημέρα και την ώρα όπως θα κάνατε με ένα επαγγελματικό ραντεβού. Υπενθύμιση μπορεί να είναι ακόμα μία φωτογραφία, ένα post it στο ψυγείο, μία ειδοποίηση στο κινητό.
2. Επανάληψη
Η τακτική υπενθύμιση προετοιμάζει τον δρόμο για την επαναλαμβανομένη δράση η οποία είναι απαραίτητη για την αλλαγή που θέλετε. Το να γυμνάζεστε (για παράδειγμα), ανεξάρτητα πόσο σκληρά και πόσο συχνά, μόνο για τον πρώτο μήνα του χρόνου ή πριν το καλοκαίρι, δεν επαρκεί. «Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», λέει το αρχαίο ελληνικό ρητό. Η επανάληψη είναι σημαντική. Όσο επαναλαμβάνουμε κάτι τόσο αποδίδουμε καλύτερα. Και αυτό δομεί τη δημιουργία μίας συνήθειας ή μίας «τελετουργίας».
3. Τελετουργία
Μετά από πολλές υπενθυμίσεις και καθημερινές επαναλήψεις, διαμορφώνεται η τελετουργία. Όλοι μας έχουμε κάποιες μικρές τελετουργίες. Πολλές δημιουργούνται από μικρή ηλικία όπως ένα παραμύθι που μας διάβαζαν πριν τον ύπνο και αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία έγινε μυθιστόρημα. Η τελετουργία σχετίζεται με μία συγκεκριμένη συμπεριφορά που έχει χαραχθεί στο εγκέφαλο, δομούν τον μελλοντικό χαρακτήρα και επιδρούν στον σημερινό τρόπο ζωής μας καθώς γίνονται μέρος της καθημερινής μας ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζουν θετικά πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας. Στα λατινικά η λέξη “τελετουργία” σημαίνει πράξη θεραπείας. Κάνω κάτι για να είμαι υγιής και να έχω μία υγιή ζωή. Τελετουργία είναι το πώς βουρτσίζετε τα δόντια σας, σηκώνεστε το πρωί ή φτιάχνετε τον καφέ ή το τσάι. Είναι ένα τακτικό ραντεβού με τη φίλη σας, το οικογενειακό γεύμα, ένα χόμπι. Που για να γίνει δεν απαιτεί προσπάθεια.

Note:
Καθώς δημιουργείτε τις υπενθυμίσεις, τις επαναλήψεις και τις τελετουργίες δύο πράγματα να έχετε υπόψιν. Πρώτον, όσο λιγότερα πράγματα γράφετε στη λίστα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να τα κρατήσετε. Και όσο πιο μικρές είναι οι φιλοδοξίες, τόσο πιο μεγάλες νίκες θα σημειώνετε. Δεύτερον, μην ανησυχείτε αν αποτύχετε, γιατί δεν υπάρχει αποτυχία παρά πληροφορία. Οι αλλαγές χτίζονται σταδιακά. Κάθε φορά που προσπαθούμε να εισάγουμε μία αλλαγή στη ζωή μας καινούριες επισυνάψεις και διαδικασίες δημιουργούνται στον εγκέφαλο μας. Που θέλουν χρόνο.

Καλό Χρόνο να δημιουργήσουμε!