Η φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας

sensitive-skin

[dropcap]Α[/dropcap]ν και στον χαρακτηρισμό «ευαίσθητη», μπορεί να χαμηλώσετε το βλέμμα ώστε να μην δουν ότι κοκκινίσατε, δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο όταν η διάκριση αφορά το δέρμα σας όταν νιώθετε ότι ερεθίζεται εύκολα, εμφανίζει κοκκινίλες και ευρυαγγείες, νιώθετε ότι σας τραβάει και σε μερικές περιπτώσεις να ξεφλουδίζει. Οι μισές γυναίκες- και συνήθως οι ανοιχτόχρωμες- ισχυρίζονται ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα, ωστόσο τα αίτια αυτής της ευαισθησίας δεν μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν. Μπορεί να είσαστε αλλεργικές σε ορισμένα προϊόντα ή σε κάποιο συστατικό που περιέχουν, μπορεί να υποφέρετε εποχιακά, το δέρμα σας να ενοχλείται από το κρύο και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, να αντιδρά στην ηλιοφάνεια και στη ζέστη, να επηρεάζεται από το περιβάλλον, την μόλυνση και το στρες ή να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι ή ευαισθησία δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία και αυτή τη διαφορά μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να σας την εξηγήσει.

Γενικά, ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται αυτό που είναι λεπτό και έχει λιγότερη ανοχή σε μερικά συστατικά όπως το αλκοόλ και το ΑΗΑ (α-υδροξυοξέα) και δυστυχώς από την στιγμή που θα εκδηλώσει συμπτώματα ερεθισμού, δεν πρόκειται να αλλάξει. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν ετους ερεθισμούς στην επιδερμίδα σας.

Πώς να τν αντιμετωπίσετε

Οι ειδικοί συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να προσέξετε το ευαίσθητο δέρμα σας είναι να το φροντίσετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε εάν ήταν πολύ ξηρό. Επειδή η επιδερμίδα είναι φτωχή σε λιπίδια, αυτό που έχει ανάγκη είναι η ενυδάτωση πράα και βράδυ. Τα πιο κατάλληλα καλλυντικά είναι τα υποαλλεργικά, ωστόσο είναι πιθανόν να προκαλέσουν και αυτά κάποιες αντιδράσεις. Πριν δοκιμάσετε κάποιο, διαβάστε τα συστατικά που περιέχουν στην σύνθεση τους. Δεν πρέπει να περιέχουν άρωμα, χρώμα και αλκοόλ. Και όσα λιγότερα συστατικά, τόσο καλύτερα. Για να σιγουρευτείτε ακόμα περισσότερο ότι ένα καινούριο προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο δεν θα προκαλέσει κάποια αντίδραση, σας συνιστώ να κάνετε ένα τεστ σε μία μικρή περιοχή (συνήθως κοντά στο αυτί), ώστε σε περίπτωση που προκληθεί πρόβλημα να μπορείτε να το καλύψετε.

Αποφύγετε να κάνετε συχνά σκραμπ και απολέπιση και το σαπούνι που χρησιμοποιείται να μην διαταράσσει το φυσικό ρΗ της επιδερμίδας. Ωστόσο, στη θέση του σαπουνιού, θα πρότεινα τα κρεμοσάπουνα και τα ειδικά γαλακτώματα καθαρισμού και αντί για τονωτική λοσιόν που μπορεί να ξηράνει περισσότερο την επιδερμίδα λόγω των παραγόντων που περιέχει, προτιμήστε να την ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό και να την σκουπίζετε απαλά, ταμπονάροντας την με μαλακή πετσέτα.

Στα πρόθυρα της κρίσης

Δεν είναι όμως μόνο οι καλλυντικοί, κληρονομικοί ή περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που ευθύνονται για την ευαισθησία του δέρματος. Ένας άλλος, πολύ σημαντικός, είναι ο ψυχολογικός. Αν το δέρμα σας αρχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα, δείτε το σαν προειδοποιητικό σημάδι. Σημαίνει ότι αρχίζει και αντιδράει σε έναν σοβαρό εσωτερικό παράγοντα, το στρες. Σε περιόδους έντονης κρίσης, το αίμα συγκεντρώνεται στα βασικά όργανα, με συνέπεια να παίρνουμε μία χλωμή όψη. Τονίζονται οι κύκλοι κάτω από τα μάτια, ενώ σε μία παρατεταμένη χρονικά πίεση καθυστερείται η αναπαραγωγή των κυττάρων, ενισχύεται η παρουσία διάφορων τοξινών και ορμόνες όπως η κορτιζόλη και αδρεναλίνη γίνονται τοξικές. Κάτω από αυτές τις δυσλειτουργικές συνθήκες, παρατηρούνται και αλλαγές στο ορμονικό σύστημα. Εμφανίζονται σπυράκια και κύστες, που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Τι θα βοηθήσει; Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε όσπρια, φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα, να πίνετε πολύ νερό και να κοιμάστε αρκετά.