14 Σεπ Τι σχέση έχει το μεταβολικό σύνδρομο με τον τρόπο ζωής μας;
[dropcap]Ό[/dropcap]λο και πιο συχνά τελευταία ακούμε για το μεταβολικό σύνδρομο, όμως δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Αν προσέχετε τη διατροφή σας, έχετε κανονικό βάρος και ασκήστε τακτικά, θα σας έλεγα να μην ανησυχείτε. Αν όμως έχετε πάρει κιλά, κάνετε καθιστική ζωή και ο τρόπος διατροφής σας δεν είναι καλός, διατρέχετε μεγάλες πιθανότητες για εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς. Αν και εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνει ανησυχητικά σε νέα άτομα. Κύρια αιτία, η παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα η κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή, η εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά. Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό λίπος ασκεί μία ιδιαίτερη αρνητική μεταβολική επίδραση στον οργανισμό μας.
Πως μπορείτε να το εξακριβώσετε;
-Αν το όριο της περιφέρεια μέσης είναι 88εκ για τη γυναίκα και 102εκ για τον άνδρα
-Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος πάνω από 150mg/dl.
-Τα επίπεδα ‘καλής χοληστερίνης’ HDL είναι κάτω κάτω από 50 mg/dl στην γυναίκα και κάτω από 40mg/dl στον άνδρα
-Η αρτηριακή πίεση αίματος είναι μεγαλύτερη από 130/85 mmHg
-Το σάκχαρο (γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας μεγαλύτερο από 110mg/dl.
Από τα πέντε παραπάνω χαρακτηριστικά όποιος έχει τουλάχιστον τα τρία, χαρακτηρίζεται ως πάσχων από μεταβολικό σύνδρομο. Η ιδιαίτερη σημασία του συνδρόμου αυτού έγκειται στο ότι όταν σ’ έναν άνθρωπο υπάρχουν τρεις προαναφερθέντες παράγοντες, ο κίνδυνος για μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξάνεται από δύο έως τέσσερις φορές. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτών των διαταραχών αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου βασικό ρόλο έχουν και γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι επεμβαίνουν σε μία σειρά από παραμέτρους όπως η αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη γενετικώς καθορισμένη προδιάθεση από άλλα, να αναπτύξουν αυτό το κακόηθες σύνδρομο.
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί
Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί κατ’ εξοχήν νόσο που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με αλλαγή του τρόπου ζωής. Δύο είναι τα πιο σημαντικά πράγματα, η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση που θα πρέπει για κάποιον που εμπίπτει στην κατηγορία του μεταβολικού συνδρόμου, να προσπαθήσει και να τα εντάξει συνειδητά στην καθημερινή του ζωή. Για κάποιον που ζυγίζει 90 κιλά, αν χάσει το 10% του σωματικού βάρους, (δηλαδή 9 κιλά) θα επιφέρει μείωση κατά 30% του κοιλιακού λίπους. Μισή με μία ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τον μεταβολισμό, να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και να μειώσει τα τριγλυκερίδια σε σημαντικό βαθμό. Σε μία μελέτη που έγινε στη Φιλανδία, έδειξε ότι τέσσερις ώρες αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως σε άτομα με διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, επέφεραν μείωση κατά 23% της εμφάνισης διαβήτη. Κι αν καπνίζετε, να γνωρίζετε ότι το κάπνισμα αυξάνει τις δυσμενείς συνέπειες του μεταβολικού συνδρόμου.
Συμβουλή: Η παχυσαρκία και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Μπορείτε εύκολα να βρείτε το δικό σας ΒΜΙ. Ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους. Κάτω του 18,5 είναι πολύ χαμηλός, χαρακτηρίζει τα πολύ αδύνατα άτομα και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα. 18,5-24,9, είναι φυσιολογικό, 25-29,9 θεωρείται υπέρβαρο και πάνω από 30 κρίνεται ως παχυσαρκία.
(Πηγή: iatronet, medlife Όμιλος Ευρωκλινικής)