13 Ιούλ Στη θάλασσα
[dropcap]Υ[/dropcap]πέροχη παραλία και καταγάλανα νερά. Ο ήλιος καίει και εσείς ξαπλωμένες κάτω από τη σκιά απολαμβάνετε το δροσερό αεράκι που φυσάει απαλά φέρνοντας την αύρα της θάλασσας. Έχετε αφήσει το βιβλίο που διαβάζετε, έχετε κλείσει τα μάτια και αφήνετε τον εαυτό σας να χαθεί στο νανουριστικό ήχο του κύματος. Μία σκηνή που δεν φαντάζει μακριά, άλλωστε οι μέρες των διακοπών πλησιάζουν. Μία εικόνα που θα θέλατε να διαρκέσει για πάντα και συχνά πλάθετε νοερά στο μυαλό σας για να ξεχαστείτε και να ξεφύγετε από την πίεση της καθημερινότητας, τους έντονους ρυθμούς και τη φασαρία της πόλης. Γιατί όμως;
Δεν είναι μόνο η χαλάρωση και η ευχάριστη διάθεση που φέρνει η ανεμελιά των διακοπών. Είναι και κάτι βαθύτερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, οι άνθρωποι που μένουν κοντά στη θάλασσα έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, μεγαλύτερη ενεργητικότητα, είναι πιο ήρεμοι και απολαμβάνουν καλύτερη υγεία. Στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι δίπλα στη θάλασσα αισθανόμαστε μεγαλύτερη ψυχική ανάταση σε σχέση με άλλα μέρη στη φύση, κατέληξε και μία ομάδα επιστημόνων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής & Ανθρώπινης Υγείας των πανεπιστημίων Exeter και Plymouth. Στο εξωτερικό, αυτό περιγράφεται ως eco-ψυχολογία και σκοπός της είναι να βελτιώσει τα ψυχολογικά προβλήματα, όχι με φάρμακα, αλλά φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η θάλασσα είναι πηγή ζωής και δημιουργίας. Ο ρόλος της μεγάλος και τα οφέλη της πολλαπλά, όχι μόνο στη υγεία του σώματος αλλά και της ψυχής. Ο ήχος των κυμάτων έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τα κύματα του εγκεφάλου, προκαλώντας μία κατάσταση ηρεμίας. Όταν το σώμα επιπλέει στο νερό, το αίμα κινείται πιο εύκολα από τα κάτω άκρα στην κοιλιακή περιοχή και κοντά στην καρδιά λόγω της οριζόντιας θέσης, παρέχοντας οξυγόνο στον εγκέφαλο, χαρίζοντας μας έτσι περισσότερη ενέργεια.
Μετά από μία μέρα στην παραλία, κοιμόμαστε πιο ήσυχοι και γαληνεμένοι. Αιτία είναι το θαλασσινό αεράκι που φορτίζεται με αρνητικά ιόντα. Τα αρνητικά ιόντα, τα οποία προέρχονται από πολύ χαμηλή συχνότητα τριβής και βρίσκονται σε υψηλή πυκνότητα στη θάλασσα, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει οξυγόνο και ισορροπούν τα επίπεδα σεροτονίνης, τη χημική ουσία που συνδέεται με τη διάθεση και το στρες. Όταν ξαπλώνουμε στην παραλία, η θερμότητα του ήλιου επηρεάζει το ενδοκρινικό μας σύστημα και αυξάνεται η έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι μία από τις τρεις κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών που παράγονται στον εγκέφαλο, προκαλούν ευφορία και μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης ειδικά σε άτομα που δεν είναι δραστήρια.
Κοντά στη θάλασσα βρίσκουμε τα τέσσερα βασικά στοιχεία- γη, νερό, αέρα, φωτιά- οπού σύμφωνα μα τη θεωρία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων , δομήθηκε ο κόσμος. Ειδικά ο Εμπεδοκλής, αναγνωρίζει αυτά τα στοιχεία ως βασικά και θεμελιώδη, ενώ σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, είναι τα στοιχεία που- μαζί με το μέταλλο- έχουμε μέσα μας και καθορίζουν την ενέργεια μας. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ως ζευγάρια αντιθέτων που αλληλοσυμπληρώνονται αλλά και αναιρούνται. Η γη είναι ύλη, το φυσικό σώμα. Η θάλασσα έχει γη. Το νερό είναι ζωή. Το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Ο αέρας είναι αναπνοή (οξυγόνο), απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής. Τέλος, η φωτιά είναι ο ήλιος, καταλύτης για την επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού.
Κοιτάζοντας το απέραντο μπλε, εκεί που η ματιά χάνεται στον ορίζοντα, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ελευθερία, δίνοντας μας άλλες προοπτικές στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα πράγματα. Νιώθουμε υποσυνείδητα την αναζωογονητική της δύναμη. Η σχέση μας με τη θάλασσα είναι αλληλένδετη. Μία βόλτα κοντά της, το αποδεικνύει.
(δημοσιεύτηκε στη στήλη Lift me Up του ηλεκτρονικού περιοδικού WOW, τεύχος Ιουνίου 2013)