7 + 1 Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείψουν από την καλοκαιρινή διατροφή σας

 

[dropcap]”Κ[/dropcap]άθε πράγμα στον καιρό του” λέει η γνωστή και σοφή παροιμία. Παρ’ όλο που τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα τα βρίσκουμε σχεδόν όλο το χρόνο χάρη στις εξελιγμένες μεθόδους καλλιέργειας και διατήρησης, κανένα δεν μπορεί να είναι τόσο νόστιμο όσο όταν είναι στην εποχή του.

Καρπούζι

Από τα πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού (90% αποτελείται από νερό), δεν χρειάζεται παραπάνω συστάσεις για να συμβάλλει στην πρόληψη των υγρών και να μας δώσει τη γλυκιά, απολαυστική του γεύση που ποθούμε τις ζεστές μέρες. Όμως το καρπούζι, πέρα από το νερό και τη ζάχαρη, περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Α (με τη μορφή της β-καροτένιο), λυκοπένιο, γνωστό για την μείωση του κινδύνου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καρκίνου του προστάτη, κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Χαμηλό σε θερμίδες και με μόνο 5% ζάχαρο, περιεκτικότητα μικρότερη από όσο περιέχει ένα μήλο, είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σ ένα διαβητικό γεύμα.

Αγγούρια

Αν και υπάρχει όλο το χρόνο, η εποχή τους είναι το καλοκαίρι. Πρωταγωνιστεί στις σαλάτες χαρίζοντας τη δροσιστική του γεύση και γίνεται σημαντικό συστατικό για τη φροντίδα της ομορφιάς μας. Όμως το αγγούρι, έχει κι άλλα κρυμμένα οφέλη για την υγεία μας. Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα διώχνοντας τις τοξίνες και στη λειτουργία των νεφρών, δρα ευεργετικά στις αρθρώσεις, συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξουδετερώνει τα οξέα από τη στοματική κοιλότητα και ευεργετεί σε περιπτώσεις διαβήτη βοηθώντας στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης. Η φλούδα του, που συνιστάται να την τρώμε, περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, λιγνίνη που βοηθάει επιπλέον στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Σέσκουλο

Το ξεχασμένο κηπευτικό. Συχνά το παραβλέπουμε και προτιμάμε στη θέση του το σπανάκι ή τα βλήτα, όμως το σέσκουλο έχει ιδιαίτερα διατροφικά οφέλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α ώστε να καλύπτει ως και 30% της καθημερινής μας ανάγκης, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, και περιέχει σίδηρο, κάλιο και μαγγάνιο. Παρέχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύει από την αθηρομάτωση (τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου) και χάρη σ’ ένα ένζυμο συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μελιτζάνα

Από τα κηπευτικά που κυριαρχούν στη μεσογειακή κουζίνα. Η μοναδική της γεύση προσφέρεται να τη μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους φτιάχνοντας μία ποικιλία από πιάτα. Ωστόσο, έχετε και άλλους λόγους να την προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ενισχύει το αμυντικό σύστημα, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες χάρη στη νιασίνη, είναι μια καλή πηγή μολυβδαινίου μαγνησίου, χαλκού και καλίου και πλούσια σε βιταμίνες Κ, C, Β6 και φυλλικό οξύ και έχει αποδειχτεί ότι να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη.

Ντομάτα

Με μια ποικιλία μεγεθών και χρήσεων από ωμές, ως μαγειρεμένες και αποξηραμένες, οι ντομάτες αποτελούν τη νόστιμη και ιδιαίτερα θρεπτική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία – ειδικά για τη μείωση των κινδύνων των επιπλοκών του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου. Πλούσια σε λυκοπένιο, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία η οποία δεν μπορεί να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται μία σημαντική πηγή της βιταμίνης C και Α καθώς και της βιταμίνη K – σημαντική για την υγεία των οστών. Άλλα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά είναι το κάλιο, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Καλοκαιρινά κολοκύθια

Στη μεγάλη αυτή οικογένεια υπάρχουν δύο κατηγορίες: τα χειμωνιάτικα και τα καλοκαιρινά. Αυτή την εποχή, την τιμητική τους έχουν τα μεγάλα πράσινα κολοκύθια, τα κολοκυθάκια, οι κολοκυθοανθοί και τα κρούκνεκ. Ωμά, ψητά, γεμιστά, σοταρισμένα ή βρασμένα έχετε παραπάνω από ένα λόγο να τα εντάξετε στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλουν στην καλή όραση λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες Α και C, και ζεοξανθίνης, κρατούν το μεταβολισμό της ινσουλίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ισορροπία, βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης και στη μείωση εμφάνισης του προστάτη, χάρη στο μαγνήσιο, στο κάλιο και στο φυλλικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, ενώ χάρη στο μαγγάνιο βοηθούν στο μεταβολισμό, συμβάλλουν στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών και κολλαγόνου.

Φασολάκια

Μπορεί να μην τα τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά (θυμάμαι ακόμη τη μεγάλη τιμωρία που με είχα βάλει η γιαγιά μου) αλλά με αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, και μέταλλα, η θρεπτική τους αξία είναι πολύ σημαντική. Τα πράσινα φασολάκι αποτελούν και εξαιρετική πηγή της βιταμίνη Κ για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Για αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα η κατανάλωση τους από άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, λόγω των φυτικών ινών βοηθούν στην πέψη ενώ αποτελούν ισχυρή ασπίδα σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσο.

Πιπεριές

Αν και υπάρχουν όλο το χρόνο είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που βρίσκονται σε αφθονία. Άλλοτε με γλυκούς καρπούς, άλλοτε με πιο τραγανούς ή καυτερούς, πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη, στρογγυλή, πιο κωνική ή μακριά οι πιπεριές δίνουν μία προσθήκη αρώματος και γεύσης σε οποιοδήποτε γεύμα. Όμως αυτό που τις κάνει ξεχωριστές είναι η πλούσια σύσταση τους σε θρεπτικά συστατικά. Μία πρόσφατη μελέτη τις ανέδειξε σε μία από τις πιο σημαντικές πηγές σε βιταμίνη C και Ε, α και β-καροτένιο, λυκοπένιο και λουτεϊνη, γνωστά για την εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση. Άλλα σημαντικά οφέλη είναι η αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση και φαίνεται ότι συμβάλουν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

(πηγή: BHG και ίντερνετ)