25 Μαρ 25η Μαρτίου
«Ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους» όρισε ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού. Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος συγγραφέας και ποιητής της Α’ Αθηναϊκής σχολής και ο οποίος καταγόταν από επιφανή φαναριώτικη οικογένεια, πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου. Τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα από την Κυβέρνηση του Όθωνα.
Όταν ήμουν μικρή, ήταν η γιορτή που γιορτάζαμε πιο πολύ μετά τα Χριστούγεννα. Προς τιμή του παππού μου και αργότερα του πρώτου εγγονού του που είχε το όνομα του, η γιαγιά μου Αφροδίτη έστρωνε με κάθε επισημότητα γιορτινό τραπέζι και καλούσε όλη την οικογένεια να φάμε μαζί το μεσημέρι. Πριν, είχαμε πάει να δούμε την παρέλαση στο Σύνταγμα, χρόνια αργότερα με το σχολείο έπαιρνα μέρος στη μαθητική παρέλαση, φορώντας τη μαθητική στολή. Τη στολή όμως που θαύμαζα ήταν αυτή των Ευζώνων. Ο παππούς και η γιαγιά έχουν φύγει χρόνια από τη ζωή, στην οικογένεια προστέθηκαν αλλά δύο μέλη που γιορτάζουν σήμερα και ακόμα σήμερα εξακολουθώ να θαυμάζω αυτή την εντυπωσιακή ελληνική φορεσιά που κρύβει πίσω από κάθε κομμάτι της μία ολόκληρη ιστορία.
-Εμφανίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Έπειτα από το 1821, η Φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης.
-Η Ευζωνική στολή συμβολίζει τη σκλαβιά από τους Τούρκους: οι Δίπλες της Φουστανέλας είναι ίσες με τα χρόνια της σκλαβιάς (400).
-Το φάριο είναι το καπέλο του Εύζωνα, φέρει στο κέντρο το Εθνόσημο. Σε άλλες περιόδους έφερε τη Βασιλική Κορώνα. Σημαντικό κομμάτι του Φάριου είναι η μακριά μαύρη φούντα που λέγεται ότι συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού κατά τη Σταύρωση.
-Το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στην Ευζωνική στολή θεωρείται ότι συμβολίζει την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων.
-Η φέρμελη (γιλέκο) είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία κατασκευής της Ευζωνικής στολής. Στο πίσω μέρος, από τον ώμο και ως τη μέση προεξέχουν δύο κομμάτια: πάνω τους υπάρχουν λευκά και επίχρυσα νήματα όπου απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας: ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ‘Χ’ και το ‘Ο’ που αντιστοιχούν στις λέξεις ‘Χριστιανός Ορθόδοξος’. Οι κίτρινες λωρίδες που υπάρχουν διευκρινίζουν το βαθμό του Εύζωνα. Δύο λωρίδες είναι ο βαθμός του Λοχία και η μία ο βαθμός του Δεκανέα.
-Τα κρόσσια, χρώματος μπλε-άσπρο, συμβολίζουν τη Γαλανόλευκη Σημαία.
-Τα τσαρούχια είναι κατασκευασμένα από δέρμα. Η σόλα, ανάλογα με το μέγεθος, κρατάει 60 έως 120 καρφιά, συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή κίνηση των Ευζώνων, ειδικά την ώρα των Βημάτων. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως στην εποχή που τα Ευζωνικά Τάγματα ήταν μάχιμα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, οι φούντες των τσαρουχιών, έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο λάμβανε δράση στις μάχες σώμα με σώμα.
-Το όπλο που χρησιμοποιείται από τους Εύζωνες είναι το Μ1 Garrand. Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι και όχι μόνο λόγου βάρους, αλλά περισσότερο λόγου της σωματικής πίεσης που ασκείται στο σώμα του Εύζωνα. Πιο συγκεκριμένα: για να είναι επιβλητική η κίνηση «επ΄ ώμου», ο Εύζωνας χτυπά με μεγάλη δύναμη το όπλο στον ώμου του για να προκληθεί θόρυβος. Στις πρώτες υπηρεσίες, οι αριστεροί ώμοι όλων των Ευζώνων είναι μελανιασμένοι.
-Για τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα (δεν επιτρέπεται τη μέρα όσο κρύο και αν κάνει) οι Εύζωνες φορούν κάπα, η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ χοντρή τσόχα. Το καλοκαίρι έχει και αυτό τις δυσκολίες του. Καθώς οι Εύζωνες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν επιτρέπεται να κουνηθούν για κανένα λόγο, ένας λοχίας έχει αναλάβει να σκουπίζει τον ιδρώτα που στάζει στο μέτωπό τους λόγω της ζέστης.
-Όλες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς και τα εργαστήρια βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο.
-Η κατασκευή μια Ευζωνικής στολής (30 μέτρα λευκού υφάσματος) απαιτεί 80 ημέρες για να κατασκευαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η «φέρμελη» (το γιλέκο της Ευζωνικής στολής) χρειάζεται ένα μήνα για να κατασκευαστεί.
(Πηγή: www.proedriki-froura.gr)