10 συμβουλές για να συνεχίσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας


Να αρχίσω να γυμνάζομαι. Πιο τακτικά, πιο πολύ. Είναι μία από τις αποφάσεις της νέας χρονιάς. Πόσες φορές δεν την έχετε πει στον εαυτό σας και πόσες φορές δεν την έχετε αθετήσει μετά από λίγο καιρό, έστω κι αν γνωρίζετε τα οφέλη της άσκησης. Αιτίες και αφορμές υπάρχουν πολλές. Όπως υπάρχουν πράγματα, που σαν εμπόδια εσείς οι ίδιοι μπορείτε να βάλετε αλλά και μπορείτε να ξεπεράσετε, για να συνεχίσετε.

1.Να περιμένετε να αισθανθείτε την επιθυμία
Δεν έχω γνωρίσει κανέναν αθλητή που πρέπει να ξυπνήσει ξημερώματα για την προπόνηση του, αφήνοντας το ζεστό του κρεβάτι και να πετάει από τη χαρά του. Ωστόσο θα το κάνει. Πολλές φορές περιμένουμε να νιώσουμε την επιθυμία για να ξεκινήσουμε κάτι. Αυτή θα μας δώσει το κίνητρο. Ωστόσο, θα υπάρχουν φορές που θα λείπουν και τα δύο. Τότε είναι που η συνήθεια, η πειθαρχεία και η επιμονή παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχίσετε.
Τι να κάνετε
-Γράψτε τι θέλετε να καταφέρετε και βάλτε το σημείωμα δίπλα στο ξυπνητήρι να το βλέπετε σαν υπενθύμιση.
-Αν σκεφτείτε ότι θέλετε να ακυρώσετε ένα μάθημα ή μία προπόνηση, ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα το μετανιώσετε με την απόφασή σας.
-Δώστε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή και βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει αυτό που κάνετε.

2.Να το παρακάνετε
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν συνειδητοποιείτε πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που ασκηθήκατε; Επειδή αυτή η ερώτηση ανταποκρίνεται στο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου που μπορεί να σας δημιουργήσει τύψεις και ενοχές, το πρώτο πράγμα που συνηθίζεται να γίνεται, είναι να «πέσετε με τα μούτρα» την επόμενη φορά. Με πολλές πιθανότητες να εξαντληθείτε ή να προκαλέσετε κάποιο τραυματισμό.
Τι να κάνετε
-Αν έχει περάσει αρκετός καιρός ή και χρόνος, σκεφτείτε σαν να ήσασταν αρχάριοι και σταδιακά αυξήστε την ένταση. -Φροντίστε η άσκηση να είναι απλή, που να ταιριάζει στο τρέχον επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης αποφεύγοντας να κάνετε συγκρίσεις.
-Κρατήστε ένα εύκολο πρόγραμμα για μία- δύο εβδομάδες. Αν σηκώνατε πολλά κιλά σε βάρη, ξεκινήστε με πιο λίγα. Αν τρέχατε 10χλμ, τρέξτε 5.

3. Να θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους
Η άσκηση ωφελεί πραγματικά την υγεία, αλλά δεν είναι το μαγικό ραβδί που άμεσα και γρήγορα θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται χρόνος και δέσμευση. Για αυτό και συχνά οι περισσότεροι απογοητεύονται και την παρατούν. Αν θέλετε, μέσα από την άσκηση να αδυνατίσετε, πρέπει να κάνετε ένα πλάνο.
Τι να κάνετε
-Ως wellness couch, συμβουλεύω να ξεχάσετε την απώλεια βάρους και να θέσετε ένα πρόγραμμα, σαν ένα ημερολόγιο, που να καταγράφετε τις φορές που ασκήστε την εβδομάδα, την ένταση και με λεπτομέρεια τα διατροφικά σας γεύματα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
-Υπάρχουν όμως και μερικοί παράγοντες όπως η ηλικία και τα γονίδια που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Για αυτό κάντε αυτό που μπορείτε και ξεχάστε τα υπόλοιπα!
-Να σκεφτείτε πόσο ψυχικά και σωματικά μπορείτε να αντέξετε και να δεσμευτείτε

4. Να βρίσκετε δικαιολογίες
Υπάρχουν δικαιολογίες και λόγοι για να ακυρώσετε ή να σταματήσετε. Ωστόσο, σας έχει περάσει από το μυαλό ότι και οι άνθρωποι που ασκούνται μπορεί να έχουν τα ίδια προβλήματα και υποχρεώσεις, αλλά με κάποιο τρόπο τα καταφέρνουν;
Τι να κάνετε
-Βρείτε λόγους για να ασκηθείτε και όχι λόγους για να μην. Αν ο χρόνος είναι ένα εμπόδιο, αφιερώστε λιγότερη ώρα, αλλά πιο συχνά.
-Αλλάξτε την αρνητική σας σκέψη για την άσκηση. Αν τη βλέπετε σαν άλλη μία υποχρέωση, πόσο ενθουσιασμένος μπορείτε να δείχνετε; Δείτε την με ποιο θετικό τρόπο για να είσαστε πιο πρόθυμοι.
-Να είσαστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Μέρος της δημιουργίας μιας συνήθειας είναι η δέσμευση.

5. Να λέτε ότι είναι πολύ εύκολο
Βλέπετε σε φωτογραφίες τις γυναίκες και τους άνδρες με τα όμορφα σώματα να χαμογελούν και σκέφτεστε πόσο εύκολα μπορείτε να το κάνετε και εσείς. Έχετε όμως αναλογιστεί ότι τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι μετά από σκληρή και επίμονη δουλειά ακόμα και αν αυτή η κοπέλα είναι αγγελάκι της Victoria’s Secret;
Τι να κάνετε
-Να είσαστε ρεαλιστές σχετικά με την επίτευξη των αποτελεσμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να χάσουν ή / και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους
-Να είσαστε ρεαλιστές σχετικά με το πόση άσκηση μπορείτε πραγματικά να κάνετε. Εξαρτάται από το πρόγραμμά σας, αλλά και από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.
-Να συνειδητοποιήσετε ότι θα χρειαστεί να βγείτε από την «άνετη ζώνη», αν θέλετε να δείτε διαφορετικά το σώμα σας.

6. Να περιμένετε την τέλεια στιγμή για να ασκηθείτε.
Οι περισσότεροι περιμένουμε την τέλεια στιγμή, μέρα, εποχή, χρόνο για να ξεκινήσουμε κάτι. Και όσο την αναμένουμε, τόσο καθυστερούμε να κάνουμε τα πράγματα. Η τέλεια στιγμή έρχεται ποτέ, εσείς τη δημιουργείτε.
Τι να κάνετε
-Σταματήστε να χρονοτριβείτε και ξεκινήστε τώρα. Φορέστε ένα κολάν, βάλτε ένα ζευγάρι αθλητικό παπούτσι, αγοράστε ένα στρώμα και είσαστε έτοιμοι.
-Μη περιμένετε να αλλάξει κάτι στη ζωή σας, πάρτε τη ζωή σας όπως είναι και βάλτε την άσκηση μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και στη ζωή σας.

7. Να σκέφτεστε την αποτυχία
Ένα από τα πράγματα που είναι σίγουρα στη ζωή, είναι η αποτυχία. Όχι επειδή δεν είσαστε καλοί, αλλά μέσα από την αποτυχία καλούμαστε να κατανοήσουμε ότι είναι μέρος του «παιχνιδιού» της ζωής και ότι συμβαίνει σε όλους. Ανεξάρτητα και χωρίς διακρίσεις. Για να μην εγκαταλείψετε αυτό που κάνετε, το κόλπο είναι να μην περιμένετε να είναι όλα τέλεια και να βγαίνουν κάθε φορά, επιτρέποντας και εκείνες τις στιγμές που εσείς βλέπετε σαν αποτυχία, να υπάρχουν
Τι να κάνετε
-Αποδεχτείτε την. Γιατί κάθε επιτυχία μας δίνει μια επαναπληροφόρηση. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε.
-Μην είσαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας. Στο κάτω-κάτω, άσκηση είναι.
-Αλλάξτε ότι δεν δουλεύει. Αν οι συγκεκριμένοι στόχοι που έχετε θέσει δεν σας βοηθούν να εκπληρώσετε το σκοπό σας, μη χάνετε άλλο χρόνο και επαναπροσδιορίστε την κατάσταση.
8. Να παραμυθιάζετε τον εαυτό σας
Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας ότι θα εξακολουθείτε να ασκήστε ακόμα κι αν είσαστε σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, σε διακοπές ή έχετε κάποια έξτρα ώρα; Όσο καλή πρόθεση κι αν έχετε, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην το κάνετε.
Τι να κάνετε
-Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας. Ανοίξτε το ημερολόγιό σας και σημειώστε τις ημέρες και τις ώρες που μπορείτε μέσα στην εβδομάδα.
-Να είσαστε ευέλικτοι στις διάφορες συνθήκες και καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν. Όταν τα πράγματα δεν προκύπτουν όπως τα θέλουμε, μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί.
-Επιλέξτε την άσκηση που σας ταιριάζει.

9. Να τα προσπαθείτε όλα μόνοι
Όσο κι αν προσπαθούμε κάτι μόνοι μας, όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη και ενθάρρυνση από ανθρώπους που θα τους νιώθουμε σύμμαχους στην προσπάθεια μας. Από ένα φίλο που θα ασκήστε μαζί, από μία ομάδα που θα ενταχθείτε, από έναν personal trainer που θα σας βοηθήσει. Τότε όλη η διαδικασία γίνεται και περισσότερο ευχάριστη.
Τι να κάνετε
-Ζητήστε υποστήριξη. Ειδικά όταν συνδυάζετε την άσκηση με ένα πρόγραμμα διατροφής και εσείς καλείστε να τρώτε σαλάτα ενώ η οικογένεια σας να ζητάει πίτσα.
-Αναζητήστε έναν επαγγελματία. Μπορεί να είναι ένας personal trainer, ένας διατροφολόγος ή ένας wellness coach που θα σας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές τόσο σε θέματα άσκησης και προπόνησης όσο και σε θέματα διατροφής.

10. Να μην ξεκουράζεστε
Από τα πιο σημαντικά πράγματα για μία καλή υγεία με λιγότερο άγχος, είναι η ξεκούραση και ο καλός ύπνος. Η έλλειψή τους προκαλεί ποικίλα συμπτώματα. Πέραν της πνευματικής και σωματικής κούρασης μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και μειωμένης ενέργειας.
Τι να κάνετε.
-Ο νυχτερινός ύπνος είναι αναντικατάστατος. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο σε σχεδόν σταθερή ώρα και να κοιμάστε 6-8 ώρες.
-Να θυμάστε ότι ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμάει την παχυσαρκία και βοηθάει τη μυϊκή ανάπτυξη.
-Εντάξτε ασκήσεις χαλάρωσης και το διαλογισμό. Η πιο απλή άσκηση είναι να κλείσετε για λίγη ώρα τα μάτια σας και να παρακολουθήσετε την αναπνοή σας, αφήνοντας κάθε σκέψη να είναι περαστική.

(πηγή: ιντερνετ, verywell.com)