Το ελιξήριο της νεότητας και της υγείας σε μία κουταλιά ελαιόλαδο

Η οικογένεια μου και οι φίλοι μου γνωρίζουν ότι «τρελαίνομαι» για λάδι. Είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να μου κάνουν. Βάζω αρκετό λάδι στις σαλάτες, μαγειρεύω με λάδι όλα τα φαγητά ακόμα και όταν φτιάχνω ομελέτα επειδή δεν μου αρέσει το βούτυρο, τρώω ψωμί με λάδι κυριολεκτικά και εδώ και πολύ καιρό η μία κουταλιά λάδι που θα πιώ όταν ξυπνήσω, μετά από ένα ποτήρι νερό (με λεμόνι, κουρκουμά και πιπερι καγιέν), είναι η πρωινή μου φυσική βιταμίνη. Μου αρέσει πολύ η αίσθηση της λίγο πικροπικάντικης γεύσης του και το φρέσκο άρωμα του. Άλλωστε μιλάμε για καλό ελαιόλαδο.

Το λάδι κάνει καλό. Είναι γνωστό. Θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο που χαρίζει καλή μακροζωία. Και εμείς οι μεσογειακοί λαοί είμαστε ευλογημένοι που το έχουμε. Οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήριζαν «ελιξήριο νεότητας και υγείας», η φήμη του είναι γνωστή ανά τους αιώνες και πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες λόγω των φαινολικών ενώσεων που περιέχει και συγκεκριμένα της ολεοκανθάλης. Έρευνες έχουν δείξει πως η ολεοκανθάλη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζει τη γήρανση των ιστών, προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και κάνει απαλή την επιδερμίδα και Βιταμίνη Κ που προστατεύει από τη γήρανση.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υποστηρίζει ότι παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο. «Αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σχέση του με τη μειωμένη θνησιμότητα είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο δρ. Φρανκ Χου, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan της Βοστώνης.

Μεταξύ των βρώσιμων φυτικών ελαίων, το ελαιόλαδο διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» HDL. Επιπροσθέτως, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου είναι διαθέσιμες στο εμπόριο, από κανονικό έως εξαιρετικό παρθένο. Το τελευταίο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής, ενός από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, που υποστηρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει υποβληθεί σε μία απλή διαδικασία άλεσης, χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του. Το κανονικό ελαιόλαδο, αντίθετα, έχει υποστεί μια σειρά από διεργασίες και στη συνέχεια αναμειγνύεται με 5-15% εξαιρετικά παρθένο. Η εν λόγω μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών ποιοτήτων, επεσήμανε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

Φυσικά, απαιτείται ένα γενικότερο μοτίβο υγιεινών συνηθειών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία. «Μια μέτρια ποσότητα φυτικού λίπους, σε συνδυασμό με άλλες καλές συνήθειες, είναι σημαντικοί στόχοι για κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο», επεσήμανε ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, διευθυντής μελετών διατροφικής έρευνας στο Stanford Prevention Research Center της Καλιφόρνια.

(πηγή: Πρώτο Θέμα, περιοδικό Vita)