Τι έχει σημασία για να κρατήσω το νέο στόχο;

Αν και ο χρόνος είναι που ουσιαστικά αλλάζει, από την στιγμή που μετράμε τον χρόνο, έχουμε σχεδόν πάντα την προσδοκία και την ελπίδα ότι ο νέος χρόνος που μπαίνει θα είναι καλύτερος. Μας πιάνει αυτό το συναίσθημα να πάρουμε αποφάσεις, να θέσουμε στόχους, να κάνουμε επιτέλους κι εμείς την αλλαγή. Ωστόσο, μετά την τρίτη εβδομάδα ένα 75% έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, σύμφωνα με τις στατιστικές. Πως μπορούμε να το αποφύγουμε ώστε να μην γίνουμε ένα ακόμη στατιστικό;

Δεν είναι το μέγεθος της αλλαγής αλλά η αναγνώριση της αλλαγής στον τρόπο ζωής μας

Αυτό που κάνουμε συχνά μέσα στην αισιοδοξία που νιώθουμε για τον ερχομό του καινούριου είναι, ότι θέτουμε ένα μεγάλο στόχο. Για παράδειγμα στην προσπάθεια να αδυνατίσετε μπορείτε να πείτε ότι δεν θα ξανά φάτε γλυκό. Πόσο εύκολο όμως είναι να το τηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν θα βρεθείτε σε γιορτές, γενέθλια, γάμους και καλέσματα; Το να θέσουμε μικρούς, εφικτούς στόχους που θα μπορέσουμε να τους κρατήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα μας βοηθήσει πιο εύκολα να πετύχουμε ό,τι επιδιώκουμε. Γιατί ,αυτό που έχει σημασία, δεν είναι το πόσο μεγάλη είναι η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε όσο η αναγνώριση, ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι σημαντική για μας και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση έναν κάθε φορά. Για να ξανά γυρίσω στο προηγούμενο παράδειγμα, ένα βήμα είναι να περιορίσετε το γλυκό μόνο μία φορά την εβδομάδα, οπού υπάρχει εξαίρετος λόγος, να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στον καφέ με κάποιο άλλο γλυκαντικό ή καλύτερα να την κόψετε εντελώς. Η ιδέα είναι να πάρετε αυτή την απόφαση που θα μπορείτε να την τηρείτε. Και να έχετε κατά νου ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες συνεχής εξάσκησης για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια. Η πρώτη είναι η πιο δύσκολη, είναι σαν ένα crash test. Μόλις όμως την περάσετε θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε αυτή την αλλαγή.

Μερικές απλές οδηγίες για να τηρήσετε τις αποφάσεις

Αν λοιπόν ο ερχομός τους νέου χρόνου είναι για εσάς ο κατάλληλος χρόνος για να πάρετε μία απόφαση, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία δίνει μερικές απλές οδηγίες πως μπορείτε να ενεργήσετε για να την τηρήσετε.

Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους Μπορείτε να επιθυμείτε να έχετε ένα γερό και δυνατό σώμα, πως όμως θα το αποκτήσετε αν δεν κάνετε σωματική άσκηση; Η πιο απλή και εύκολη άσκηση που δεν χρειάζεται κανέναν εξοπλισμό είναι να ξεκινήσετε να περπατάτε κάθε μέρα.

Να είσαστε συγκεκριμένοι Αντί να υποσχεθείτε ότι θα κάνετε περισσότερο πιλάτες ή γιόγκα, επιλέξτε συγκεκριμένα μαθήματα που θα κάνετε, αν έχετε εγγραφεί σε κάποιο στούντιο/ γυμναστήριο. Αποφασίστε πόσο συχνά θα πηγαίνετε, ποιο μάθημα θα παρακολουθήσετε, την ημέρα και την ώρα. Το ίδιο (ως προς τις ημέρες και τις ώρες) λέω και στους μαθητές στα ιδιαίτερα ή ιντερνετικά μαθήματα που κάνω. Όσο περισσότερο δεσμευόσαστε σ’ ένα πρόγραμμα τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να το ακολουθήσετε και λιγότερες δικαιολογίες να το αναβάλλετε και να το ακυρώνετε. Η παραπάνω γενική ιδέα ισχύει και σε άλλα πράγματα στη ζωή όπως «θέλω να είμαι πιο υγιής» και δείτε τι πρέπει να κάνετε που θα σας οδηγήσει σε αυτό τον στόχο.

Θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους Είμαστε πιο πρόθυμοι και είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε κάτι για μικρό χρονικό διάστημα. Αν μέχρι τώρα κάνατε γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα, ίσως ο στόχος της επόμενης εβδομάδας να είναι να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα. Κόψτε τη ζάχαρη για μία εβδομάδα και όχι για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν τώρα «γλυκαθείτε» από την επιτυχία σας, συνεχίστε και την επόμενη εβδομάδα! Και η μία εβδομάδα (όπως το κάθε βήμα) φέρει την άλλη!

Αλλάζοντας μία συμπεριφορά τη φορά «Θα αδυνατίσω 15 κιλά, θα γυμνάζομαι για μία ώρα κάθε μέρα, θα πηγαίνω για ύπνο στις 10 το βράδυ, θα σταματήσω να πίνω καφέ, θα διαβάζω βιβλίο κάθε βράδυ, θα …», μήπως κάποια από αυτά τα «θα» σας φαίνονται γνωστά; Το να αλλάξουμε ταυτόχρονα πολλές συμπεριφορές δεν είναι εύκολο και ούτε ρεαλιστικό. Για αυτό, επιλέξτε μόνο μία συμπεριφορά στην οποία θα εστιάζετε κάθε φορά για να επιτύχετε τον στόχο σας. Η επιτυχία αναπόφευκτα θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σας ώστε να προχωρήσετε στον επόμενο στόχο. (Θυμηθείτε πάλι το ένα βήμα τη φορά)

Αν ξεφύγετε, μην τα παρατήσετε Απλώς «ξαναμπείτε στο δρόμο σας». Θυμηθείτε, δεν είμαστε τέλειοι. Παρασπονδίες και «λάθη» θα γίνονται. Δεν χρειάζεται να είσαστε πολύ αυστηροί, να κρίνετε και να καταδικάσετε τον εαυτό σας. Το αντιθέτως. Όπως θα κάνατε σε ένα αγαπημένο σας άνθρωπο, να είσαστε ευγενικοί, υπομονετικοί και επιεικής με σας και μην περιμένετε να μπορέσετε να αλλάξετε από τη μια μέρα στην άλλη. Ξαναγυρίστε στον στόχο σας και η επιτυχία θα έρθει ακόμα και με λάθη στην πορεία.

Να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για τις επιτυχίες σας Σημειώνετε πράγματα για να μην ξεχνάτε, σημειώστε και τις επιτυχίες σας για να τις θυμάστε. Θεωρώ πολύ σημαντικό τη φροντίδα του εαυτού μας και μία από αυτές τις φροντίδες είναι να επιβραβεύετε τον εαυτό σας που έχει καταφέρει να φτάσει κοντά στον στόχο, όσο μικρός κι αν είναι αυτός. Εάν ο στόχος σας είναι να καλυτερεύσετε τη φυσική σας κατάσταση, αγοράστε ένα καινούριο κολάν ή κάντε μία θεραπεία ομορφιάς. Αν είναι να αδυνατίσετε, απολαύστε ένα απογευματινό τσάι παρέα με μία φίλη σε μία ωραία τσαγερί. Αυτό που επιθυμείτε είναι να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Απολαύστε τη διαδρομή Κάτι που συχνά έχετε ακούσει να λένε, είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στη διαδρομή. Κάτι παρόμοιο ισχύει και εδώ. Καθημερινά θα παίρνετε την απόφαση να τηρήσετε την απόφαση σας για την επίτευξη του στόχου σας. Η επιτυχία βρίσκεται στη διαδρομή των νέων «μονοπατιών» που θα πάρετε. Απολαύστε τη θέα που ανοίγει νέες δυνατότητες. Η λήψη μία απόφασης αρχή του χρόνου μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρου του χρόνου!