Θέλετε να κρατηθείτε σε φόρμα; Δοκιμάστε τη μέθοδο πιλάτες.

Ο Τζόζεφ Πιλάτες, ο δημιουργός της μεθόδου πιλάτες, είχε πει ότι ο στόχος του πιλάτες «είναι η απόκτηση και η διατήρηση ενός ομοιόμορφα ανεπτυγμένου σώματος με ένα υγιές μυαλό, πλήρως ικανό να εκτελέσει φυσικά, εύκολα και ικανοποιητικά τα πολλά και διάφορα καθημερινά καθήκοντα με ζωντάνια και ευχαρίστηση». Το να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση και να είμαστε σε φόρμα σύμφωνα με το πιλάτες, σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη συνολική μας υγεία. Άλλωστε, ο ορισμός της μεθόδου είναι «πλήρης συντονισμός σώματος, νου και πνεύματος».

Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μια καλή φυσική κατάσταση

«Αν η σπονδυλική σου στήλη είναι άκαμπτη στα 30, είσαι γέρος, αν είναι ελαστική στα 60 είσαι νέος», είχε δηλώσει ο Τζόζεφ Πιλάτες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 80% του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο βασικότερος στόχος του πιλάτες είναι σταθεροποίηση και η στήριξη του κορμού και της σπονδυλικής στήλης που είναι το Α και το Ω για μια καλή φυσική κατάσταση και γενικότερα της υγείας μας. Η σπονδυλική στήλη είναι το μέσο στήριξης του σώματος και μια υγιής σπονδυλική στήλη χαρίζει δύναμη, σταθερότητα, ελαστικότητα, νεανικότητα και παράλληλα, με την ενδυνάμωση της βελτιώνεται και το νευρικό σύστημα γιατί δεν πιέζονται νεύρα και η στάση του σώματος.

Η συμμετρία και η ευθυγράμμιση είναι το θεμέλιο της σωματικής ευεξίας

Θέλουμε να έχουμε γραμμωμένους μυς και ευλυγισία ωστόσο γνωρίζεται ότι η πλειοψηφία των μυοσκελετικών παθήσεων και τραυματισμών οφείλονται σε κακή ευθυγράμμιση του σώματος και ασυμμετρίες; Ένα από τα στοιχεία που κάνει ξεχωριστό το πιλάτες είναι ότι πρόκειται για στοχευμένη συμμετρική προπόνηση. Εστιάζοντας στην ακρίβεια της κίνησης για ευθυγραμμισμένη στάση σώματος και εξισορρόπηση των πλευρών, διορθώνονται ανισορροπίες, το σώμα κινείται ομοιόμορφα και κατανέμεται σωστά το βάρος. Όταν οι μύες, οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη δουλεύουν σωστά και συγχρονισμένα, αποδίδουμε καλύτερα στις καθημερινές μας δραστηριότητες και σε οποιοδήποτε άθλημα χωρίς πόνο.

Το πιλάτες είναι ένα προοδευτικό σύστημα

Ένα από τα πράγματα που λέω στους μαθητές μου είναι, ότι αν πραγματικά θέλετε να δείτε αποτελέσματα θα πρέπει να είσαστε συνεπείς στα μαθήματα. (κάτι που αφορά όλα τα πράγματα που κάνουμε). Εάν είσαστε συνεπείς και καθώς προχωράτε στα μαθήματα, καινούριες ασκήσεις προστίθενται που θα αυξήσουν τη δύναμη σας και με την πάροδο του χρόνου ο ρυθμός εκτέλεσης μίας άσκησης μπορεί να γίνει γρηγορότερος σε μία πρόκληση σταθερότητας.

Όλοι μπορούμε να είμαστε σε φόρμα με το πιλάτες

Στο πιλάτες δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλλο και σε τι φυσική κατάσταση είσαστε. Γιατί η μέθοδος είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που απευθύνεται σε όλους, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ατόμου και μπορούν να προσαρμοστούν σε ένταση για κάθε επίπεδο. Μπορείτε να υποθέσετε ότι το μάθημα γίνετε μόνο σε κάποιο στούντιο για να κάνετε στα ειδικά όργανα όπως στο reformer ή στην cadillac, ωστόσο δεν χρειάζονται ακριβά όργανα γυμναστικής. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα στρώμα γυμναστικής.

Το πιλάτες είναι η κατάλληλη συμπληρωματική άσκηση

Το πιλάτες, από μόνο του, είναι μία ολοκληρωμένη προπόνηση που ενεργοποιεί και εκγυμνάζει όλους τους μύες του σώματος. Εάν όμως ο στόχος σας είναι να χτίσετε μύες ή να αυξήσετε την καρδιαγγειακή αντοχή, θα σας βοηθήσει η μέθοδος αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε και μία προπόνηση με βάρη ή να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα και την αεροβική άσκηση. Μπορεί με τους παραδοσιακούς όρους γυμναστικής, το πιλάτες να θεωρείται ένα σύστημα μέτριας δύναμης άσκησης, μόλις όμως το ξεκινήσετε θα καταλάβετε και θα δείτε όλα τα πρόσθετα οφέλη που χαρίζει!