Τέλος της δίαιτας, αρχή της σωστής διατροφής

heart-food

[dropcap]Π[/dropcap]ροσέχετε τη διατροφή σας και τρώτε λίγο. Τρώτε όμως σωστά; Αν και η διατροφή αναγνωρίζεται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία και την ευεξία μας, αλλά και την απόδοση μας στις καθημερινές δραστηριότητες, οι αρχές της σωστής διατροφής δεν ακολουθούνται. Κάθε τροφή περιέχει δεκάδες συστατικά ωστόσο κάθε συστατικό δεν είναι απαραίτητα και θρεπτικό συστατικό που θα δώσει ενέργεια, θα οικοδομήσει τους ιστούς, θα επιβραδύνει τις φθορές των κυττάρων, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θα προάγει την ορμονική ισορροπία και θα ρυθμίσει το μεταβολισμό, αφού πολλά συστατικά δεν παίζουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Το κλειδί για μία καλή διατροφή είναι η επιλογή κατάλληλων τροφών που έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα, ώστε χωρίς στερήσεις και καθημερινό μέτρημα, να δείτε με το χρόνο εντυπωσιακά αποτελέσματα στο σώμα και στην υγεία σας. Ποια είναι αυτές οι τροφές;

Η λίστα της υγείας και της ευεξίας

Σύμφωνα με τους περισσότερους διατροφολόγους, τον πρώτο ρόλο έχουν τα λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, κολοκύθα, ντομάτα, καρότο, μανιτάρια, πιπεριές κ.α δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας πιάτο. Ακολουθούν τα όσπρια και τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, στη συνέχεια τ’ αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα πουλερικά και προς το τέλος το κρέας. Τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και να αποφεύγονται τελείως οι επεξεργασμένες τροφές και τα διάφορα αλμυρά σνακ όπως πατατάκια ή γαριδάκια.

Η νέα ομάδα G

Ο δρ. Τζόελ Φούρμαν διακεκριμένος διατροφολόγος, ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων προτρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή έξι ομάδες τροφών τις οποιές ονόμασε G-Βombs λόγω των πλούσιων ιδιοτήτων που έχουν.

G for Greens: Πράσινα λαχανικά. Έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Βοηθούν επίσης να χάσετε και βάρος, αφού, σύμφωνα με έρευνες, όσοι ξεκινούν το γεύμα τους με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα καταναλώνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες στην πορεία.

B for Beans: Τα φασόλια, κατά κύριο λόγο, αλλά και τα υπόλοιπα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες αλλά και σε ανθεκτικό άμυλο. Το τελευταίο (όπως και οι φυτικές ίνες) «αντιστέκεται» στην πέψη, σας χορταίνει άμεσα χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα, μειώνει την τάση για τσιμπολογήματα, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς καύσης του λίπους, τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ κρατά το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

O for Onions: Ξερά, φρέσκα κρεμμύδια και όλοι οι… συγγενείς τους (σχοινόπρασο, πράσα, εσαλότ, αλλά και σκόρδα). Ειδικά το κόκκινο κρεμμύδι εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση σε κερσετίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, την κυριότερη απειλή του δέρματος και εν γένει της νεότητας. Η ίδια οικογένεια λαχανικών παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

M for Mushrooms: Πορτσίνι και πλευρώτους, λευκά και πορτομπέλο, τα μανιτάρια είναι ίσως η πλέον αγαπημένη διατροφική ομάδα του δρα Φούρμαν. Δεν είναι τυχαίο πως τα χαρακτηρίζει «τροφή θαύμα». Εκτός από το ότι αποτελούν ασπίδα κατά σοβαρών ασθενειών, περιέχουν λίγες θερμίδες, θεωρούνται ιδανικός αντικαταστάτης του κρέατος και του ψωμιού και έχουν μία ακόμα σούπερ ιδιότητα: μπλοκάρουν τη συσσώρευση του λίπους στις αντίστοιχες αποθήκες διατηρώντας μας αδύνατες.

Β for Berries: Σ’ αυτή την κατηγορία, εκτός από μύρτιλλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, συγκαταλέγονται και τα ρόδια. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών και φυτικών ινών. Συνεπώς δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες, προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ βοηθούν στην απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

S for Seeds: «Οι σπόροι δεν είναι μόνο για τα πουλιά» εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος προτρέπει να πασπαλίζουμε τα φαγητά μας με τσία, σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και άλλους σπόρους. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα καρύδια καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα παραπάνω διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με τη μείωση του άγχους.

Μερικά ακόμα tips

-Μαγειρεύετε εσείς οι ίδιοι το φαγητό, αποφεύγοντας να αγοράζετε έτοιμο ειδικά από σούπερ μάρκετ που περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε τι περιέχει και σε τι ποιότητα.

-Ακόμα και το πιο απλό φαγητό μπορεί να αποκτήσει άλλη γεύση και άρωμα προσθέτοντας μπαχαρικά και μυρωδικά (που επίσης ωφελούν την υγεία μας)

(πηγή: ίντερνετ, περιοδικό elle)