Τα μικρά πάρκα της πόλης μας

Η Αθήνα φημίζεται για πολλά πράγματα αλλά όχι για τα πάρκα της. Είναι μία πόλη που υποφέρει από την έλλειψη πρασίνου και χώρους πρασίνου αλλά και με την έλλειψη μεγάλων ελεύθερων, δημόσιων χώρων και εγκατάλειψη αρκετών υπάρχων, λόγω της δόμησης των τελευταίων δεκαετιών.

Οι μεγάλες οάσεις στο κέντρο είναι ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίο του Άρεως, το Πάρκο Ελευθερίας, υπάρχει το Άλσος Παγκρατίου, υπάρχει ο Λόφος του Λυκαβηττού και του Φιλοπάππου οπού μπορούμε να πάμε να καθίσουμε, να περπατήσουμε, να βρούμε λίγη ησυχία, να ξεκουραστούμε, να φύγει η ματιά μας από το τσιμέντο, να συνδεθούμε με τη φύση. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό κάθε μέρα να ανεβαίνουμε στους λόφους, ούτε να πάμε σε μία άλλη γειτονιά έχει πάρκο, αν δεν έχει η δική μας. Όμως τώρα, κάθε γειτονιά μπορεί να έχει το δικό της «πάρκο τσέπης».

Πολλές φορές κοιτάμε το δάσος και τα μεγάλα πράγματα αλλά πιστεύω ότι είναι τα μικρά καθημερινά που έχουν σημασία. Ως σύμβουλος nlp wellbeing και δασκάλα πιλάτες και γιόγκα αυτό που λέω είναι, κάθε μέρα να βρίσκουμε το χρόνο να αφιερώνουμε δέκα λεπτά για άσκηση και να κάνουμε μία αλλαγή ως προς την απόκτηση μίας καλής συνήθειας για την υγεία και την ευεξία μας. Μικρά βήματα κάθε φορά που θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή.

 

Για αυτό και θεωρώ την ιδέα να δημιουργηθούν τα «πάρκα τσέπης» εξαιρετική. Κάθε γειτονιά να μπορεί να έχει τη δική της μικρή όαση, η οποία όμως έχει μεγάλη συμβολή. Γιατί πέρα ότι δίνουν νότες πρασίνου σε πυκνοδομημένες γειτονιές και ανάσα δροσιάς για τους κατοίκους, αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής και αναβαθμίζουν την περιοχή, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των κατοίκων και στην καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί σε μία μεγάλη πόλη και κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Μέχρι στιγμής, μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», έχουν γίνει 14 πάρκα τσέπης, στην Αθήνα. Μία επίσκεψη σ’ ένα φίλο που μένει στον Κεραμεικό ήταν η αφορμή να δω εκείνο που έχει γίνει στη συμβολή Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών. Με τη συνέργεια της εταιρίας «P&G» και της «Οργάνωση Γη» για την υλοποίηση, μια έκταση 300τμ μεταμορφώθηκε με δέντρα, αναρριχώμενα και αρωματικά φυτά, ενισχύθηκε με φωτισμό από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο και έγινε σημείο συνάντησης, αναψυχής και στάσης σε βόλτες στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://adoptathens.gr/