Τα κρυφά οφέλη του ταχίνι

Όσο δεν μου αρέσει το φυστικοβούτυρο, τόσο τρελαίνομαι για το ταχίνι.
Δεν γνωρίζω γιατί τα αποκαλούν είδος βουτύρου, ίσως λόγω της κρεμώδης υφής τους. Το ταχίνι είναι η λαδερή αλοιφή που φτιάχνεται από πολύ λεπτοτριμμένους σπόρους σουσαμιού που συνθλίβονται σε σκόνη και καβουρδίζονται. Ο χαλβάς του μπακάλη, όπως συνηθίζεται να λέγεται ακόμα και σήμερα  λόγω της διάθεσης σε παντοπωλεία παλαιότερα, ο οποίος έχει και την τιμητική του αυτή την περίοδο ως νηστίσιμο γλυκό, φτιάχνεται από ταχίνι. Από τότε όμως που ανακάλυψα το ταχίνι ως αλοιφή πριν από μερικά χρόνια, το έχω εντάξει στην καθημερινή μου διατροφή.

Τι ιδιαίτερο έχει το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ένα φυτικό τρόφιμο που φτιάνεται χωρίς καμία χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ειδικά αν δεν τρώτε κρέας, θεωρείται από τις καλύτερες πηγές. Πολύ θα πουν ότι είναι πλούσιο και σε λιπαρά, σαφώς και έχει, αλλά κατά πλείστων έχει τα υγιεινά μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά,  ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient, μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας)  περιέχει:
178 θερμίδες
16 γραμμάρια λίπους
6 γραμμάρια υδατανθράκων
5 γραμμάρια πρωτεΐνης
Και παρέχει επίσης σε ημερήσιες ανάγκες το:
30% σε θειαμίνη, βιταμίνη Β1 που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού της ενέργειας στον οργανισμό.
24% σε μαγνήσιο, απαραίτητο σε πολλές μεταβολικές και βιοχημικές διεργασίες, το οποίο ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει.
22% σε φώσφορο, σημαντικός για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών.
14% σε σίδηρο, συμβάλλει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης, στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, ενισχύει τη ζωτικότητα και την ενέργεια
12% σε ασβέστιο, για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών.

Γιατί να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Για όλα τα κρυφά του οφέλη τα οποία δεν είναι και λίγα! Όπως ανέφερα πιο πάνω, χάρη στα μέταλλα και στη βιταμίνη Β1 που περιέχει μειώνει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών και καρδιοαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου και οστεοπόρωσης. Χάρη στις λιγνάνες, τη σησαμίνη και το σησαμέλαιο προστατεύει τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες. Η σησαμίνη επίσης, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας το δέρμα μας. Η κατανάλωση του συμβάλει ακόμα στην καλή διάθεση επειδή βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης. Παρόλα τα οφέλη του, ωστόσο να καταναλώνεται με μέτρο επειδή έχει πολλές θερμίδες. Και συνιστάται προσοχή αν υπάρχει ένδειξη αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς.

Πως να το καταναλώσετε

Μπορείτε να το φάτε σκέτο. Είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Προσωπικά τρώω δύο κουταλάκια άλλες φορές μαζί με μπανάνα ή το απλώνω σε μία φέτα ψωμί με μέλι. Μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι στο ντρέσινγκ της σαλάτας, να φτιάξετε ντιπ λαχανικών και είναι απαραίτητο συστατικό για χούμους. Το οποίο φτιάχνεται από ρεβίθια, άλλη μία επιλογή για την περίοδο της Σαρακοστής. Και μιλώντας για ρεβίθια ένα από τα πιο γκουρμέ πιάτα της ελληνικής κουζίνας θεωρείται η ρεβιθάδα της Σίφνου η οποία γίνεται σε πήλινο σκεύος με αργό ψήσιμο στον ξυλόφουρνο.

(πηγή: Το Βιβλίο της Κουζίνας, εκδόσεις Τερζόπουλος, iatronet.gr)