Ρόδι, η Νο 1 υπερτροφή του χειμώνα

Υπάρχουν αρκετές τροφές που θεωρούνται υπερτροφές, ωστόσο αυτή την εποχή είναι μία που ξεχωρίζει. Και αυτή είναι το ρόδι. Δεν είναι τυχαίο που το ρόδι θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας και της αιωνιότητας και ένας από τους τρεις «ευλογημένους καρπούς» του Βουδισμού. Και δεν φέρνει μόνο καλή τύχη στο σπίτι όταν σύμφωνα με την παράδοση το σπάμε την Πρωτοχρονιά, αλλά και καλή υγεία όλο το χρόνο όταν το καταναλώνουμε.

10 λόγοι που το ρόδι είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας

  • Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, καλύπτοντας το 40% της ποσότητας βιταμίνης C και το 25% του φολικού οξέος που χρειαζίμαστε καθημερινά στη διατροφή μας.
  • Περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα υπολογίζεται ότι είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού, η οποία είναι ευεργετική και για την υγεία του δέρματος μας.
  • Καταπολεμά βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες του προστατεύουν από λοιμώξεις και φλεγμονές στο στόμα, όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η στοματίτιδα της οδοντοστοιχίας.
  • Αποτρέπει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς.
  • Ωφελεί την καρδιά. Ο χυμός του ροδιού κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή ενώ ταυτόχρονα μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  • Εάν αθλείστε, το ρόδι συμβάλει στην ταχύτερη πλήρωση αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό σας. Αυτό σημαίνει λιγότερες επώδυνες κράμπες και αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του ασκούμενου.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών με προβλήματα στύσης. Επιπλέον, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
  • Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας, της αιμορραγίας και για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
  • Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.
  • Ταυτόχρονα έχει λίγες θερμίδες και είναι ιδανικό για απώλεια βάρους.

 

Πως να το διαλέξουμε, κόψουμε, διατηρήσουμε

Ένα άλλος λόγος που μου αρέσει το ρόδι είναι για τη γεύση του. Έχει αυτή τη γλυκόξινη γεύση που το κάνει να ταιριάζει υπέροχα με σαλάτες (μία υπέροχη χειμωνιάτικη σαλάτα είναι με σπανάκι, σύγκλινο και ανθότυρο), μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα και λικέρ και να το προσθέσετε σε διαφορές συνταγές. Προσωπικά, δεν βρίσκω δύσκολο το καθάρισμα. Απλώς θέλει κάποιο χρόνο. Σας συνιστώ όταν το καθαρίζετε να φοράτε μία ποδιά για να μη λερώσετε το ρούχο σας με το κόκκινο χρώμα του που βάφει. Επιλέγετε αυτά που είναι ωραία, έχουν δηλαδή έντονο κόκκινο χρώμα και είναι βαριά και ώριμα καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι και ζουμερά. Αρχικά, κόβετε το «στέμμα». Το ρόδι στο ένα άκρο έχει το κοτσάνι που μοιάζει με στέμμα. Στη συνέχεια το χαράζετε ελαφρά με ένα μαχαίρι και το ανοίγετε με τα δάχτυλά σας για να κοπεί. Έχοντας κοντά ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, γυρίζετε ανάποδα κάθε κομμάτι και χτυπάτε αρκετές φορές τη φλούδα του ροδιού με μία κουτάλα για να πέσουν τα σπόρια του ροδιού και αφαιρείτε την άσπρη μεμβράνη γύρω από τους σπόρους με τα χέρια.
Για να πάρετε τον χυμό, το κόβετε οριζόντια και το στύβετε στον στίφτη.
Το ρόδι είναι ανθεκτικό φρούτο και διατηρείται ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα ολόκληρο ρόδι μπορεί να μείνει στο ψυγείο για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι σπόροι ενός ροδιού μπορούν να διατηρηθούν έως και δύο εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.