Προετοιμαστείτε για τις γιορτές

[dropcap]Κ[/dropcap]άθε εβδομάδα και γιορτή έχει ο Δεκέμβριος. Κεράσματα, γεύματα έξω, αλλά και προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ήδη υπάρχουν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και στα ράφια των σούπερ μάρκετς, τα πανετόνε στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας πυραμίδες και οι σοκολάτες κυκλοφορούν σε υπερμεγέθη. Πόσο εύκολο είναι να αντισταθείς;

Αυτό είναι και το θέμα της διατροφής με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ότι μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα που θα καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι , οι πιο πολλοί θα έχουμε πάρει ήδη ένα με δύο κιλά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά αν δεν προσέξουμε όσο είναι νωρίς τη διατροφή μας διατηρώντας το βάρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών, εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν. Και τότε θα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο για να τα χάσουμε.

Ωστόσο, με μερικές πρακτικές και εύκολες συμβουλές μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς να στερηθούμε την απόλαυση των γευμάτων.

• Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι είσαστε καλεσμένη σε τραπέζι και ξέρετε ότι η οικοδέσποινα θα έχει δώσει τον καλύτερο της εαυτό ώστε με δυσκολία δεν θα σερβιριστείτε δεύτερη φορά , φροντίστε δύο μέρες πριν τα γεύματα σας να είναι πιο ελαφριά.

• Στο εστιατόριο, προσπεράστε τα ορεκτικά (μ ‘ εξαίρεση τις σαλάτες) και παραγγείλετε κατευθείαν το κυρίως πιάτο. Εκτός αν πάρετε για κύριο ένα ορεκτικό.

• Οι πιο κρυφές θερμίδες κρύβονται στο αλκοόλ. Δείξτε προσοχή και μείνετε στο ένα ποτήρι.

• Αποφύγετε να τρώτε όρθιες, βιαστικά στο πόδι και να τσιμπολογάτε. Κι αν χρειαστεί να πάρετε κάτι απ’ έξω, κάντε μία στάση και καθίστε κάπου.

• Δείτε τι τρώτε περισσότερο και προσπαθήστε να το περιορίσετε. Αντικαταστήστε τα τηγανιτά με ψητά ή βραστά, προτιμήστε τις λάιτ εκδοχές, το μαύρο ψωμί αντί για το άσπρο και μείνετε μακριά από τρόφιμα που περιέχουν πολλές θερμίδες.

• Μην παραλείπετε κάποιο γεύμα, με τη δικαιολογία ότι είσαστε καλεσμένη το βράδυ. Το αποτέλεσμα είναι όταν φτάσει η ώρα, να φάτε περισσότερο από ότι πραγματικά θα θέλατε.

• Αυτό το διάστημα, ζυγίζεστε τακτικά για να ελέγχετε το βάρος σας. Αν και προσωπικά δεν έχω καν ζυγαριά στο σπίτι, θεωρώ ότι αυτή την περίοδο θα σας βοηθήσει να μη ξεφύγετε.

• Αυξήστε τη σωματική εξάσκηση και κάθε φυσική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε και κινήστε τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε.