Πόσο επηρεάζει το βάρος μας ο τρόπος που τρώμε;

διατροφή ταχύτητα[dropcap]Π[/dropcap]ως τρώτε τις περισσότερες φορές της ημέρας; Ακόμα και αν έχετε πολλές δουλειές και το γεύμα σας είναι ένα σάντουιτς, κάθεστε και αφιερώνετε λίγο χρόνο να το απολαύσετε ή το τρώτε γρήγορα και δεν δίνετε σημασία; Τώρα όμως, σύμφωνα με μία πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, η ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει και να διαχειρίζεται την ενέργεια που προσλαμβάνει από τις τροφές φαίνεται να επηρεάζεται από την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε την τροφή μας. Γιατί όμως αυτό συμβαίνει;

«Μετά την κατανάλωση της τροφής, μειώνεται η συγκέντρωση της γρελίνης, της ορεξιογόνου ορμόνη και αυξάνονται οι συγκεντρώσεις ανορεξιογόνων πεπτιδίων του εντέρου, τα οποία δρουν στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού», εξηγεί ο δρ. Σωτήριος Μπεθάνης MSc, PhD ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, επιμελητής του Κέντρου Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού της Ευρωκλινικής Αθηνών, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. «Έχει αποδειχθεί πως η γρήγορη κατανάλωση τροφής δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού παρά μόνο μετά από μεγάλες ποσότητες. Αντιθέτως, η βραδύτερη κατανάλωση συνδέεται με υψηλότερες συγκεντρώσεις ανορεξιογόνων και χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορεξιογόνων πεπτιδίων, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με λιγότερη ποσότητα τροφής. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη γρήγορη κατανάλωση τροφής με την αύξηση των συγκεντρώσεων ινσουλίνης και την ανάπτυξη κοιλιακής παχυσαρκίας. Για αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τα άτομα που έχουν προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη ή οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, διότι η γρήγορη κατανάλωση σε ινσουλίνοαντίσταση. Επίσης, όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας καθώς και στα παιδιά αφού η διατροφική συμπεριφορά αποκτάται νωρίς.»

Πως επιτυγχάνετε ο σωστός ρυθμός διατροφής;

«Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του φαγητού για να εκπέμψει το σήμα κορεσμού. Τρώγοντας πιο αργά, δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να αντιληφθεί το σημείο του κορεσμού, ενώ αν τρώμε γρήγορα προσπερνάμε το σημείο που έχουμε χορτάσει και συνεχίζουμε να τρώμε. Βοηθά επίσης, να τρώμε μακριά από τηλεόραση και υπολογιστή, με μικρές μπουκιές τις οποίες θα μασάμε καλά και να κάνουμε παύσεις αφήνοντας τακτικά κάτω το πηρούνι.

Βέβαια, η ταχύτητα κατανάλωσης τροφής δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συντελεί στην πρόσληψη βάρους. Ο ανεπαρκής ύπνος (λιγότερο από 7-8 ώρες την ημέρα), το γενικευμένο άγχος (μέσω της αυξημένης παραγωγής κορτιζόλης) και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μαζί με τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.»

(πηγή: περιοδικό «Κ», Καθημερινή)