Πως να πετύχετε τους στόχους σας; Ξεκινήστε με μικρά βήματα.

Μήπως αυτή η εποχή σηματοδοτεί και για σας- όπως και για μένα-νέα ξεκινήματα; Για πολλούς ανθρώπους ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο μήνας μιας νέας χρονιάς οπού θέτουμε καινούριους στόχους. Από το να μάθουμε κάτι καινούριο, να πέτυχουμε μία προαγωγή στη δουλειά μας, να (ξανά) αρχίσουμε γυμναστική, να (ξανά) βρούμε το ιδανικό μας βάρος. Έχουμε την όρεξη, ξεκινάμε με ενθουσιασμό, το θέμα ωστόσο είναι πώς μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην απόφαση που πήραμε και να την κρατήσουμε.

Έχω κάτι να σας εκμυστηρευτώ. Η λέξη «στόχος» δεν είναι από τις αγαπημένες μου. Με άγχωνε από τότε που πήγαινα σχολείο. Θεωρούσα ότι έπρεπε να έχω μεγάλα σχέδια. Μου πήρε αρκετά χρόνια για να δω τον στόχο, σαν ένα σχέδιο δράσης, ως μία κατεύθυνση που είναι κάτω από την ευρύτερη έννοια του σκοπού.
Στόχους έχουμε όλοι στη ζωή. Μας βοηθούν να εξελιχθούμε προσωπικά και επαγγελματικά, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να κατακτήσουμε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής ή απλά να αισθανθούμε ευτυχισμένοι. Για να τους πετύχουμε υπάρχει το μοντέλο στοχοθέτησης που είναι γνωστό ως SMART, που είναι αρκετά χρήσιμο. Σύμφωνα με το μοντέλο, οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικός και χρονικά δεσμευμένοι. Είναι τα κριτήρια που πρέπει να ακολουθήσετε. Προσωπικά, αυτή η διαδικασία με άγχωνε ακόμα περισσότερο. Και με έκανε κάπου να τα αφήσω στη μέση. Αν ανήκετε στην ίδια κατηγορία με μένα, αυτό που σας προτείνω, είναι να θέσετε καινούριες, μικρές συνήθειες.

Οι μικρές συνήθειες κάνουν τη διαφορά

«Αν θέλετε κάτι να γίνει μέρος της ζωής σας, μέρος της ρουτίνας σας, τότε πρέπει να το σχεδιάσετε»,  λέει ο Μπράινα Τζέφρεϋ Φογκ, Αμερικανός κοινωνικός επιστήμονας, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας. Για να αποκτήσετε μια «μικρή συνήθεια» ο ίδιος συνιστά να επιλέγετε κάτι το οποίο θα κάνετε κάθε μέρα, που χρειάζεται λίγο έως καθόλου χρόνο προσθέτοντας αυτή τη δραστηριότητα σε κάτι άλλο που κάνετε ήδη κάθε μέρα. Για παράδειγμα, να κάνετε διαλογισμό ή βαθιά καθίσματα, την ώρα που έχετε βάλει τον καφέ να ετοιμάζεται στην καφετιέρα. Αυτή η ενέργεια που κάνετε, όπως να βάζετε την καφετιέρα να δουλέψει, είναι η υπενθύμιση για να κάνετε τη νέα συνήθεια. «Εκμεταλλεύεστε» την ήδη καθημερινή σας ρουτίνα να σας το υπενθυμίζει.

Στο σπίτι μου, έχω μόνιμα απλωμένο ένα ματ. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο γιος μου πήγαινε ακόμα σχολείο, είχα αποφασίσει ότι κάθε πρωί που σηκωνόμουν και τον περίμενα να ετοιμαστεί για να πάρουμε μαζί πρωινό, θα αφιέρωνα πέντε λεπτά να κάνω κάποιες ασκήσεις γιόγκα και πιλάτες. Όπως αποδείχθηκε, αυτή η μικρή συνήθεις έγινε εύκολα δέσμευση. Στο πέρασμα του χρόνου δεν υπάρχει μέρα (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις) που να μην κάνω τις ασκήσεις μου, αφιερώνοντας μάλιστα περισσότερο χρόνο.

Θέτοντας προοδευτικούς στόχους.

Φυσικά μας έλκουν οι μεγάλοι στόχοι γιατί είναι φιλόδοξοι και παρέχουν υψηλή αξία. Αλλά όταν αρχίζουμε να δουλεύουμε για να τους πετύχουμε, η μεγάλη ανησυχία είναι αν είναι εφικτοί ή όχι. Είναι εξίσου ωραίο να έχουμε μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τον διασπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια που μπορούμε  να κάνουμε κάθε μέρα. Διότι, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σε μία μέρα. Και κανένας άνθρωπος που ήθελε να πετύχει κάτι στη ζωή του, δεν το πέτυχε αμέσως. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Είναι καλύτερα να πετυχαίνουμε τους μικρούς μας στόχους οι οποίοι θα γίνονται η κινητήρια δύναμη να συνεχίσουμε. Ακόμα και αν δεν τους ακολουθήσουμε μία μέρα, η απογοήτευση είναι μικρή. Η θετική εμπειρία επίτευξης που έχουμε νιώσει, το συναίσθημα ότι έχουμε πετύχει μας εμπνέει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτούς. Και κάτι περισσότερο. Αρχίζουμε να βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας διαφορετικά.

Δημιουργώντας συνήθειες

Ένα από τα πράγματα που λείπει στους περισσότερους ανθρώπους είναι ο ελεύθερος χρόνος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνήθειες, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το πόσο χρόνο μπορούν να πάρουν αυτές οι συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή. Μόλις, όμως, ενσωματώσετε μια νέα μικρή συνήθεια στη ζωή σας, το άμεσο όφελος είναι κάτι στο οποίο ο Φογκ αναφέρεται ως «λάμψη» ή μια αίσθηση υπερηφάνειας για τη δέσμευση και την επίτευξή σας. «Οι νέες συνήθειες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες για να έχουν αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων», λέει «και αυτό είναι ένα πράγμα που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν. Εάν επιλέξετε τα σωστά μικρά πράγματα να αλλάξετε και κάνετε αυτές τις συνήθειες, μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση».

Ο μικρός στόχος φέρνει τον μεγαλύτερο.

Ξεκινάτε με μια μικρή συνήθεια. Και την τηρείτε. Στην πορεία ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ανάγκη να μετατοπιστεί η προοπτική από τη μεγάλη εικόνα μόλις περάσετε το σημάδι προόδου προς τον στόχο σας. Ο λόγος είναι ότι όσο πλησιάζουμε στην επίτευξη του  μεγάλου στόχου, τείνει ο μικρός στόχος να χάνει την έλξη γιατί παραμένει μικρός. Τότε είναι χρήσιμο να αλλάξουμε την εστίαση μας προς τον μεγαλύτερο στόχο, για να έχουμε την ώθηση που χρειάζεται.

Είτε, λοιπόν, θέλουμε να χάσουμε κιλά, να κάνουμε βαθιά καθίσματα κάθε μέρα, να μάθουμε να μιλάμε μία καινούρια γλώσσα μέσα σε ένα χρόνο, να ξεκινήσουμε ένα νέο πρότζεκτ, οι περισσότερες πιθανότητες για να πετύχουμε τον στόχο είναι να ξεκινήσουμε με μικρές, καθημερινές συνήθειες και κρατώντας χαμηλά τον πήχη. Οι ειδικοί λένε, ότι κρατώντας χαμηλά τον πήχη, στην πραγματικότητα κάνουμε περισσότερα. Όπως λέει και η παροιμία «όποιος κρατά το μέλι, μελώνεται».