Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε πολύ νερό;

Το νερό δεν αποτελεί μόνο βασικό στοιχείο της ζωής- αυτό είναι γνωστό- χωρίς νερό ο οργανισμός μας μπορεί να αντέξει μόνο για 2-3 ημέρες, αλλά και παίζει ζωτικό ρόλο για κάθε όργανο και λειτουργία του οργανισμού μας. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μας- δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι θέλουμε να πίνουμε περισσότερο- μεταφέρει τροφή και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει ότι δεν χρειάζεται, κάνει τις αρθρώσεις να κινούνται καλύτερα, βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος μας. Το σώμα μας περιέχει νερό σε ποσοστά 45%-75%. Ωστόσο, κάθε μέρα χάνουμε νερό. Ο οργανισµός µας αποβάλλει καθηµερινά 3 µε 3,5 λίτρα. Με την αναπνοή μας, τον ιδρώτα, την ούρηση και την αφόδευση. Και αυτή η ποσότητα πρέπει να αναπληρωθεί.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες. Όπως προσέξατε, η σύσταση αφορά υγρά και όχι απαραίτητα νερό. Περίπου το 20% της πρόσληψης νερού προέρχεται από τις τροφές που τρώμε. Το υπόλοιπο 80% προέρχεται από οποιοδήποτε άλλο υγρό, ποτά, ροφήματα, χυμούς, γάλα. Επίσης, η ποσότητα εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τόπο που ζούμε. Άλλες ανάγκες υπάρχουν στην Τανζανία και άλλες στην Νορβηγία.

Πώς ξέρετε εάν πίνετε αρκετό νερό;
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά το χρώμα των ούρων σας μπορεί να σας δείξει αν η πρόσληψη νερού είναι αρκετή. Εάν παίρνετε αρκετό νερό, τα ούρα σας θα είναι ωχροκίτρινα και θα ουρείτε αρκετές φορές την ημέρα. Ωστόσο δεν είναι η πιο ακριβής μέτρηση διότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας. Υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν αν χρειάζεται να πίνετε περισσότερο νερό.

1. Εάν διψάτε
Η δίψα είναι η επιθυμία για πόσιμα υγρά ως αποτέλεσμα του βασικού ενστίκτου επιβίωσης μας. Είναι ένας βασικός μηχανισμός που προκαλείται από την απώλεια όγκου υγρού εντός και γύρω από τα κύτταρα και στο αίμα. Υπάρχουν υποδοχείς και άλλα συστήματα στο σώμα που ανιχνεύουν την έλλειψη και δίνουν σήμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο η υπερβολική δίψα, γνωστή ως πολυδιψία, μαζί με υπερβολική ούρηση, γνωστή ως πολυουρία, μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη. Επίσης, σε ηλικίες πάνω από 50 ετών, η αίσθηση της δίψας του σώματος μειώνεται και συνεχίζει να μειώνεται με την ηλικία, θέτοντας αυτόν τον πληθυσμό σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερες συνολικές λήψεις νερού από τους νεότερους ενήλικες και ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για υπερβολικά χαμηλή λήψη νερού.
2. Εάν έχετε κακή αναπνοή και ξηροστομία
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή, όπως όταν τρώμε κρεμμύδια ή σκόρδο. Αλλά ένας άλλος πιθανός λόγος είναι η έλλειψη φυσιολογικής παραγωγής σάλιο. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη ροή του σάλιου, οπότε εάν η κακή σας αναπνοή συνοδεύεται από ξηρό στόμα, η κατανάλωση περισσότερου νερού όλη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει. Έχετε ένα μπουκάλι μέσα στην τσάντα σας και ένα ποτήρι στο γραφείο σας ή δίπλα στο κρεβάτι σας.
3. Εάν έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης
Το νερό δεν βοηθάει μόνο την ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας, αλλά και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1% έως 2% του βάρους του σώματος) έχει αρνητικές συνέπειες σε νοητικές λειτουργίες. Μειώνει την ικανότητα προσοχής και ορισμένες ψυχοσωματικές δεξιότητες, όπως είναι ο χρόνος αντίδρασης, την αντίληψη και την ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης.
4. Εάν σωματικά είσαστε περισσότερο δραστήριοι.
Η άσκηση και η έντονη σωματική εργασία αυξάνουν τις ανάγκες μας για πρόσληψη υγρών. Καλό είναι να πίνετε δύο έως τρία φλιτζάνια νερό πριν ξεκινήσετε μία έντονη σωματική δραστηριότητά και να πίνετε περίπου ένα φλιτζάνι νερό κάθε 15 λεπτά περίπου στη διάρκεια. Ίσως χρειαστείτε ακόμη περισσότερο εάν εργάζεστε ή ασκείστε σε υψηλές θερμοκρασίες.
5. Εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο μειώνονται τα επίπεδα υγρών στο σώμα μας και τόσο αυξάνεται η ανάγκη μας σε υγρά. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει εντολή στους ιδρωτοποιούς αδένες για την παραγωγή ιδρώτα ο οποίος εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει.
6. Εάν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο
Αν και δεν βρισκόμαστε συχνά σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο 1500 µέτρων και άνω από το επίπεδο της θάλασσας, το μεγάλο υψόμετρο επιδρά στον οργανισμό ο οποίος αρχίζει να συμπεριφέρεται διαφορετικά στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις μεταβολές της συγκέντρωσης του οξυγόνου. Καθώς αυξάνεται το υψόμετρο ελαττώνεται η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα (ο αέρας γίνεται «αραιότερος») και αυτό σημαίνει ότι µε κάθε αναπνοή εισέρχεται λιγότερο οξυγόνο στον οργανισμό.
7. Εάν έχετε πυρετό
Όταν ανεβάζει πυρετό το σώμα μας κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο με άφθονα υγρά, καθώς ο πυρετός μέσω της εφίδρωσης και της ταχύπνοιας προκαλεί μεγάλες απώλειες νερού. Και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας εάν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες ή εάν έχουμε άλλα συμπτώματα που δεν εξαφανίζονται.
8. Εάν έχετε διάρροια
Οι αιτίες της διάρροιας μπορεί να πολλές, από ιούς μέχρι προβλήματα πέψης ορισμένων τροφίμων και λήψη φαρμάκων, ωστόσο η ίδια η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Πίνετε επιπλέον υγρά και φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
9. Εάν έχετε χανγκοβερ
Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα δεν είναι να πιείτε καφέ που συμβάλλει περισσότερο στην αφυδάτωση, αλλά να πιείτε πολύ νερό. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και το να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας ενυδατώσει και θα αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα του ουσιών του αλκοόλ από το στομάχι σας.
10. Εάν νιώθετε εξαντλημένοι
Αν είσαστε από αυτούς που ξεχνούν να πιούν νερό ή παίρνετε διουρητικά τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια νερού (και ηλεκτρολυτών) από τον οργανισμό, η κόπωση μπορεί να οφείλεται και σε αυτό το λόγο. Οι ηλεκτρολύτες περιέχονται στα υγρά του σώματος και είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, για αυτό φροντίστε να το θυμάστε έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό.