Πίνετε νερό με λεμόνι; Πως το πίνετε και τι πρέπει να προσέξετε

Μία από τις πρωινές μου συνήθειες όταν ξυπνάω το πρωί, πριν τον καφέ, είναι να πίνω ένα ποτήρι νερό στύβοντας μέσα λίγο λεμόνι και προσθέτοντας (πάλι λίγο)κουρκουμά και πιπέρι καγιέν.
Γιατί το πρωί και πριν τον καφέ;
Ο ένας λόγος είναι για ενυδάτωση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την λειτουργία της αναπνοής, το πρωί ξυπνάμε διψασμένοι. Ο καφές δεν ξεδιψάει.  Για αυτό και το καλύτερο είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Ένας άλλος λόγος είναι η ενέργεια που δίνει. Το λεμόνι περιέχει κάλιο που βοηθάει τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Είναι μια μικρή, απλή, εύκολη συνήθεια με μεγάλα όμως οφέλη, γιατί όσα έχετε διαβάσει για τα οφέλη του νερού με λεμόνι δεν είναι μύθος.

Το λεμόνι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προφυλάσσοντας μας από τα κρυολογήματα, την  προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και ακόμα άλλα πράγματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεμόνι μαζί με νερό, εκτός από την ενυδάτωση και τη γεύση -δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο καλύτερο φρούτο που να ταιριάζει με νερό- ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθάει στην πέψη ανακουφίζοντας από την δυσπεψία και το φούσκωμα. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που το λεμόνι ανήκει στην κατηγορία των όξινων τροφών δεν δρα όξινα στο σώμα μας αλλά δημιουργεί αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας που βοηθούν στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα να λάβετε υπόψιν.

– Το πρώτο μου το επισήμανε ο οδοντίατρος μου. Το λεμόνι, λόγω των οξέων που περιέχει, καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Αν καταστραφεί το σμάλτο, τα δόντια δεν κιτρινίζουν μόνο αλλά φαίνεται η οδοντίνη, μία ουσία που είναι εκτεθειμένη στα νεύρα των δοντιών και προκαλεί την ευαισθησία στις κρύες τροφές και τα ροφήματα. Για αυτό και συνιστάτε μετά την κατανάλωση να ξεπλένετε το στόμα ή ακόμα καλύτερα να βουρτσίζετε τα δόντια.

– Το λεμόνι είναι από τις πιο όξινες τροφές. Η κατανάλωση σε  μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καούρες και αν ταλαιπωρείστε από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η οξύτητα του λεμονιού μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.

– Ιδανικά να το πίνετε σε χλιαρή θερμοκρασία. Το κρύο νερό θεωρείται σοκ για το εσωτερικό μας σύστημα ενώ το ζεστό νερό βοηθά στην έκλυση της βιταμίνης C και των πολυφαινολών μειώνοντας τα οφέλη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ροφήματα συνιστώνται να καταναλώνονται χλιαρά, καθώς τα καυτά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.