Παρατηρείστε τις σκέψεις σας! Είναι η αρχή για μία καλύτερη ζωή.

“Παρατήρησε τις σκέψεις σου, γίνονται τα λόγια σου

Παρατήρησε τα λόγια σου, γίνονται οι πράξεις σου

Παρατήρησε τις πράξεις σου, γίνονται ο χαρακτήρας σου

Παρατήρησε τον χαρακτήρα σου, γίνεται το πεπρωμένου σου”

Λαο Τσε

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε και ο τρόπος που νιώθουμε επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Πως συμπεριφερόμαστε επηρεάζει αυτό που θέλουμε να δείχνουμε. Αυτό που δείχνουμε επηρεάζει πως βλέπουμε τη ζωή. Και πως βλέπουμε τη ζωή εξαρτάται από τον κόσμο που έχουμε μέσα μας. Σαν ένας κύκλο που διαγράφει μία πορεία για να καταλήξει στο ίδιο σημείο. Ότι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας. τι σκέψεις όμως κάνουμε; Τι λέμε και πως αντιδρούμε στις διάφορες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά;

Είναι καλό να καθαρίζουμε από τις σκέψεις εκείνες που κρατούν προσκολλημένους σε δυσάρεστες συνήθειες. Αναρωτηθήκατε πότε πως θα νιώθατε αν φοράγατε τα ίδια ρούχα κάθε μέρα για όλη την εβδομάδα, όλο το μήνα, όλο το χρόνο? Προφανώς κάτι παραπάνω από δυσάρεστα. Το ίδιο ακριβώς νιώθουμε με όλες αυτές τις παλιές, περίεργες, κουραστικές, επαναλαμβανόμενες και αρνητικές σκέψεις. Η συνήθεια μας έχει γίνει τόσο βαθειά που σε πολλές περιπτώσεις που μας δίνετε η ευκαιρία να βγούμε από αυτή την στασιμότητα, προτιμούμε να παραμείνουμε βαλτωμένοι μέσα στην ρουτίνα.

Ο διαλογισμός δεν είναι απλά άλλη μια ακόμα ωραία ασχολία που έχετε να κάνετε. Για την ακρίβεια δεν είναι στην λίστα των πραγμάτων που έχετε να κάνετε, αλλά ο τρόπος, η μεθοδολογία που βοηθάει ν’ ανακαλύψετε σιγά- σιγά τον πραγματικό σας εαυτό, για να απολαμβάνετε ότι κι αν κάνετε.

Για να είστε όμως σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση, να είστε δηλαδή στο παρόν όταν κάνετε κάτι. Θα διαπιστώσετε ότι το 90% των πραγμάτων που ίσως κάνετε μέσα στην ημέρα, δεν είσαστε εκεί. Οι σκέψεις είναι, αλλά εσείς λείπετε, δράτε μηχανικά.

Αποκτώντας επίγνωση των σκέψεων που «φοράτε», σας δίνετε η ευκαιρία να τις ξαναδείτε, να τις καθαρίσετε, να τις τακτοποιήσετε και ίσως πολλές από αυτές να τις πετάξετε.

Είναι καιρός να σταματήσετε την ρουτίνα στη ζωή σας ή τουλάχιστον να δείτε ποια ακριβώς είναι αυτή η ρουτίνα και η συνήθεια σας.

Ξεκινήστε αυτήν την αλλαγή μαθαίνοντας να συγκεντρωνόσαστε σε αυτό που σκέφτεστε. Νιώστε την αναπνοή σας, πως εισπνέετε και πως εκπνέετε. Σιγά –σιγά θα αρχίσετε να χαλαρώνετε και να νιώθετε πιο δυνατοί.

Ο Δημήτρης Κοκκινιάς είναι φωτογράφος, διαφημιστής, ιδρυτής του Softening and Healing συνιδρυτής της One Drop Awarded Images.