Παραδοσιακό Thai-yoga massage, μία ολιστική θεραπεία από κινέζικη και ινδική ιατρική για το σώμα, τη ψυχή και το πνεύμα

[dropcap]Μ[/dropcap]πορεί το όνομα του να δηλώνει ότι γεννήθηκε στην Ταϋλάνδη, ωστόσο δημιουργός του είναι ο Τζιβάκα , σύγχρονος του Βούδα, ο οποίος καταγόταν από τη Βόρεια Ινδία και στην Ταϋλάνδη θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής και της θεραπευτικής. Από δάσκαλο σε δάσκαλο άρχισε να διαδίδεται η τεχνική του, να δέχεται προσμίξεις και να εξελιχτεί στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ταϋλανδέζικου μασάζ είναι, ότι δεν γίνεται πάνω σε γυμνό δέρμα αλλά φοράτε άνετα βαμβακερά ρούχα, δεν ξαπλώνετε πάνω σε κρεβάτι αλλά σε ένα στρώμα στο πάτωμα και δεν χρησιμοποιούνται έλαια καθ’ όλη τη διάρκεια. Επίσης, δεν γίνεται μάλαξη. Ο θεραπευτής ασκεί μαλακές πιέσεις με τους αντίχειρες, τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες και χρησιμοποιεί όλο το σώμα με λαβές και κινήσεις για να καταπραΰνει πόνους, να τονώσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος, να αυξήσει την ευκαμψία με τις τεχνικές των διατάσεων και να γίνουν οι συστροφές. Και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό. Αντίθετα από τα άλλα είδη μασάζ, το ταϋλανδέζικο μασάζ επιδρά πιο βαθιά και εστιάζεται στις βασικές ενεργειακές γραμμές του σώματος, με σκοπό να βοηθήσει την ενέργεια που ρέει μέσα στα ενεργειακά κανάλια και συνδέει κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος, να απελευθερωθεί και να ανοίξει στις περιοχές που έχει μπλοκαριστεί.

Σύμφωνα με τις βουδιστικές διδασκαλίες, η ανθρώπινη φύση αποτελείται από πέντε υποστάσεις που ονομάζονται panca khanda, οι οποίες υπάρχουν μέσα μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Επίσης, το σώμα αποτελείται από πέντε στοιχεία, τη φωτιά, τον άνεμο, το νερό, το μέταλλο και τη γη που αντιπροσωπεύουν εσωτερικά όργανα και λειτουργίες. Για αυτό και στο ταϋλανδέζικο μασάζ το σώμα δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, αλλά σαν μία ολότητα με το νου και το συναίσθημα να λειτουργούν αρμονικά και να βρίσκονται σε μία κατάσταση λεπτής ισορροπία μεταξύ τους. Αν κάποιο διαταραχθεί, τότε η ροή της ενέργειας θα μπλοκάρει και θα αρχίσουν να εμφανίζονται πόνοι και ασθένειες. Μπορεί να ακούγεται αφηρημένο σαν έννοια, αλλά για σκεφτείτε το λίγο. Πόσες φορές δεν έχουμε πει την έκφραση «μου ‘πρηξε το συκώτι» όταν είμαστε θυμωμένες με κάποιον ; Ή να νιώθουμε σφίξιμο στο στομάχι όταν βρισκόμαστε μέσα σε μία πολύ έντονη συναισθηματική κατάσταση; Ακριβώς λοιπόν επειδή δουλεύει σε ενεργειακό επίπεδο και η πρακτική του μας πάει χιλιάδες χρόνια πίσω όταν διδασκόταν στα βουδιστικά μοναστήρια, κάθε κίνηση και άγγιγμα από τη μεριά του θεραπευτή πρέπει να γίνεται με αγάπη και καλοσύνη. Δουλεύοντας πάνω στο σώμα του δέκτη, συγχρόνως του μεταδίδει ένα μέρος της ενέργειας του και τον βοηθάει να χαλαρώσει σ’ ένα γαλήνιο και καθαρό χώρο ώστε να μπορεί να αφεθεί στις ευεργετικές επιδράσεις και στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να του προσφέρει το Thai-yoga massage.