Ούτε καλά, ούτε άσχημα

« Πως είσαι;» σε ρωτούν κι εσύ βρίσκεσαι για μερικά δευτερόλεπτα σε μία μικρή αμηχανία. Μέσα σε όλα αυτή την κατάσταση που ζούμε και τα πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά αν ζεις ή κινείσαι στο κέντρο της Αθήνας, αν απαντήσεις καλά θα σε κοιτάξουν λίγο παράξενα. Αν απαντήσεις άσχημα, ξέρεις ότι δεν είναι αλήθεια, γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Θεωρώ όμως ότι πίσω από αυτή την απλή ερώτηση, περισσότερο θέλουν να μάθουν πως αντιμετωπίζεις τα δυσάρεστα γεγονότα και τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Με αφορμή ένα περιστατικό που μου έτυχε προσωπικά και ήταν αρκετό για να με αγχώσει, διάβασα την παρακάτω ιστορία από το βιβλίο του Μάρτιν Σέρβιγκτον «Μη Σκέφτεσαι τα Σάπια Πορτοκάλια».

«Ήταν ένας γέρος χωρικός, που είχε ένα γιο. Μία μέρα, ο γιος έσπασε το πόδι του. Οι συγχωριανοί του είπαν: «Πω πω, συμφορά!» Μα ο γέρος είπε: «Δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό».

Την άλλη μέρα, ήρθε στρατός και μάζεψε όλα τα παλικάρια του χωριού, εκτός από το γιο του γέρου που είχε το πόδι του σπασμένο. Οι συγχωριανοί του τότε του είπαν: «Τι μεγάλη τύχη!»Μα ο γέρος απάντησε: «Δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό».

Την άλλη μέρα, η φοράδα του γέρου το ‘σκασε και οι συγχωριανοί του είπαν: «Πω πω, συμφορά!» Μα ο γέρος αποκρίθηκε: «Δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό».

Τη μεθεπόμενη, η φοράδα γύρισε γκαστρωμένη και γέννησε ένα πουλαράκι. Και οι συγχωριανοί είπαν…»

Και μας ρωτάει, στη συνέχεια ο συγγραφέας, που είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP), αν πιάσαμε το νόημα.

Πόσες φορές δεν μας συμβαίνουν στραβά; Να τρέχουμε να προλάβουμε μία συνεδρίαση, να φτάνουμε λαχανιασμένοι και να διαπιστώνουμε ότι και οι άλλοι έχουν αργήσει. Η ζωή έχει την τάση να ισορροπεί ανάμεσα στα άκρα, όταν μπορέσουμε να το καταλάβουμε, τότε θα είναι πιο εύκολα να δεχτούμε όσα μας συμβαίνουν. Το θέμα είναι να κάνουμε τις αρνητικές και οδυνηρές στιγμές, θετικές και διδακτικές εμπειρίες.

Ίσως τότε παρουσιαστεί μία ευκαιρία για κάτι καλύτερο, σκέφτηκα έχοντας το περιστατικό ακόμα στο μυαλό μου, γιατί πέρα από την αναστάτωση που μου έχει προκαλέσει, δεν είναι καταστροφή. Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι λίγη εμψύχωση, μία καλή κουβέντα και μία θετική στάση.

Μάρτιν Σέρβιγκτον «Μη Σκέφτεσαι τα Σάπια Πορτοκάλια-οδηγίες χρήσης για το ανθρώπινο μυαλό», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.