Όταν ο ήλιος δεν αστειεύεται

1937_sun_bathing

[dropcap]Η[/dropcap] ακτινική κεράτωση, είναι μια «άγνωστη», συχνή προκαρκινική βλάβη του δέρματος που αφορά περισσότερους από 1 στους 4 ενήλικες άνω των 40 ετών. Πρόκειται για μία συχνή και χρόνια βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, που οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία. Συνήθως, εμφανίζεται ως βλάβη της επιφάνειας του δέρματος κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, και σε ορισμένες περιπτώσεις καψίματος. Η ακτινική κεράτωση προσβάλλει συνήθως τους άνδρες και τα άτομα με ανοικτόχρωμο δέρμα. Επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η προχωρημένη ηλικία και η ανοσοανεπάρκεια.

Η σημασία της πρώιμης διάγνωσης

Επειδή η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον συγκεκριμένο λόγο τον δερματολόγο τους. Ο αριθμός των ασθενών, λοιπόν, που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται γοργά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου. Είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα γίνει πιο διηθητική με κίνδυνο να εξελιχθεί σε μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, γι’ αυτό η πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία. Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη θεραπεία όλων των βλαβών.

Η θεραπεία

Οι μέχρι σήμερα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Από τα τέλη, όμως, του 2014 είναι διαθέσιμο και στους έλληνες ασθενείς τζελ με τη δραστική ουσία ingenol mebutate που προκύπτει από την επεξεργασία του φυτού, γαλατσίδα. Πρόκειται για τοπική θεραπεία που εφαρμόζεται μόνο 2-3 ημέρες εφάπαξ για την ακτινική κεράτωση.

(πηγή: περιοδικό Vita)