One small thing – Η επιτυχία βρίσκεται στην καθημερινή μας ρουτίνα

Μπορεί να ακούγεται βαρετή και περιοριστική η λέξη ρουτίνα, είναι όμως αυτή που μας εξασφαλίζει την επιτυχία των πραγμάτων και των στόχων που θέλουμε να εκπληρώσουμε. Είτε είναι να προσέχουμε το σώμα μας, να τρέξουμε σε μαραθώνιο, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, να διατηρούμε το σπίτι μας συγυρισμένο και καθαρό ή οτιδήποτε άλλο.

Η ρουτίνα είναι το κλειδί. Δίνει προτεραιότητα τι είναι σημαντικό ώστε οι καθημερινές μας επιλογές να αντικατοπτρίζουν τους στόχους μας. Τι είναι όμως η ρουτίνα; Και σε τι διαφέρει από τη συνήθεια;

Ρουτίνα, η διαδικασία για να πετύχετε όσα θέλουμε

Μιλάμε για συνήθειες, βιβλία έχουν γραφτεί για τη δύναμη των συνηθειών και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στη συμβουλευτική ψυχολογία. Το να έχουμε καλές συνήθειες είναι ένα εξαιρετικό «εργαλείο» για να αλλάξουμε πράγματα και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Και αν η ιδέα να αποκτήσουμε καλές συνήθειες φαίνεται τόσο ελκυστική, γιατί τότε αποτυχαίνει τις περισσότερες φορές; Ο λόγος είναι επειδή οι συνήθειες δεν δουλεύουν έτσι. Οι συνήθειες είναι πράξη. Μία πράξη που μαθαίνεται επειδή την κάνουμε συχνά με τακτικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο ώστε να γίνεται αβίαστα και χωρίς σκέψη. Και αυτός ο τρόπος είναι η ρουτίνα. Θυμάστε –με την έναρξη της πανδημίας- πόσο συχνά μας υπενθύμιζαν να πλένουμε τα χέρια μας και πως να τα πλένουμε και να έχουμε πάντα μαζί μας αντισηπτικό ώστε κάθε φορά να τα καθαρίζαμε; Δύο χρόνια μετά και με τα μέτρα προστασίας να έχουν χαλαρώσει (ο κορονοϊός όμως παραμένει ακόμα) πόσοι τώρα κρατάνε αυτή τη συνήθεια; Μία ρουτίνα δημιουργείται από συνήθειες, οι συνήθειες είναι ένα είδος ρουτίνας, δεν γίνονται όμως όλες οι ρουτίνες συνήθειες.

Η χρησιμότητα της ρουτίνας

Οι ρουτίνες είναι χρήσιμες και σημαντικές. Μας βοηθούν να δημιουργήσουμε καλές και υγιεινές συνήθειες. Διατηρώντας μία ρουτίνα μας βοηθάει να νιώσουμε οργανωμένοι και παραγωγικοί, ότι έχουμε τον έλεγχο, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες και το άγχος, ακόμα και τη διαχείριση του χρόνου ώστε να έχουμε πιο ελεύθερο να ασχοληθούμε με πράγματα που μας αρέσουν ή να προγραμματίσουμε άλλα. Όπως εξηγεί η Δρ. Ράκελ Γκόλντμαν, PhD, ψυχολόγος και κλινική επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του NYU «η έλλειψη ρουτίνας μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο άγχος και να επιδεινώσει στεσογόνα συναισθήματα. Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν ένα πρόγραμμα και μία δομή –όπως έτυχε στην περιόδο του λοκντάουν, μια περίοδος που ήταν ιδιαίτερα ψυχικά επιβαρυντική- τότε πιθανότατα θα βρεθούν να σκέφτονται μια δυσάρεστη κατάσταση περισσότερο, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλέον άγχος και ανησυχία». Πάρτε για παράδειγμα τους μεγάλους αθλητές και το πρόγραμμα προετοιμασίας που έχουν. Ή μία οικογένεια με μικρά παιδιά. Μέρος της καθημερινής ρουτίνας είναι οι ώρες που θα οριστούν για τον ύπνο, τα γεύματα, τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες. Όταν ήταν μικρός ο γιος μου, είχα και εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού. Με βοηθούσε πολύ να μην σκεφτώ στην ερώτηση τι θα μαγειρέψουμε σήμερα. Φυσικά, ένα πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει, τηρείται όμως μία βασική δομή.

Να έχετε καθημερινές ρουτίνες. Είναι οι καθημερινές σας ενέργειες και τρόποι που φέρνουν την αλλαγή που θέλετε να δείτε στη ζωή σας.