One small thing- είσαι πιο δυνατός από ότι νομίζεις

Από τις πιο αγαπημένες μου παιδικές ιστορίες, είναι οι ιστορίες του Γουίνι το Αρκουδάκι και της παρέας του. Ανάμεσα στους φίλους του τα ζώα ήταν και ο Κρίστοφερ Ρόμπιν. Οι ιστορίες μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, είναι από τις πιο τρυφερές, τις ανακάλυψα πιο μεγάλη όταν τις εκδίδαμε και ήμουν υπεύθυνη της ελληνικής έκδοσης.

Πόσο δυνατός είσαι;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση.
Η ζωή είναι γεμάτη από ανατροπές και προσκρούσεις, λακκούβες και βαθιά πηγάδια, δαίμονες και δράκους. Μία κρίση και μία πανδημία είδαμε ότι τα αλλάζουν όλα. Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ισορροπίες και να τα φέρουμε πέρα με την υγεία, την τηλεργασία, την αναστολή και το κλείσιμο των δουλειών, τη φροντίδα των παιδιών, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, τις οικονομικές ανησυχίες, το άγνωστο.
Όχι, δεν είναι εύκολο όταν έχεις άγχος, αγωνίες, προβλήματα, φόβο και νιώθεις καταβλημένος.

Όμως, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι –μαζί και εγώ- είτε είσαι γυναίκα, άνδρας, έχεις περισσότερα χρήματα ή λιγότερα, έχουμε νιώσει έτσι.

Είναι τότε που πρέπει να παλέψεις με τον δράκο, να κοιτάξεις κατάματα τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου, να βάλεις ένα στοπ στις ξέφρενες σκέψεις, να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα σου, να αλλάξεις ερμηνεία.

Δεν είναι εύκολο, θα μου απαντήσεις, αλλά θα σε ρωτήσω «πως ορίζεις τι είναι εύκολο ή δύσκολο»; Πως ξέρεις τι δύναμη έχεις;

Οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες συχνά προέρχονται από καταστάσεις έξω από το δικό μας έλεγχο. Από εξωτερικές συνθήκες που ακουμπούν σε εσωτερικά κομμάτια του εαυτού μας.

Τι είναι δύναμη;

Η δύναμη δεν αφορά πάντα τη φυσική δύναμη. Δύναμη είναι και η θέληση, η αποφασιστικότητα, η αντιμετώπιση, η πειθαρχία, το κουράγιο, η πίστη, η δυνατότητα, η ικανότητα να κάνουμε πράγματα.

Γνωρίζω ανθρώπους που είναι πανέξυπνοι αλλά κάνουν πολύ λίγα. Και γνωρίζω άλλους που συναντούν εμπόδια και μετακινούν βουνά. Διαθέτουν αυτή την εσωτερική δύναμη. Συχνά, δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι πόση δύναμη χρειάζεται για να μετακινήσουν βουνά. Και αναρωτιόμαστε πως το καταφέρνουν;

Δουλεύουν περισσότερο, δουλεύουν σκληρότερα, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει κάτι ακόμα που τους δίνει αυτή την ώθηση και την επιπλέον δύναμη. Όταν αρχίζετε να αμφισβητείτε ή να υποτιμάτε τη δύναμή σας, αισθάνεστε μόνοι, ότι δεν τα καταφέρνετε, επιτρέψτε στον εαυτό σας να συνθηκολογήσει με τα αρνητικά συναισθήματα –τα οποία όπως όλα τα συναισθήματα είναι πληροφορίες -και χωρίς να κρίνετε ρωτήσετε τον όταν ακούτε την εσωτερική φωνή να  λέει:

Δεν μπορώ να το κάνω αυτό (Τι συμβαίνει και δεν μπορείς να το κάνεις;)
Αυτό είναι πάρα πολύ για μένα. (Πως το ξέρεις;)
Δεν μπορώ να καταβάλω τόση προσπάθεια. (Τι θα συνέβαινε αν δοκίμαζες;)

Δεν είμαι αρκετά ικανός για να το καταφέρω αυτό. (Πως μπορείς να είσαι σίγουρος εάν δεν έχεις δοκιμάσει;)

Πώς ξεπερνάμε αυτά τα όρια και τους περιορισμούς; Πώς δυναμώνουμε;

Να μην μένεις αμετακίνητος και ανελαστικός σε αυτό που όρισες. Να ωθείς τα όρια. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα με το σώμα, το ίδιο μπορεί να γίνει και με το μυαλό. Όταν είμαστε αγχωμένοι και κάτω υπό πίεση, συχνά επιστρέφουμε σε παλιά και συνηθισμένα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Εδώ είναι που χρειάζεται, με τη γνώση που θα αντλήσετε σε σχέση με ένα δύσκολο συναίσθημα, να δώσετε μία διαφορετική ερμηνεία για να υπερβείτε τους περιορισμούς.

Είσαι περισσότερο δυνατός από ότι νομίζεις. Να το πιστέψεις. Στο λέω, που ακόμα και στα πιο δύσκολα και σκοτεινά μου, παραμένω -κατά επιλογή μου να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω σε κάτι καλύτερο.