13 Οκτ One small thing
Θυμάμαι το μικρό βιβλίο που μου έδωσε να διαβάσω η -κατόπιν -μέντορας μου Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, πριν γραφτώ να παρακολουθήσω την εκπαίδευση NLP σε practitioner πρώτα και μετά σε master επίπεδο. Το έχει γράψει η ίδια και ο τίτλος του είναι «Πάρ΄το αλλιώς». Οι ιδέες που διαπραγματεύεται μέσα από τις μικρές ιστορίες, είναι πρόσκληση στις ιδέες που πραγματεύονται μέσα στο μυαλό μας.
Είναι πρόσκληση στις ίδιες τις σκέψεις μας.
Σκεφτόμαστε, αναλύουμε και υπεραναλύουμε, εξετάζουμε, ερμηνεύουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις βασισμένοι στις ιδέες μας, τις αντιλήψεις και στις πεποιθήσεις μας. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και φτιάχνουμε την πραγματικότητα, είναι όμως αυτή πραγματικά η πραγματικότητα; Μέσα στο μυαλό μας υπάρχει συνεχής ενασχόληση με πιθανολογίες και σενάρια που μας αποδυναμώνουν από τη διερεύνηση δυνατοτήτων. Η σκέψη είναι μνήμη, είχε πει ο Κρισναμούρτι. Η οποία δημιουργείται από τις εμπειρίες. Αναγνωρίζουμε μόνο αυτό που ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Ωστόσο, ο εγκέφαλος μας διαθέτει μια εντυπωσιακή πλαστικότητα. Τα πράγματα είναι όπως είναι και τα γεγονότα έχουν όπως έχουν.
Αποδοχή. Είναι το πρώτο βήμα. Ο Καρλ Γιουνγκ είχε πει «Σε ό,τι ανθίσταται επιμένει. Αλλά ό,τι αποδέχεσαι ξεθυμαίνει». Την επόμενη φορά που θα υπάρχει ένα πρόβλημα, ακούστε τη σκέψη σας και κάντε της ερώτηση για να διαπιστώσετε τι σας λέει. Να δείτε την ουσία και να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. «Τι θα γίνει αν δεν γίνει έτσι» «Για ποιο λόγο δεν είναι σωστό». Γιατί τις περισσότερες φορές δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα, αλλά οι σκέψεις που κάνουμε για αυτό.
Ps. η υγεία του σώματος μας επηρεάζεται από τις σκέψεις που κάνουμε καθημερινά. Ας το θυμόμαστε.