One small- Να ρωτάς

«Ρωτώντας πας στην πόλη», δεν λέμε;  Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε όσους ρωτούν. Μας έχουν πει όμως να μην ρωτάμε. Και να μην ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε ή θέλουμε. Και πολλά πράγματα μένουν αναπάντητα μέσα στο μυαλό μας και στην καρδιά μας. Γιατί, αν δεν κάνεις ερωτήσεις, πως θα αναρωτηθείς, θα μάθεις και θα γνωρίσεις; Πως θα βελτιώσεις και θα εξελιχτείς;  Πως θα δημιουργήσεις και θα πετύχεις; Πως θα αποτρέψεις, εξαλείψεις, επιτρέψεις, κατακτήσεις αυτά που θέλεις και όσα επιθυμείς;

Να μην φοβόμαστε τις ερωτήσεις, να μην είμαστε διστακτικοί, να ρωτάμε. Πολλά πράγματα έρχονται όταν ρωτάμε. Να είσαστε ωστόσο προετοιμασμένοι και για ένα όχι, να είσαστε ευγενικοί όταν το λαμβάνετε. Μπορεί να συναντήσατε κάποιον που δεν μπορεί να σας βοηθήσει ή που δεν γνωρίζει, δεν πειράζει, δεν χάσατε κάτι, γιατί δεν είχατε κάτι να χάσετε. Αλλά πριν ρωτήσουμε, πρώτα να μάθουμε ποιες είναι ερωτήσεις που αξίζουν να κάνουμε και πως να τις θέτουμε, για να πάρουμε τις επιθυμητές απαντήσεις. Είναι οι ερωτήσεις που προσδιορίζουν την κατεύθυνση και οδηγούν στην ανακάλυψη. Από τον δρόμο που θέλουμε να πάρουμε, το μέρος που θέλουμε να πάμε, τις σχέσεις (προσωπικές και επαγγελματικές) που θέλουμε να κάνουμε. Μέχρι να κάνουμε τις ερωτήσεις δεν θα ξέρουμε ποτέ αν έχουμε βρει τις απαντήσεις.

Θυμηθείτε την σωκρατική μέθοδο, γνωστή επίσης ως μέθοδος ελέγχου, ελεγκτική μέθοδος και μαιευτική που βασίζεται σε ερωτήσεις-απαντήσεις για να δοθεί το ερέθισμα της κριτικής σκέψη,  να εκμαιευτούν  απόψεις και υποθέσεις. Ζήτησε και θα σου δοθεί. Οι ερωτήσεις βρίσκονται πάντα στη βάση της γνώσης, της πληροφορίας και της πληροφόρησης. Είναι μέρος της διαδικασίας της προσωπικής μας ανάπτυξης, της αλληλοεπίδρασης και της επικοινωνίας με τους άλλους.

Αλλά πώς θα ξεκινήσετε να ρωτάτε;

  1. Ενεργήστε σαν να περιμένετε να το πάρετε.

Χρειάζεται να αισθάνεστε βέβαιοι και σίγουροι όταν ρωτάτε κάτι που θέλετε. Είναι μία νοητική κατάσταση που επηρεάζει τη στάση του σώματός, την επαφή που θα κάνετε με τα μάτια, τον τόνο της φωνής και την επιλογή των λέξεων. Σκεφτείτε μια στιγμή στο παρελθόν που έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση και είχατε κάθε βεβαιότητα ότι θα λάβατε ακριβώς αυτό που ζητούσατε. Θυμάστε πώς νιώσατε τότε; Να το θυμάστε κάθε φορά που έχετε κάποιο αίτημα.

  1. Ρωτήστε κάποιον που μπορεί να σας δώσει.

Πριν ζητήσετε κάτι από κάποιον, κάντε μια εκτίμηση για το αν θα είναι σε θέση να σας το δώσει ή όχι. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Άλλοι δεν είναι τόσο. Παρατηρείστε αυτά άτομα και δείτε ποιοι έχουν την ικανότητα. Τους έχετε δει να είναι πρόθυμοι ή απλά εσείς ελπίζετε ότι μπορεί να σας δώσουν αυτό που ζητάτε;

  1. Έχετε την πλήρη προσοχή του άλλου ατόμου.

Η ερώτηση σας αξίζει προσοχή και σεβασμό. Εάν το άτομο στο οποίο απευθύνεστε δεν μπορεί να σας δώσει την πλήρη προσοχή, μιλήστε του αργότερα ή ρωτήστε πότε για αυτόν είναι η κατάλληλη ώρα.

  1. Να είσαστε σαφείς και συγκεκριμένοι.

Ζητήστε αυτό που θέλετε και όχι αυτό που δεν θέλετε (κάτι, που συνήθως γίνεται στις προσωπικές συναισθηματικές μας σχέσεις). Και προσέξτε αυτό που ζητάτε. Τις περισσότερες φορές, λαμβάνετε ακριβώς αυτό που ζητήσατε.

  1. Ρωτήστε με χιούμορ και δημιουργικότητα.

Το χιούμορ τραβάει την προσοχή και διαλύει τις άμυνες. Η δημιουργικότητα αφοπλίζει την αντίστασή μας και ανοίγει το μυαλό σε νέες δυνατότητες.