Ομορφιά επί ποδός

Τις προηγούμενες εβδομάδες, με τις εκλογές εν όψει κατεβαίνοντας ως υποψήφια κοινοτική σύμβουλος στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας και παράλληλα με τα μαθήματα, μερικά πράγματα πήγαν πίσω. Όπως το γράψιμο στο μπλογκ. Οι ημέρες ήταν πολύ γεμάτες και το τρέξιμο αρκετό για να βρω το χρόνο και την ησυχία που χρειάζεται για να γράψω. Τώρα όμως που η καθημερινότητα ξαναπαίρνει την κανονικότητα της, ο καιρός ζεσταίνει και τα πέδιλα σιγά-σιγά αντικαθιστούν τα μποτάκια, τα κάτω άκρα έρχονται στο προσκήνιο. Πως θα αναδείξετε το σέξυ ζευγάρι που αγοράσατε αν οι φτέρνες είναι ξεφλουδισμένες, έχουν δημιουργηθεί σκληρίες και τα νύχια σας είναι απεριποίητα;

Τα πόδια είναι από τα μέρη του σώματος μας που ταλαιπωρούνται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επειδή είναι κλεισμένα συνήθως σε ακατάλληλα παπούτσια, επιβαρύνονται από την πολύωρη ορθοστασία ή ακινησία και καταπονούνται από τα περιττά κιλά. Επειδή δεν είναι άμεσα στο ορατό μας πεδίο, δεν τους δίνουμε και τη δέουσα σημασία. Με εξαιρέσεις.
Στα πόδια υπάρχουν περισσότεροι από 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες και η δομή του ποδιού περιλαμβάνει 28 οστά, 107 συνδέσμους και 19 μύες. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια μας περιλαμβάνουν το 25% των οστών που βρίσκονται στο σώμα μας. Αντίθετα από άλλα σημεία, επιδερμίδα των ποδιών είναι πολύ σφιχτή  και όχι ελαστική για να προφυλάσσεται. Με την άσκηση υπερβολικά μεγάλης και συνεχούς πίεσης μπορεί να σχηματιστεί περισσότερη κεράτινη στιβάδα, όπως επίσης κάλοι και σκασίματα στη φτέρνα που είναι γνωστά ως ραγάδες. Κάτι που θα παρατηρήσετε αν ασκήστε ξυπόλητες όπως εγώ. Επειδή όμως θέλουμε να δείχνουν φροντισμένα, πρέπει να τους δείξουμε και την ανάλογη φροντίδα αποκτώντας μερικές εύκολες συνήθειες:

Τα ενυδατώνουμε καθημερινά
Απλώνοντας μετά το μπάνιο (αφού έχουμε σκουπίσει καλά και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα για να μην μείνει υγρασία και αναπτυχθούν μύκητες) μία ενυδατική κρέμα που να περιέχει γλυκερίνη, ουρία, βαζελίνη και σαλικυλικό οξύ.
Θυμόμαστε την ελαφρόπετρα
Όπως σφουγγαρίζουμε το σώμα μας με σφουγγάρι κάθε φορά που κάνουμε το μπάνιο μας, το ίδιο με μία ελαφρόπετρα θα κάνουμε, τρίβοντας τις φτέρνες και τις άλλες περιοχές που είναι σκληρές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά προϊόντα απολέπισης.
Αν ιδρώνουν πολύ τα πόδια
χρησιμοποιούμε ειδική πούδρα δύο-τρεις φορές την ημέρα.
Φροντίζουμε το σχήμα τους
Το σχήμα των νυχιών πρέπει να ακολουθεί το φυσικό σχήμα του δακτύλου. Κόβουμε ίσια τα νύχια κατά μήκος της κορυφής του δαχτύλου, έτσι ώστε να μην σκίζονται και να μην μεγαλώνουν προς τα μέσα και στρογγυλεύουμε τις άκρες. Δεν κόβουμε τα πετσάκια.
Αν αισθανόμαστε τα πόδια μας κουρασμένα και βαριά
κάνουμε ένα 15λεπτο ποδόλουτρο προσθέτοντας στο ζεστό νερό σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας, μέντας, δεντρολίβανου, νερολί, πορτοκάλι, περγαμόντο.
Τα ανακουφίζουμε κάνοντας μασάζ
Τα πόδια μας δεν κουβαλούν μόνο όλο το βάρος του σώματος μας. Στα πέλματα καταλήγουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις που αντιστοιχούν σε διάφορα όργανα του σώματος. Για αυτό και η ρεφλεξολογία αποτελεί μία πολύ καλή τεχνική μασάζ. Αν ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθίστε κάπου αναπαυτικά, φέρτε το ένα πόδι κοντά σας και κάνετε μαλάξεις στην καμάρα από τα δάκτυλα μέχρι τις φτέρνες χωρίς να ξεχάσετε τους αστραγάλους. Και αν θέλει να σας προσφέρει το μασάζ ο σύντροφος σας, ακόμα καλύτερα!